Takaisin pääsivulle

18 elokuu
2015

Erimielisyyttä ei tarvita

Sotainvalidien Veljesliitto juhli 18.8.2015 75-vuotista taivaltaan komeassa juhlassa Helsingin Messukeskuksessa. Ohjelma koostui perinteikkäästä musiikista Kaaderilaulajien, Kadettikuoron, Varusmiessoittokunnan ja Sibelius-lukion kamarikuoron upeasti esittämänä, Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden modernimmasta runoesityksestä ja puheista. Pehmeitä säveliä tarjosi Dallapé-orkesteri solistinaan Juha Hostikka. (Vau, mikä ääni!) Koskettavan ja arvostusta henkivän juhlapuheen piti presidentti Sauli Niinistö. Herkkää, ajan mukana olevaa viisautta toi kuitenkin herättävät ja puhuttelevat päätössanat lausunut sotainvalidi, professori Veijo Saloheimo.

Professori Saloheimo tervehti tilaisuuden nuoria esiintyjiä ja kehotti heitä viemään 50, jopa 70 vuoden taakse tervehdys siltä sukupolvelta, jolle sotilasvalan velvoitus oli todellinen. Hän kiitti presidentti Niinistöä ja sanoi: “Toivotamme teille voimaa ohjata tasavaltamme nykyisestä epävarmuuden ja erimielisyyden korpimaasta pysyvän nousun polulle.”

Saloheimon sanat kelpaavat ohjeeksi meille jokaiselle. Karikoissa kompastellessamme voimme ammentaa voimaa menneiden sukupolvien taistosta mahdottomaltakin tuntuvien tilanteiden edessä. He vaurioituivat, menettivät ja kärsivät – mutta lopulta elämä jatkui. Sotaa ei kukaan Suomeen kaipaa, mutta se sisu, rohkeus ja periksiantamattomuus, jolla tuon ajan ihmiset kävivät päin vaikeuksia olisi mittaamattoman arvokasta tänäkin päivänä, kun yhteiskuntaamme koetellaan monin tavoin. Vanhemmilta ja kokeneemmilta voi ja pitääkin ottaa opiksi.

Epävarmuus ja erimielisyys ovat vahvasti läsnä päivästä toiseen. Heikko taloustilanne ja kova työttömyys kuormittavat miehiä ja naisia, perheitä. Se tarkoittaa huolen ja toivottomuuden lisääntymistä mutta myös alati hupenevia euroja yhteiseen pottiin. Poliitikot, joiden vastuulla on tilanteen korjaamista edistävien ratkaisujen löytäminen eivät ole päässeet eduskuntavaalien jäljiltä vauhtiin. Yhteiskunnallista keskustelua ei ole oikein kunnolla keskusteluksi tunnistanut, sillä sen yllä leijuu synkkä loputtoman kinastelun ja syyttelyn varjo.

Eri mieltä voi ja saa olla ja se on mahdollista siksi, että Suomi on vapaa maa. Se, miten mielipiteensä ilmaisee onkin sitten taitolaji, jotta eri mielipiteiden kirjo ei muutu ikäviä sävyjä saavaksi erimielisyydeksi. Toisten ideoiden vähättelyn ja mollaamisen sijaan kannattaisi keskittyä kertomaan perustellusti miksi oma vaihtoehto on parempi.

Nykyinen eduskunta on ratkaisujen edessä. Se voi valita mihin suuntaan se Suomea vie. Puhemiehenä toivon voivani luotsata keskustelua siten, että eri mielipiteet perusteluineen saavat tilaa ja että kukaan ei kokisi tulevansa tukahdutetuksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *