Takaisin pääsivulle

09 maaliskuu
2016

Viimeiseen mieheen – Till siste man

Eduskunnan kirjastossa voi huomisesta alkaen tutustua sotaveteraaneista kertovaan valokuvanäyttelyyn, johon on viime kesänä kuvattu Kaunialan sairalaan asukkaita ja siellä kuntoutuksessa olleita. Näyttely on avoinna 15.4. saakka.

Avajaistilaisuudessa oli läsnä kolme sotainvalidia: Ernst Selenius, 96, Yrjö Granlund, 98, ja Kalle Rahomäki – jo 105-vuotias. Avasin näyttelyn seuraavin sanoin:

”Viimeiseen mieheen – Till siste man!

Näyttelyn nimi on hyvin dramaattinen.

Se kertoo asian syvästä vakavuudesta, siitä mistä on ollut kyse.

Sotavuosina maatamme puolustettiin tinkimättömästi ja pelottomasti viimeiseen mieheen, viimeiseen hengenvetoon, hirvittävän henkisen paineen alla, pakon edessä.

Vastaavanlainen sitoutuminen lienee tänä päivänä monelle nuoremman polven edustajalle perin vieras jo ajatuksena, saati tekona.

Suurta sankaruutta osoittaneiden ja henkistä rasitusta kestäneiden miesten ja naisten ponnistelut isänmaamme eteen yhdistävät suomalaisia, sillä tunnemme niitä kohtaan laajaa arvostusta ja ylpeyttä.

Ilman sotiemme eteen annettuja uhrauksia saattaisi olla niin, että seuraavan vuoden satavuotisjuhlia ei tarvitsisi lainkaan valmistella. Tilalla saattaisi olisi aivan jotain muuta.

Näyttelyssä esillä olevat, vapaaehtoistyönä otetut kuvat on itseoppinut valokuvaaja Kari Ahonen toteuttanut luonnonvalossa. Voimme kiittää häntä siitä, että saamme katsoa ikään kuin silmästä silmään Suomen itsenäisyyden todellista historiaa.

Kuvissa esiintyvät veteraanit ja heidän tarinansa pysäyttivät kuvaajan kyyneliin objektiivin takana useamman kerran. Hän kertoi, että nämä ihmiset eivät jää ainoastaan valokuviin ja historiaan, vaan myös hänen sieluunsa. Niin vaikuttavia olivat kuvaushetket ja kohtaamiset Kaunialan Sairaalaan asiakkaiden ja siellä kuntoutuksessa olleiden naisten ja miesten kanssa olleet.

Kari Ahosen kuvien ääreen meidän kannattaa pysähtyä ja rauhoittua. Näyttelyn kasvojen on annettava kertoa meille viestinsä. Voimme samalla miettiä, mikä voisi olla juuri sinun ja minun panos tämän päivän itsenäisen Suomen hyväksi.

Näyttely on paitsi kertomus yksittäisten sotaveteraanien tarinoista niin myös kunnianosoitus sotiemme veteraaneille.”

Kuvat ottanut Kari Ahonen otti kuvat ja kokosi näyttelyn vapaaehtoistyönä. Kaikki kuvat on otettu luonnonvalossa. Niiden oheen on koottu veteraanien viestejä ja ajatuksia elämästä.

Kari Ahonen kertoi koko projektin olleen hyvin koskettava. Myös tämän päivän tilaisuus oli herkkä ja koin itsekin syvää liikutusta. Sotaveteraanien ja muiden heidän aikalaistensa todellisuus on nuoruusvuosina ollut toista, kuin se meidät ympäröivä yltäkylläisyys.

Kukaan ei toivo sotaa, mutta jotain meidän soisi ottavan osaksi omaan elämäämme sodan kokeneiden neuvoista. Sodasta, menetyksistä, vammoista ja jälleenrakennuksen vuosista on selvitty niukkuuden vallitessa, kovalla työllä, nöyryydellä ja toisten auttamisella. Vaihtoehtoja ei ollut.

Aiempien sukupolvien kokemien vaikeuksien edessä tämän päivän ongelmat saavat toisenlaiset mittasuhteet.

”Tyytykää vähään, niin saatte paljon. Optimistinen elämäntapa on paras.”

”Työtä pitää pyrkiä tekemään ja kaikki työt ottaa mitä saa, niin että tulee tutuksi työnteon kanssa.”

20160309 Viimeiseen mieheen - Till siste man -näyttelyn avajaiset pidettiin eduskunnan kirjastossa 9. maaliskuuta 2016. Valokuvaaja Kari Ahonen on kuvannut Kaunialan sairaalan asiakkaita.

Viimeiseen mieheen – Till siste man -näyttelyn avajaiset pidettiin eduskunnan kirjastossa 9. maaliskuuta 2016. Valokuvaaja Kari Ahonen on kuvannut Kaunialan sairaalan asiakkaita.

20160309 Viimeiseen mieheen - Till siste man -näyttelyn avajaiset pidettiin eduskunnan kirjastossa 9. maaliskuuta 2016. Valokuvaaja Kari Ahonen on kuvannut Kaunialan sairaalan asiakkaita. Kuvassa vasemmalla Kari Ahonen, oikealla puhemies Maria Lohela.

Kuvassa vasemmalla Kari Ahonen, oikealla puhemies Maria Lohela.

20160309 Viimeiseen mieheen - Till siste man -näyttelyn avajaiset pidettiin eduskunnan kirjastossa 9. maaliskuuta 2016. Valokuvaaja Kari Ahonen on kuvannut Kaunialan sairaalan asiakkaita.

Sotaveteraanit Kalle Rahomäki, Yrjö Granlund ja Ernst Selenius olivat avajaisten kunniavieraita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *