Takaisin pääsivulle

27 syyskuu
2015

Edustan Suomea selkä suorana

Suomi on maailmalla pieni tekijä. Suomi on pieni maa ja suomalaisia on vähän. Taloudelliset resurssimme ovat verrattain pienet.

Minusta tuntuu kurjalta, että mediassa toistuvasti lietsotaan ajatusta, että muualla maailmassa Suomea pidettäisiin jonakin erityisen ikävänä, takapajuisena paikkana. Annetaan ymmärtää, että sisäpoliittiset ratkaisumme ja valtion rahankäyttö jollakin tapaa yksiselitteisesti heijastuisivat kaikkeen toimintaamme maamme rajojemme ulkopuolella. Ilmeisesti Suomen maine menee joka kerta, kun Suomi ei toimi niin kuin Euroopan unionin isot jäsenmaat haluavat.

Olen matkustanut elämäni aikana melko paljon. Olen asunut useampia vuosia ulkomailla. Edellisellä vaalikaudella edustin neljän vuoden aikana kansanedustajana Suomea lukuisissa yhteyksissä kansainvälisissä kokouksissa, valiokuntamatkoilla ja kahdenvälisillä vierailuilla. Kävin useissa maissa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Etelä-Amerikassa, Aasiassa ja Afrikassa. Tällä vaalikaudella olen edustanut Suomea eduskunnan puhemiehen roolissa muutamilla matkoilla ja muutamia uusia matkoja on jo sovittu ja valmistelussa. Lisäksi olen vastaanottanut lukuisia korkean tason vieraita eri maista ja useita uusia vierailuja Suomeen on ohjelmassa jo tänä syksynä. Minulle on esitetty vierailukutsuja useisiin eri maihin.

Minulle ei ole kukaan koskaan eikä missään yhteydessä lausunut mitään poikkipuolista tai kriittistä Suomen politiikasta tai toiminnasta kansainvälisissä yhteyksissä.

Siis ei kukaan, ei koskaan, ei missään. Ei yksikään poliitikko, ei yksikään virkamies, ei yksikään tavallinen kansalainen.

On selvää, että jos kaksi esimerkiksi kehitysyhteistyön parissa uransa tekevää ja palkkansa ansaitsevaa henkilöä kohtaa, he puhuvat kehitysyhteistyöstä. He puhuvat siitä, miten paljon rahaa heillä on työnsä tekemiseen käytössään. Toinen kehuu sitä, kuinka paljon oman maan budjetista on irronnut kuluvana vuonna rahaa. Toinen vaikeroi kuinka omassa maassa säästetään juuri väärästä paikasta eli kehitysyhteistyörahoista. Toinen kauhistelee olevansa aivan samaa mieltä.

Sama koskee valtion ja kansainvälisten järjestöjen virkamiehiä, jotka työskentelevät samoilla apajilla ja kilpailevat samoista tehtävistä. Jos maineella olisi jotain tekemistä tehtävien kanssa, voi kysyä miksi Saudi-Arabia on juuri valittu johtamaan yhtä YK:n alaista ihmisoikeuspaneelia.

Tavallisia kansalaisia, joita siis on ehdoton enemmistö kaikista maailman ihmisistä, ei Suomen sisäpolitiikka tai budjettileikkaukset heilauta mihinkään suuntaan. Heillä on aivan omat murheensa ja yhteiskunnalliset ilmiönsä mietittävänään ehtiäkseen käyttää aikaa Suomen kauhistelemiseen. Suomesta tiedetään ylipäätään hyvin vähän oli kyseessä poliitikko tai tavallinen kaduntallaaja. Nekin vähät tiedot liittyvät teknologiseen osaamiseemme, tasa-arvoiseen koulutusjärjestelmäämme ja naisten hyvään yhteiskunnalliseen asemaan. Niiden myönteinen maine onkin vaalimisen arvoinen, sillä suuressa osassa maailmaa mahdollisuus koulunkäyntiin puuttuu liian monelta. Naiset ovat ihmisarvottomia toisen luokan kansalaisia monissa maissa.

Suomessa on valtavasti asioita, joista voi ja kuuluu olla terveellä tavalla ylpeä. Täällä on huolehdittu köyhistä, kipeistä ja onnettomista, on koulutettu tytöt ja pojat, on tuettu kaikkien pääsyä täysvaltaisiksi yhteiskunnan jäseniksi. On tehty niin paljon asioita ihmisten hyvinvoinnin eteen, että valtion velkaa on kertynyt yli 100 miljardia. Maailma ympärillämme on muuttunut, eikä Suomi ole pysynyt muutoksessa mukana. Ei ole olemassa sellaista asiaa kuin taikaseinä, josta saa rahaa kaikkiin mahdollisiin mielitekoihin. Resurssit ovat rajalliset Suomessa aivan kuten ne ovat ihan kaikkialla muuallakin. Silloin on tehtävä valintoja ja politiikan suunnan muutoksia. Näin toimivat kaikki itsenäiseen päätöksentekoon oikeutetut kansallisvaltiot.

Aion jatkossakin edustaa Suomea selkä suorana. En häpeä maatamme, joka on yksi onnistuneimmista yhteiskunnista maailmassa. Aion kertoa, että Suomessa koulutetaan kaikki tytöt ja pojat. Aion kertoa, että Suomessa jokaiselle yksilölle kuuluu oikeus onnistua ja toteuttaa itseään, kunhan vain näkee vaivaa ja tekee työtä. Suomalainen yhteiskunta kantaa vastuuta ja antaa oikeuksia, mutta myös velvollisuuksia.

2 kommenttia artikkeliin “Edustan Suomea selkä suorana”

 1. F Kainulainen kirjoitti:

  ”Minulle ei ole kukaan koskaan eikä missään yhteydessä lausunut mitään poikkipuolista tai kriittistä Suomen politiikasta tai toiminnasta kansainvälisissä yhteyksissä.”

  Siis varsinaisestihan tämä erite lensi tuulettimeen vasta nykyisen vaalikauden aikana – Eipä minullekaan kukaan mitään ihmeempiä puhellut sitä aiemmin. Nykyisen hallituksen suhteen on pikkasen erilainen ääni kellossa.

  Itse asuin englannissa jokusen vuoden ja palasin takaisin suomeen pari vuotta sitten. Jos nyt ollaan yhtään samassa veneessä niin todennäköisesti sinunkin ystäväpiiriisi kuuluu siis lukuisa määrä eri kulttuurillisista ja uskonnollisista taustoista olevia ihmisiä ja pidät heidän kanssaan yhteyttä miltei päivittäin (näin ainakin minulla). On suoraan sanoen aika yllättävää, että kukaan heistä ei ole suomen tilannetta kommentoinut.

  Maailmahan on tätä nykyä aivan järkyttävän pieni eikä muiden maiden tilanteista pysyy aika hyvin ajantasalla jo vaikkapa sillä, että katselee mitä nämä muissa maissa asuvat kaverit postailevat fesessä. Absurdia myös väittää, ettei muita tuo kiinnostaisi – ei se niin vaikeaa ole – seurailin tässä vast’ikää yhden suomessa asuvan rhodes scholarin kommentointia suomen tilanteesta ja katselin miten tämän jakamat jutut niistä polttopulloja pakolaisten niskaan viskelevistä suomalaisista levisivät eteenpäin Oxbridge-akselilla… Tekee varmaan hyvää niille ulkomailta tuleville tutkijoille. Ai niin, mutta täällähän leikattiin yliopistoilta juuri aika hyvä summa pois.

  Suomi-kuva on tällä hetkellä mies KKK-jantteri valkoiseen kaapuun pukeutuneena vastaanottokeskuksen ulkopuolella. Tätä viestiä vahvistaa entisestään Sipilän hallituksen leikkaukset kehitysyhteistyön määrärahoihin ja sekoiluun turvapaikkapolitiikassa. Soinin ulkopoliittista säätöä on suorastaan hävettävää katsoa…

 2. Jani Heiska Nivala kirjoitti:

  moi Maria pelaan myös pleikkarilla nhlää ym ihanaa syksyä pus:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *