Takaisin pääsivulle

10 tammikuu
2016

Caravan Shown avauspuhe Turussa 8.1.2016

Olen hyvin iloinen tästä mahdollisuudesta tulla käyttämään puheenvuoro Caravan Show -messujen avauspäivänä, kiitos siitä.

Caravan Shown ajoitus, kun uusi vuosi on mukavasti lähtökuopissaan, kääntää ajatukset ja haaveet mukaviin asioihin, harrastuksiin, kokemuksiin. Monen mielessä on jo kesä, mutta siihen on vielä aikaa.

Kova pakkanen on paukkunut koko maassa nyt tovin. Helsingissä, jossa itse olen jo useamman talven pääsääntöisesti viettänyt, tämä kylmä vuodenaika on useampana vuotena päästänyt meidät kohtuullisen helpolla. Kylmyys koettelee ihmisiä asuinympäristöstä riippuen vaihtelevalla tavalla, ja on todettava, että näin kerrostaloasukkaana se ei juuri tunnu muuta kuin siinä että askel käy vähän vauhdikkaammin työmatkoilla ja kauppareissuilla.

Todellinen talvi muistuttaa meitä ansiokkaasti siitä, miten erilaisten vuodenaikojen maa Suomi on ja miten hienolla tavalla yhteiskuntamme on sopeutunut toimimaan organisoidusti ja tehokkaasti niin laidasta laitaan olevissa, vaihtelevissa olosuhteissa. Luonto on järjestänyt meille haasteita, mutta myös monipuolisen kirjon elämyksiä, joista voimme nauttia turvallisesti järkeä käyttäen niin keskellä kipakkaa pakkasta kuin hivelevää kesäyötä.

Matkailuautojen ja matkailuvaunujen maailma ei ole minullekaan lainkaan vieras. Perheeni ensimmäinen vaunu oli pienehkö Matkaaja, sitä seurasi Cabby ja Hobby. Vaunuilla on tehty laskettelureissuja, vietetty yöttömiä kesäöitä Norjan rannikolla ja vierailtu huvipuistoissa.  Nyt vanhempani tekevät kotimaan reissuja asuntoautolla. Minä haaveilen paluusta kiertelemään Lapin hiljaisia perukoita ja katsomaan horisonttia Jäämeren rannikolla. Mikä siihen sopisikaan paremmin kuin mukana kulkeva loma-asunto. Toivon, että unelmani toteutuu.

Liikenne, tiestön kunto ja kunnossapito sekä verotukseen liittyvät päätökset ovat merkittäviä poliittisen keskustelun aiheita ja kansalaisten mielenkiinnon kohteita. Edellisen eduskuntakauden päätöksiä silloinen oppositiokansanedustaja, kuten minä, voisi toki arvostella yhdestä jos toisestakin syystä, mutta se olisi aivan liian helppoa jälkiviisautta.

Nykyisen hallituksen verotuksellisia toimenpiteitä ja liikennepoliittisia ratkaisuja saamme vielä odotella, sillä toistaiseksi olemme saaneet niistä vain pientä esimakua. Uskon silti, että esimerkiksi hallitusohjelman linjaukset sekä kuluvan vuoden talousarvioon sisällytetyt tiemäärärahat vastaavat ainakin osittain monen tiellä liikkuvan toiveisiin.

Panostukset tieverkkoon myös harvalla asutulla alueella kertovat nykyisen hallituksen halusta tukea elämisen mahdollisuuksia ja elinkeinoja kaikkialla Suomessa. Niitäkin näkemyksiä julkisessa keskustelussa kuulee, jotka eivät juuri välittäisi kehittää muuta kuin kehäkolmosen sisäpuolta. Maaseudulla Pohjanmaalla aikuisuuteen asti kasvaneena en voi ymmärtää tällaista jyrkkyyttä, vaan toivon maamme monimuotoisuuden tulevan huomioiduksi mahdollisimman hyvin. Politiikassa on toki hyväksyttävä se, että yksikään ratkaisu ei koskaan tyydytä jokaista.

Karavaanareille sekä matkailualalla työskenteleville ja työllistäville kuuluu kiitos elinkeinoelämän ja turismin vahvistamisesta merkittävissä määrin ja nimenomaan kehäkolmosen ulkopuolella. Luontomatkailuun liittyvät kohteet, nähtävyydet ja monet perinteiset kesätapahtumat sijaitsevat usein harvaan asutuilla alueilla, pitkien ajomatkojen takana. Matkailijat tuovat euroja ja työmahdollisuuksia alueille, joissa moni perinteisempi ala on joko tyystin kadonnut tai vaikeuksissa.

Uusilta mahdollisuuksilta ja matkailu-alan kehittämiseltä ei kuitenkaan pidä sulkea silmiään yrittäjien eikä päättäjien eduskunnassa tai kunnissa. On pyrittävä aina parempaan. Lainsäätäjän tehtävä on luoda yritystoiminnan lisääntymiselle suotuisat olosuhteet, mutta työ on jokaisen tehtävä itse. Sipilän hallituksen tavoitteena on edistää yritystoimintaa ja vähentää kalliiksi tulevaa sääntelyä, joka myös hankaloittaa arkisten asioiden hoitamista ja rajoittaa ihmisten valinnanvapautta ja yrittämiseen kuuluvaa luovuutta. Tämä on meidän kaikkien etu ja on aivan oikein vaatia hallitukselta myös ripeitä ja tehokkaita toimia, joilla se pääsee monien jo kauan peräänkuuluttamiin tavoitteisiin. Nyt on toteutuksen aika.

Lapsuuteni karavaanimatkat ovat jääneet mieleen elämyksellisinä seikkailuina. Maisemat vaihtuivat, mutta mukana kulki iloinen ja odottava tunnelma. Mitä seuraavassa pysähdyspaikassa odottaakaan? Jatkammeko matkaa, vai viivymmekö toisen yön? Ei ollut aikataulujen perässä juoksemista, vaan makkaranpaistoa, ulkona olemista, uimista ja iloisia matkalaisia leirintäalueet pullollaan. Aika toki kultaa muistot, ja hikisenä kesäyönä vaunussa inisevät hyttyset tai vanhemmilta ties kuinka monennen kerran kysytty onko vielä pitkä matka eivät enää harmita.

Maailma on sittemmin tullut entistä helpommin tavoitettavaksi. Lentoyhteydet ovat lisääntyneet valtavasti ja matkustaminen halventunut. Kilpailu on kovaa, mutta kotimaan matkailu ansaitsee ja tarvitsee siinä kilvassa puolustajansa. Suomi on ainutlaatuinen, omaleimainen kohde ja voimme ylpeänä edistää sitä matkailukohteena myös ulkomailta tuleville turisteille. Matkailun kehittäminen hyödyttää siten meitä kaikkia.

Caravan Shown avajaisissa jaetaan myös SF-Caravan ry:n myöntämät huomionosoitukset. Pidän tärkeänä myönteisen palautteen osoittamista toiminnassaan onnistuneille. Ylipäätään toivoisin näkeväni yhteiskunnassamme enemmän kanssaihmisten kannustamista niin hyvistä teoista ja tuloksista, kuin myös niinä hetkinä, kun joku asia menee yrityksestä huolimatta pieleen. Myötäeläminen, tuki ja ystävälliset sanat eivät maksa mitään, mutta voisivat auttaa meitä yhteiskuntana eteenpäin.

Näin keskellä talvea voimme kuitenkin haaveilla jo ensi kesästä. Minne auton nokka vie? Mitä seikkailuja määränpäässä odottaa? Mitä uutta upeasta kotimaastamme saammekaan näkeä ja kokea?

Toivotan teille hyvät messuvieraat hienoja hetkiä tulevaan matkailukauteen valmistautumisessa.

Kaikkea hyvää uudelle vuodelle!

1 kommentti artikkeliin “Caravan Shown avauspuhe Turussa 8.1.2016”

  1. Jani Heiska kirjoitti:

    Talviterveiset Nivalasta -31 mittarissa,turkiskelit;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *