Takaisin pääsivulle

01 kesäkuu
2016

Äänioikeus on yleinen ja yhtäläinen

Tänään vietämme yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden juhlaa. 110 vuotta sitten tehdyn päätöksen myötä suomalaiset miehet ja naiset saivat oikeuden äänestää ja asettua vaaleissa ehdolle. Erityisen ylpeä olen siitä, että Suomi on ollut sukupuolten välisen tasa-arvon edelläkävijä antaessaan naisille äänioikeuden aikana, jolloin monessa muussa valtiossa se näytti vain kaukaiselta haaveelta. Sittemminkin olemme voineet toimia tasa-arvokysymyksissä esimerkkinä oikeastaan koko maailmalle. Tämä lähtökohta on luonut meille hyvät edellytykset tasa-arvotyön jatkamiseen.

Tasa-arvon edistäminen on vaatinut lujaa uskoa, kovaa tahtoa ja paljon työtä. Työn alkuhetkeä on vaikea määritellä, mutta se alkoi jo paljon ennen naisten äänioikeuden saavuttamista. Kivi kiveltä olemme rakentaneet yhteiskuntaamme tasa-arvoisemmaksi. Onkin syytä huomata, että tuloksiin pääseminen on vaatinut valtavasti uhrauksia ja useita vuosikymmeniä. Nykypäivänä kutakuinkin kaikessa odotetaan tehokkuutta ja tuloksia vaaditaan nopeasti; yhteiskunnan kehittäminen tapahtuu puolestaan ajan kanssa ja monella saralla, jolloin tuloksetkin näkyvät joskus viiveellä.

Sukupuolten yhdenvertaisuus luo osaltaan vahvan perustan vakaudelle, yhteiskuntarauhalle ja yhteiskunnalliselle kehitykselle. On ensiarvoisen tärkeää, että jokainen sukupuoleen katsomatta tuntee olevansa samanveroinen muiden kanssa. Jokainen tyttö ja poika voi yhtäläisesti tavoitella unelmiaan ja rakentaa elämäänsä. Tytöstä voi tulla lentokapteeni tai presidentti tai pääministeri tai puhemies, ja pojasta kätilö; tai toisinpäin. Sekin on tasa-arvoa.

Tasa-arvo ei ole valmis. Sitä täytyy vaalia ja täydentää ja huolehtia myös siitä, että emme ota askeleita taaksepäin. Kauniit sanat, juhlapuheet, eivät tässäkään riitä; olkoonkin, että ne voivat silti luoda myönteistä henkeä ja vahvistaa uskoa päämäärien saavuttamiseen. Kaikkien tulee osallistua tasa-arvotyöhön, yhdessä ja erikseen, yhteiskuntamme hyväksi.

Työtä on siis vielä tehtävänä, mutta tänään voimme iloisena juhlia yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden 110-vuotispäivää.

Avasin yllä olevilla sanoilla Eduskunnan juhlaistunnon 1.6.2016, joka järjestettiin yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden 110-vuotisjuhlan kunniaksi.

2 kommenttia artikkeliin “Äänioikeus on yleinen ja yhtäläinen”

  1. Jani Heiska kirjoitti:

    Minä ihailen teitä naisia kovasti kunnia teille,olette ihania ja tervetuloa nivalaan Maria kesällä.Olit eilen jälleen tyylikkäänä <3

  2. Jani Heiska kirjoitti:

    Katsoin eduskunnan kyselytuntia ja aina vaan paranne oli siisti nahkatakki. Sinulle vielä,kun saisi nahkahameen tai housut;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *