Takaisin pääsivulle

16 tammikuu
2015

Kyllä ulkomaalaisten korkeakouluopiskelijoiden lukukausimaksuille

Turun Sanomat kertoi 7.1.2015 Opetusministeriöön ministeri Kiurun (sd.) myötä hyytyneestä hankkeesta, jolla olisi asetettu lukukausimaksut EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville tutkinto-opiskelijoille. Tästäkään asiasta hallitus ei päässyt yhteisymmärrykseen. Juttuun haastateltu Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä pitää ihmeellisenä, että ”Suomella on edelleen varaa tarjota ilmaista koulutusta ulkomaalaisille”. Minä ihmettelen aivan samaa.

Mikään ei ole ilmaista. Jokin asia voi olla käyttäjälleen maksuton, mutta ei kenellekään ilmainen. Joku maksaa aina. Tässä tapauksessa suomalaiset veronmaksajat.

Korkeakouluopiskelu on opiskelijoille Suomessa pääsääntöisesti maksutonta. Opiskelijat maksavat nimellistä korvausta ylioppilas- tai opiskelijakuntiin kuulumisesta, mutta varsinaisesta opiskelusta heiltä ei peritä maksua. Tässä mielessä Suomi on aika poikkeuksellinen maa maailmassa paitsi kantaväestön opiskelumahdollisuuksien niin erityisesti ulkomailta tulevien opiskelijoiden osalta.

Valtion velka on pian 100 miljardia euroa ja työttömiä on lähes 350 000. Talouskasvu on olematonta ja suomalaisten ostovoima heikkenee nousevien kustannusten ja jatkuvien veronkiristysten takia. Taloudellisten realiteettien myötä on arvioitava mitkä kuuluvat valtion ydintehtäviin ja mitkä eivät. Onko suomalaisten velvollisuus rahoittaa ulkomaalaisten korkeakouluopinnot Suomessa? Mielestäni ei.

Koulutusjärjestelmämme ei ole yleismaailmallinen ihmisoikeus, vaan suomalaisten itselleen kehittämä ja rahoittama. Maailmalla hyvin laajalti käytössä olevat lukukausimaksut, jotka ovat ulkomaalaisille opiskelijoille tyypillisesti vielä korkeammat, eivät ole olleet este kansainvälisten opiskelijoiden saamiselle. Tutkintomaksujen ohessa voidaan käyttää lahjakkaille mutta vähävaraisille opiskelijoille tarkoitettuja stipendejä.

Jutussa kerrotaan myös, että vain noin puolet Suomessa tutkinnon suorittaneista ulkomaalaisista jää maahamme töihin. On selvää, että koulutusväyläämme käytetään porttina paremmille työmarkkinoille muualla Euroopassa tai muissa maissa. Ne, jotka tulevat vain ottamaan Suomesta koulutuksen ja suuntaavat sen jälkeen muualle töihin, ovat luonnollisesti velvollisia maksamaan saamastaan palvelusta.

1 kommentti artikkeliin “Kyllä ulkomaalaisten korkeakouluopiskelijoiden lukukausimaksuille”

 1. Heikki Saarentaus kirjoitti:

  Hei Maria, onko sinulla tietoa mikä on tarkka luku EU:n ja ETA alueen ulkopuolisten korkeakouluopiskelijoiden määrästä Suomessa ?
  Monissa artikkeleissa mainitaan ”20 000″ ulkomaalaista opiskelijaa mutta tuskin nämä kaikki ovat EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelta ?

  Terveisin,
  Heikki Saarentaus
  heikki.saarentaus@gmail.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *