Takaisin pääsivulle

31 tammikuu
2020

Miksi liityin Liikkeeseen

Politiikka ei ole lähtenyt minusta, enkä minä politiikasta. Miksi pitäisikään. Suomi on vapaa maa. Meillä on laaja kirjo vapauksia ja oikeuksia, mutta onneksi myös vastuita. Suurin aarteemme on demokratia. Sen puitteissa saamme olla jotakin mieltä ja ottaa kantaa. Nautin anteliaasta demokratiastamme siksi, että meillä kaikilla on vapaa pääsy sen ääreen, mutta myös siksi, että olen aina ollut kiinnostunut siitä miten muilla ihmisillä menee.

On kulunut reilu vuosi siitä, kun liityin Liikkeeseen. Vuosi sitten Liike Nyt oli modernin teknologian keinoin kansalaisvaikuttamisen laajentamiseen tähtäävä yhdistys, nyt se on puolue. 

Se mitä tein reilu vuosi sitten ei ollut hetken mielijohteen tulos, kuten eivät tekoni yleensäkään. Olen hyvin harkitsevainen luonteeltani ja saatan pyörittää ja pyörittää jotakin asiaa mielessäni hyvin pitkään. Joskus harkitsen niin pitkään, että jokin tilaisuus karkaa. Ehkä niin on tarkoitettukin.

Liikkeen puheenjohtajana toimiva Hjallis Harkimo lähestyi minua keväällä 2018 pian Liikkeen perustamisen jälkeen. Tapasimme ja hän tiedusteli lähtisinkö mukaan. Tein lopullisen päätökseni vasta tammikuussa 2019. Ennen sitä tapasin Hjallista ja muita Liikkeessä mukana olevia monen monta kertaa. Keskustelin, kyselin ja mietin. Ennen näitä keskusteluja en käytännössä tuntenut ketään heistä, en edes Harkimoa, vaikka olimme istuneet muutaman vuoden samassa eduskunnassa.

Tosiasia on sekin, että olin jo lähtökohtaisesti suhtautunut Liikkeeseen uteliaasti. Liike Nytistä kerrottiin julkisuuteen huhtikuussa 2018. Julkaisin 21.4. Facebook-päivityksen, jonka aloitin näin:

“Kansanedustaja Harry Harkimo erosi kokoomuksesta ja lähti mukaan uuteen liikkeeseen, joka pyrkii uudistamaan vaikuttamisen tapoja. Moni irvailee ja hihittelee tilanteelle. Suomessa on kummallinen tapa reagoida totutusta poikkeaviin avauksiin vähintäänkin epäillen, usein vähätellen.”

Minulle uudet, erilaiset ja jopa hullunrohkeat valtavirrasta poikkeavat ideat ja teot ovat virkistäviä tuulahduksia. Ihailen niitä, jotka yrittävät, kokeilevat ja ottavat riskejä ja ottavat myös tyynen rauhallisesti vastaan kritiikin ja epäilyt, irvailunkin. Meistä kaikista ei ole siihen, mutta joistakin on oltava, sillä muuten vain polkisimme paikoillamme. Liike on rohkea.

Monet ihmiset kokevat politiikan etäisenä. Moni ajattelee, että äänestämällä ei voi vaikuttaa. Moni sanoo, että on aivan sama ketä Arkadianmäellä tai kunnanvaltuustoissa istuu, sillä he ajavat vain omaa asiaansa eivätkä kuitenkaan tee sitä mitä lupaavat. Todellinen valta on lopulta hyvin harvojen käsissä puoluejohdoissa ja taustaryhmissä. Tämä on osin poliittisen kulttuurimme ja toimintatapojen sisään rakentunut mekanismi, jonka me olemme muuten ihan itse väsänneet. Osin siinä on kysymys myös erilaisiin luottamustehtäviin valittujen henkilöiden yksilötason vaikeuksista toimia viisaasti ja rohkeasti saamansa mandaatin puitteissa. Matka yksittäisen kansalaisen ja äänestäjän ja sen huoneen välillä, jossa lyödään kättä päälle yksittäisestä asiakysymyksestä on todella pitkä. Harvalla on käsitys ja vielä harvemmalla tieto siitä mitä kaikkea tuon matkan aikana tapahtuu.

Nykyinen poliittinen järjestelmämme on luotu aivan eri ajan Suomessa kuin missä me nyt elämme tai mitä kohti olemme matkalla. Jonkun on oltava se ensimmäinen, joka esittää vaihtoehtoisia tapoja tehdä asioita perinteisten tapojen rinnalla. Se ei ole aina kiitollista hommaa, mutta ennen pitkää nykyjärjestelmän on mukauduttava ja vietävä politiikkaan osallistuminen entistä lähemmäksi niitä ihmisiä, joiden puolesta asioista päätetään. Tässä Liike on edelläkävijä. Jos kuvittelemme Suomea 10 tai 30 vuoden kuluttua, se ei taatusti kenenkään ajatuksissa näyttäydy samanlaisena kuin se on nyt. Onko jokin erityinen syy miksei politiikka tai se tapa millä politiikkaa nyt tehdään myöskin olisi kovin toisenlaista kuin nyt?

Liike haluaa ottaa ihmiset laajemmin mukaan päätöksentekoon ja miettimään ratkaisuja erilaisiin yhteiskuntaa koskeviin kysymyksiin. Liike korostaa asiantuntijuutta, perehtymistä ja tietoon pohjautuvaa päätöksenteko, mutta myös tunnetta ja visioita siitä, mihin olemme menossa ja miten sinne pääsemme. Tämän Liike haluaa tehdä hyödyntämällä teknologiaa ja moderneja vuorovaikutuskeinoja. Uskon, että tämä on mitä suuremmissa määrin tulevaisuutta ja osin jopa pakon sanelema juttu maailman muuttuessa. Tuen mielelläni Liikettä siinä, että se on uskaltanut ottaa ison askeleen kohti vaikuttamisen keinojen laajentamista. Idea on iso ja toteutus vaativa, mutta se on tehtävä. Politiikan pitää uudistua, mutta uudistustyössä vaarana on vanhan ylenkatsominen. Historiasta pitää oppia hyvässä ja pahassa, eikä kaikki vanha ole automaattisesti epäkelpoa. On tärkeää ymmärtää politiikan lainalaisuuksia ja erilaisia signaaleja sen ympärillä. Niille on annettava oma arvonsa ja oma sijansa, mutta ne ovat täysin yhteensovitettavissa uusien vaikuttamiskeinojen kanssa.

Politiikassa täytyy oppia, ottaa selvää ja kehittyä. Saman levyn pyöritys toimii vain määrätyn ajan, kunnes levy kuluu puhki. Olen ollut aivan äimistynyt Liikkeessä mukana olevien ihmisten positiivisesta ja yritteliäästä asenteesta. En ole koskaan ollut näin ehtymättömien ideavarastojen ja innostuneiden ihmisten joukossa. Keksitään, mietitään ja toteutetaan. Joskus onnistuu, joskus ei, mutta mokaaminenkaan ei haittaa, sillä penkin alta voi vain nousta.

Muutama sana muutamasta ihmisestä, joiden lähellä olen saanut työskennellä. Kiitos Hjallis Harkimo siitä, että laitat itsesi likoon Liikkeen puheenjohtajana. Uuden luominen ei ole koskaan helppoa. Sanoa täräytät suoraan, kun jokin miellyttää tai kun jokin ei miellytä. Arvostan sitä, vaikka olisin kuinka eri mieltä. Arvostan sinua Karoliina Kähönen. Olet älykäs, ja ideoit, perehdyt ja otat selvää. Sinulla on visio ja menet johdonmukaisesti sitä kohti. Lumoudun luovuudestasi, Riku Siivonen. Kuuntelet avoimin mielin, kyselet ja puet sanoiksi omat ja muiden ajatukset niitä muuksi värittämättä silmänräpäyksessä. Ihailen sinua Juhani Klemetti valmiudestasi heittäytyä uusiin tilanteisiin ja ilmiömäisestä kyvystäsi kohdata ihmisiä. Herätät luottamusta, se on lahja. Teidän kanssanne on mukava tehdä yhteistyötä.

Liike on myös monia muita. Monia olen tavannut, toivon jatkossa kohtaavani useampia. Teidän kanssanne jatkan kohti kuntavaaleja.

4 kommenttia artikkeliin “Miksi liityin Liikkeeseen”

 1. Niilo Kotilainen sanoo:

  Olen saanut Mariasta hyvä käsityksen hänen puhemies kaudeltaan. Hienoa, että hän on Liike Nytissä. Kaikki tuki Marialle.

  1. Maria Lohela sanoo:

   Kiitos ystävällisistä sanoista. On mukava olla mukava jossakin aivan uudenlaisessa.

 2. Jani Heiska sanoo:

  Facebook sivu on jonnekin kadonnut.

  1. Maria Lohela sanoo:

   Katselen hetken maailmaa some-kuplan ulkopuolelta, ei sen kummemmasta ole kysymys.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *