Takaisin pääsivulle

19 maaliskuu
2016

Ampumaurheilu on hieno laji

Ilma-aseiden SM-kisojen avajaispuheeni Kupittaan Urheiluhallilla 19.3.2016:

Arvoisat kilpailijat, Turun Seudun ampujien jäsenet, järjestäjät, huoltajat sekä valmentajat

Kiitos mahdollisuudesta käyttää puheenvuoro ilma-aseiden Suomenmestaruuskilpailujen aloittamisen merkiksi. Erityisen mukavaksi tilaisuuden tekee kannaltani se, että kisat järjestetään täällä kotikaupungissani Turussa.

Ennen tätä tilaisuutta kävin hieman läpi arkistoja ja historiaa, sillä kisojen järjestäjänä toimiva Turun Seudun Ampujat juhlii pian seuran 90-vuotista taivalta.

Seuran perustamiskirjassa vuodelta 1926 todetaan jämäkästi ja määrätietoisesti,  että Turun Seudun Ampujien tarkoituksena on ”liittää kaikki ampumaurheilua harrastavat paikkakuntalaiset yhteen, herättää ja vireilläpitää ampumaharrastusta maakunnassa ja kohottaa jäsentensä ampumataitoa ja sen kautta kansan puolustuskykyä avustamalla ampumataidon ystävien toimintaa, välittämällä ampuma-aseiden ja varojen y.m. välineiden hankintaa, järjestämällä ampumajuhlia ja kilpailuja”.

Kuukautta myöhemmin julkaistiin ensimmäinen kilpailuohjelma ja tähän on tultu.

Yhdeksänkymmentä vuotta on pitkä ja kunnioitettava matka perinteikkään, mutta tämä päivänä monin tavoin haastetun harrastuksen parissa. Lienee sopivaa jo tässäkin yhteydessä lausua onnittelut tämän kuun loppupuolella, siis 28.3., seuralle koittavasta merkkipaalusta.

Nyt ampumaradat täällä Kupittaan urheiluhallissa ovat täynnä tarkkasilmäisiä ja vakaakätisiä ampujia, jotka mittelevät jalossa lajissa taitojaan.

Suomessa ampumaharrastus on hienosti ja ammattitaidolla hoidettu kokonaisuus, joka tuo lajin äärelle ihmisiä yhteiskunnan eri aloilta ja taustoista, ikään ja sukupuoleen katsomatta.

Ammunta voi mainiosti olla koko perheen harrastus, jonka voi aloittaa jo hyvinkin nuorena. Ilma-aseet toimivat erinomaisena lähtökohtana, josta on hyvä ponnistaa eteenpäin laajempiin lajivaihtoehtoihin ja erilaisiin aseisiin.

Jokainen täällä taitaa tietää, että aseet ovat jatkuvan keskustelun kohteena meillä ja muualla. Hyvin usein niitä kavahdetaan.Reaktio sinänsä on hyvin inhimillinen ja tästä syystä sitä on kyettävä ymmärtämään, mutta minkään lainsäädännön, myöskään aseisiin liittyvän lainsäädännön pohjana vahvasti tunnepitoiset perustelut eivät ole riittävän kattavia. Kokonaiskuvan muodostaminen on tarpeen, jotta voimme taata rehellisille, asiallisesti toimiville harrastajille sopivat puitteet kehittää lajiaan.

Näissä kisoissa näemme kuinka suhde aseisiin on hyvällä, järkevällä kasvupohjalla. Se lisää turvallisuutta aseiden käsittelyssä ja vahvistaa tervettä asennetta suhtautumisessa aseisiin ja niihin liittyvään vastuuseen. Ammuntaharrastus itsessään kehittää keskittymiskykyä, rauhoittumista ja itsensä hallitsemista, niin kehon kuin mielenkin. Kaikille yhteisiin sääntöihin perehtyminen ja sitoutuminen luovat harrastajien välille keskinäistä kunnioitusta ja toisten huomioimista. Nämä kaikki ovat tarpeellisia ja hyödyllisiä ominaisuuksia elämän polulla. Ja jokainen meistä voi tulla niissä aina paremmiksi.

Hyvät kilpailijat, toivon teille iloista kisamieltä ja kaikkea hyvää jatkoon. Harrastus tekee mestarin.

1 kommentti artikkeliin “Ampumaurheilu on hieno laji”

  1. Jani Heiska kirjoitti:

    Katselin ykkösaamua ja totean chisun sanoin sä oot ihana:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *