Takaisin pääsivulle

24 toukokuu
2015

Viikko 21: Uuden hallituksen odottelua

Eduskuntavaaleissa 19.4.2015 Perussuomalaisista tuli toiseksi suurin eduskuntapuolue. Neljän vuoden takaiseen aikaan verrattuna tilanteemme on hyvin erilainen. Jokaisen itseään kunnioittavan ja vakavasti otettavan puolueen kuuluu tavoitella paikkaa hallituksessa, sillä kaikki päätökset tehdään siellä. Oppositiolla on oma, tärkeä roolinsa, mutta yksikään puolue ei voi oppia tai kehittyä jatkuvalla opponoinnilla.

Vaalien jälkeen uutta hallitusta on rakennettu keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen varaan. Tätä kirjoittaessani neuvottelut ovat jo pitkällä. Olen itsekin osallistunut hallitusneuvotteluihin ensin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsitelleessä ryhmässä, jossa toinen perussuomalaisten edustaja oli Jussi Niinistö. Sihteerinämme toimi eduskuntaryhmän pääsihteeri Toni Kokko. Ulko- ja turvallisuuspoliittisen ryhmän saatua työnsä valmiiksi siirryin talous- ja veroasioita käsittelevään ryhmään. Siellä pääneuvottelijanamme toimi Sampo Terho ja sihteerinä eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija Juha Halttunen. Lisäksi ryhmässä olivat mukana Kaj Turunen, Lea Mäkipää ja Ari Jalonen. Lopullisia neuvottelutuloksia yksityiskohtineen on odotettavissa alkavalla viikolla.

Tiistaina 19.5. oli muutama tapaaminen eduskunnassakin. Eduskuntaryhmän kokouksessa käytiin lyhyesti läpi hallitusneuvottelujen ajankohtaisia asioita. Eduskunnan valiokunnat nimitettiin vaalien jälkeen väliaikaisesti ja varsinaisiin jäsenyyksiin päästään hallituksen muodostamisen jälkeen. Toimin itse nyt ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana, mistä olen hyvin iloinen. Tehtävä on tärkeä ja haastava. Valiokuntapaikat menevät siis uusjakoon lähitulevaisuudessa, mutta eivät välttämättä kaikilta osin. Kaikkien valiokuntien puheenjohtajat kuuluvat puhemiesneuvostoon, joka kokoontuu aina ennen täysistuntoa. Puhemiesneuvosto suunnittelee ja ohjaa täysistuntotyöskentelyä. Toistaiseksi esityslistat ovat olleet niin suppeita ja kokouksia vähän, että myös puhemiesneuvoston tapaamiset ovat olleet lyhyitä.

Keskiviikkona eduskunta ei ollut koolla, mutta tapasin ulkoasiainvaliokunnan valiokuntaneuvoksen, jonka kanssa kävimme läpi ajankohtaisia asioita valiokunnan osalta. Lisäksi kokoonnuimme Smolnassa oman neuvotteluporukan kesken ja pidimme myös ryhmän työvaliokunnan kokouksen.

Torstaina 21.5. vastaanotin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan roolissa yhdysvaltalaisen John A. Heffemin, joka on State Departmentissa vara-apulaisministeri (Deputy Assistant Secretary). Hänen mukanaan oli kaksi henkilöä Yhdysvaltojen suurlähetystöstä. Valiokunnan jäsenet vpj Kiuru, Kaikkonen, Koski, Savola ja Kääriäinen olivat mukana. Keskustelimme ajankohtaisista kansainvälisistä asioista. Näitä keskusteluja siivittävät usein Venäjä ja ISIS, niin nytkin.

Perjantaina 22.5. päivä alkoi ulkoasiainvaliokunnan kokouksella. Kuultavana oli kehitysministeri Paatero, viimeistä kertaa. EU:n kehitysministerit ovat koolla ensi viikolla ja ministeri alusti Suomen tavoitteista kokouksen osalta. Valiokunnan jälkeen koolla oli eduskuntaryhmä, sitten puhemiesneuvosto ja lopulta täysistunto.

Lauantaille 23.5. riitti myös hieman poliittissävytteistä ohjelmaa, sillä perussuomalaisten puoluevaltuusto kokoontui Pikkuparlamentissa muun muassa valitakseen uuden puoluehallituksen. Onnittelut Varsinais-Suomen piirin puheenjohtajalle Juhani Pilpolalle, joka sai jatkopestin puoluehallitukseen! Paikalla oli myös Timo Soini. Hän antoi katsauksen neuvottelutilanteeseen ja kiitteli kokousväkeä valtavasta jalkatyöstä, joka tehtiin loistavan vaalituloksen eteen.

Puoluevaltuuston kokouksen jälkeen suuntasin Maailma kylässä -festivaaleille, jossa osallistuin paneelikeskusteluun veroparatiiseista ja ilmastotavoitteista. Kanssani keskustelivat kansanedustajat Jutta Urpilainen (sd.), Emma Kari (vihr.) ja Aila Paloniemi (kesk.). Urpilainen ja Paloniemi ovatkin minulle jo tuttuja, sillä istuimme edellisellä kaudella yhdessä ulkoasiainvaliokunnassa. Ideologisista eroista huolimatta emme tälläkään kokoonpanolla pysty olemaan kaikesta eri mieltä. Me kaikki haluamme saada veroparatiisit kuriin ja hankintalain kuntoon.

Alkavalla viikolla Suomeen saataneen uusi hallitus. Näin ainakin vaikutti hallitustunnustelija Juha Sipilä lupailevan illan pääuutislähetyksessä.

8 kommenttia artikkeliin “Viikko 21: Uuden hallituksen odottelua”

 1. En arg finlandssvensk kirjoitti:

  Du är då inte riktigt en klok människa du.. eller alla andra som vill ha bort svenskan och tvåspråkigheterna i Finland.. svenskan är otroligt bra att kunna för att man kan kommunicera med de övriga länderna i skandinavien så att man kan uppehålla gott förhållande med våra grannländer som ni då inte tycks fatta + att kan man bra svenska så kan man även tala mycket bättre engelska och det är faktiskt sant.. Ni i sannfinländarna skulle man kunna klassa in i kategorin som Nazister..Fy fan .. Ni äcklar mig satans rasister. ni förstår förstås inte vad jag skriver, å det är väl synd.. Jag förstår bara inte eran logik i det hela.

  1. Traveller kirjoitti:

   Rantaruotsalainen täällä kirjoittaa, että ruotsia opiskelemalla pystyy paremmin kommunikoimaan muiden pohjoismaalaisten kanssa. Tämä edellyttäisi sitä, että suomalaisen ruotsin kielen taito olisi parempi kuin ruotsalaisen, norjalaisen tai tanskalaisen englanninkielen taito. Koska muutenhan olisi fiksumpaa puhua englantia, eikö vain. Ja ollaanpa realisteja: suomenkielisten suomalaisten ruotsinkielen taidosta ei koskaan tule parempaa kuin suomalaisten omasta tai vaikkapa norjalaisten englannin kielen taidosta ilman, että ruotsi määrätään pakolliseksi ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi, jos sittenkään. Enkä näe sitä kovinkaan realistisena vaihtoehtona. Näin ollen, koska kaikissa muissa Pohjoismaissa ensimmäinen vieras opiskeltava kieli on ylivoimaisella enemmistöllä englanti, on se parhaiten osattu yhteinen kieli ja skandinaavinen yhteistyö on suomalaisen järkevintä joka tapauksessa hoitaa englanniksi.

   Toinen kestämätön pointti svenssonin kirjoituksessa on se, että ruotsia opiskelemalla oppii puhumaan parempaa englantia. Hetkinen! Kysehän taitaa olla konsulttislangia käyttääkseni ns. resurssien allokoinnista mahdollisimman tehokkaasti. Tässä nimenomaisessa tapauksessa lähinnä peruskoulun ja toisen asteen opintojen oppituntien jakamisesta eri kielten opiskeluun. Jos ruotsin opiskelun tarkoituksena onkin arvon ruotsinkielisen kommentoijan mukaan oppia englantia paremmin, eikös vieläkin parempia tuloksia saatettaisi saavuttaa opiskelemalla suoraan sitä kieltä, mitä on tarkoitus oppia? Eli sen sijaan, että opiskellaan ruotsia voidaksemme oppia puhumaan parempaa englantia, voisi olla viisaampaa käyttää nekin tunnit suoraan englannin opiskeluun.

   Suomenruotsalainen kommentoija itsekin osoittaa kommenttinsa kielivalinnalla sen, että pakkopullana opiskeltu toinen kotimainen ei ole kovin hyvin tarttunut. Muutenhan hän varmaankin esittäisi kommenttinsa suomeksi.

   Ja kyllä, senkin ahdasmielinen ja ennakkoluuloinen hurri, me ymmärrämme kommenttisi viimeistä sanaa myöten.

 2. Paavo Manninen kirjoitti:

  Onnea rva Puhemies! Uusi sulka hattuusi. Terveiset Varissuolta…

  Hallituksen muodostamisesta: Täytyy vaan todeta, että insinööriä tarvittiin siinäkin. Toiminta oli rationaalista. Huima ero Kataisen sähellykseen.

 3. Tuomo Niemelä kirjoitti:

  Viimeistään Kankaanniemen hölmöilyn jälkeen oli selvää, että puhemiehen nuija menee PS:n naisille. Eikä valinta huonosti mennyt ollenkaan!

  Haastatteluista tyytyväisyydekseni näin, ettette liikaa välitä yrityksistä horjuttaa uskottavuuttanne. Nouseminen vähän päivittäisen politiikan yläpuolelle on tulevan puhemiehen arvoista toimintaa. Mitään anteeksipyydettävää ei ole ja katse on eteenpäin. Oikein.

  Poliittisesta neutraaliudestanne huolimatta toivon, että pysytte tarvittaessa jatkossakin vahvistamassa Perussuomalaisten ryhmää ja sen tavoitteita :)

 4. Jani Heiska Nivala kirjoitti:

  Onnittelut sinulle Maria valinnasta puhemieheksi täältä Nivalasta:) Olet tyylikäs ja kaunis nainen hyvää kesää,menestystä puhemiehen tehtävässä ja haleja:)

 5. Toivo Leinonen kirjoitti:

  Onnea ja menestystä rva Puhemiehelle. Nivalassa on aikaisemminkin syntynyt ansiokkaita valtiomiehiä!

 6. Paavo Manninen kirjoitti:

  Periaatteessa olen tyytyväinen uuden hallituksen ratkaisuihin, jokainen joutuu osallistumaan talkoisiin. Jokainen? Tuoreiden lehtitietojen mukaan kuitenkin eläkeläiset osallistuvat talkoisiin eniten. Reilua? Ainakin linja säilyy: Eläkeläisiltä kupataan taas..!

  Vaalien alla puhuin kanssasi eläkkeistä. Viittasin Kimmo Kiljusen (sd) kirjaan taitetusta eläkkeestä. Luin sen juuri niiltä osin ja käsitykseni Kimmon esittämästä vahvistui. Eläkerahoja on eläkeyhtiöissä nyt 170 miljardia euroa. Eläkemenot vuonna 2013 olivat 26 miljardia. Kimmo laskee, että eläkeyhtiöillä on 15 vuoden kuluttua rahaa jemmassa sellaiset 400 miljardia. Mitä ne sillä tekevät? Kasvattavat pottia lisää. Miksi?

  Ainoa kilpailu, mikä eläkeyhtiöillä on keskenään, on se kuka pomoista saa suurimman palkan ja suurimmat bonukset.

  Eläkerahastoja kerätään, että eläkeläiset selviävät eläkepäivistä. Näin teoriassa. Tällä hetkellä eläkeläisten talous kurjistuu verrattuna palkansaajiin. Eläkeläisten vaatimus täytyy olla se, että eläkkeiden taitetusta indeksistä luovutaan, ainakin osaksi. Muutos ei maksa valtiolle mitään! Toisaalta lähes kaikki lisää maksetut eläkkeet palautuvat kiertoon, kun eläkeläisten taloudellinen asema hieman paranee.

  Lisäksi Kimmo kirjoittaa: ”Täysimääräisesti vaikuttava palkka- tai puoliväli-indeksi vähentäisi olennaisesti eläkkeensaajien asumistukea ja toimeentulotukea.” Win-win?

 7. Yks Iänestäjä kirjoitti:

  No joko son puhemiähelle selevinnä se uus hjallitus?

  Vai onko upouuren eruskunta-Audin nahkapiällysteeset penkit vaimentanneet plokkaamisen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *