Takaisin pääsivulle

16 helmikuu
2015

Keskustan ja kokoomuksen kehitysapusumutus

Kokoomuksen äänenkannattaja Verkkouutiset on julkaissut Markku Jokipiin kirjoittaman analyysin Kehitysavun kirous -teoksen kiihdyttämästä kehitysapukeskustelusta. Kirjoitus on näpäytys kehitysavun ympärillä käydylle keskustelulle, mutta myös sen syntyhistorialle. Se kannattaa lukea kokonaan, mutta tässä muutama nosto, joiden ääneen sanominen on omiaan herättämään vastareaktion ja siilipuolustuksen:

”Harvoin vankkaan kokemukseen perustuva mielipidekirja kuten Kehitysavun kirous saa osakseen näin kauhunsekaisen vastaanoton.”

”Kehitysapu on ollut hyväuskoisten edistyksellisten ihmisten lemmikki.”

”Kehitysavusta tuli sosialistiseen Suomeen pyrkivien edistyksellisten piirien lämmin kädenojennus köyhille maille. Erityisiä lemmikkejä olivat sosialistisia hallintokokeiluja tekevät kehitysmaat. Näin suomalaisvasemmisto toteutti UM:ssa omaa kylmää sotaansa.”

Kehitysapu on suomalaisen punavihervasemmiston fantasia, temmellyskenttä ja työpaikka-automaatti, mutta mielestäni on täysin selvää, että aivan yhtä kyvyttömiä kehitysavun tehokkuuden, vaikuttavuuden ja tuloksellisuuden parantamisessa ovat olleet pitkän linjan hallituspuolueet keskusta ja kokoomus. Niillä on ollut vaikutusvaltaa ja vetovastuuta aivan yhtä lailla kuin Jokipiin kirjoituksessa sinänsä aivan ansiosta piikitellyllä sdp:llä. Kummassakaan puolueessa ei ole tällä hetkellä, eikä ole ollut, minkäänlaisia konkreettisia tavoitteita tai ideoita kehitysavun radikaaliin uudistamiseen. Keskustan eduskuntavaaliohjelmassa ei ole sanaakaan kehitysyhteistyöstä – ei tosin muustakaan ulkopolitiikkaan liittyvästä. Kokoomus haluaa eduskuntavaaliohjelmansa mukaan nostaa kehityspolitiikan lähtökohdaksi ihmisoikeusperusteisuuden ja oikeusvaltion edistämisen. Siinä ei ole mitään uutta verrattuna nykytilanteeseen.

Eri yhteyksissä esimerkiksi eduskuntakeskusteluissa, blogeissa tai kolumneissa sekä kokoomuksen että keskustan edustajilla pyörivät saman levyn kehitysyhteistyölaulut vuodesta toiseen: ”Meidän velvollisuutemme on auttaa.” ”Kehitysyhteistyöhön tarvitaan lisää rahaa.” ”Kyllä meillä on varaa.” ”On häpeällistä, että Suomi ei saavuta 0,7 %:b bkt-osuutta kehitysavun määrärahoissa.” ”Mitä meistäkin oikein ajatellaan jos emme tee sitä ja tätä ja anna lisää rahaa tukeaksemme muita.” Jotkut näkevät jopa päin mäntyä menneen turvaneuvosto-kampanjan johtuneen siitä, että Suomi ei anna tarpeeksi rahaa kehitysavun Molokin kitaan. Ben Zyskowicz (kok.) saattaa käyttää taitavaa sanansäiläänsä ja lytätä milloin minkäkin asian, vaikkapa kehitysavun, mutta sen jälkeen Zyskowicz äänestää siten kuin kokoomus määrää. Ja kokoomus puolueena jatkaa kehitysavun osalta aivan kuten ennenkin.

Perussuomalaiset sen sijaan on jo vuosien ajan suhtautunut nykymuotoiseen kehitysapuun kriittisesti. Eduskuntaryhmämme esitti viime syksynä uuden mallin kehitysavun rahoittamiseen. Se perustuu valtion pohjarahoitukseen ja vapaaehtoisiin lahjoituksiin. Rakenteellisten uudistusten välttämättömyyden perään jatkuvasti parkuvat paheksuivat ja väheksyivät malliamme. ”Rakenteelliset uudistukset ovat ok, kunhan ne eivät kosketa kehitysapua, koska sen rahoittaminen on oikeanlaista toimintaa ja niin kuuluu tehdä.”

Perussuomalaisten mielestä kehitysapu ei ole pyhä tai koskematon momentti budjettikirjassa. Erityisesti taloudellisesti vaikeina aikoina se tulee nähdä merkittävänä säästökohteena. Kehitysavussa tulee keskittyä Suomen vahvuuksiin ja osaamiseen, eikä heilua siellä täällä viskelemässä euroja satoihin pikkuprojekteihin, joita ei millään voi tehokkaasti valvoa. Kehitysapua on tehtävä vähemmällä rahalla, paremmin. Samaa vaaditaan kaikelta julkisrahoitteiselta toiminnalta tänä päivänä. Jonkinlainen vastikkeellisuus on tarpeen: kestäviä tuloksia vastaan voidaan antaa rahoitusta. Mitä vähemmän byrokratiaa ja ottavia välikäsiä paperinpyörityksessä on, sitä parempi. Suomalaisten yritysten kansainvälistymistä on tuettava. Kehittyvät maat kaipaavat investointeja ja työpaikkoja, eivät korruptiota ylläpitävää lahjarahaa.

Kehitysapu ei pelasta kehittyviä maita, vaan paikallisen väestön työn ja toimeliaisuuden päälle rakentuva talouskasvu.

1 kommentti artikkeliin “Keskustan ja kokoomuksen kehitysapusumutus”

  1. Paavo Manninen kirjoitti:

    Asiallinen kirjoitus!
    Jotakin hyvääkin kehitysapurintamalla. Eikä siihen tarvittu poliitikkoja. Molok-jätteenkäsittelylaitteille on perustettu Etelä-Afrikkaan tehdas. Tällaisia me tarvitsisimme lisää. Olen joskus kirjoittanut, että vedenkäsittelyjärjestelmiä voitaisi toimittaa kehitysavulla, kunhan suomalainen teollisuus on niitä ensin kehittänyt ja avannut bisneksenkin niillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *