Takaisin pääsivulle

17 joulukuu
2014

Maahanmuuttajat osaksi yhteiskuntaa

Varissuo on Suomen monikulttuurisin lähiö. Noin 40 prosenttia asukkaista on maahanmuuttajataustaisia. Heinäkuussa Varissuon työttömyysaste oli 34 prosenttia. Maahanmuuttajataustaisten osuus työttömistä oli 56 prosenttia.

Muualla Euroopassa, jopa Ruotsissa, on esimerkkejä maahanmuuttajalähiöistä, joissa autot palavat ja levottomuus rehottaa. Suomessa on toistettu sitä, että maahanmuuttopolitiikallamme vältämme muiden maiden virheet. Todellisuudessa Suomi toteuttaa tismalleen samoja virheitä.

Turku on toimillaan edistänyt maahanmuuttajakeskittymien syntyä. Tätä ei voi nähdä menestystarinana vaikka millaisten lasien läpi katsoisi. Kaupungin pitäisi keskeyttää pakolaisten vastaanottosopimukset, kunnes nykyiset maahanmuuttajat on saatu integroitua. Maahanmuuttajien keskittyminen samoille alueille, omat liikunta- ja uimahallivuorot, kotoutustoimien edellyttäminen ja suvaitsevaisuuden perääminen ainoastaan kantaväestöltä ovat syitä sopeutumisongelmiin.

Humanitäärisistä syistä muuttaneen voi olla vaikeaa päästä jälkiteollisen ja teknologisesti kehittyneen yhteiskunnan aktiiviseksi jäseneksi. Iso osa on jopa luku- ja kirjoitustaidottomia.

Kotouttamisresurssit ovat rajalliset. Maahanmuuttajan omaa vastuuta integroitumisessa ei pidä unohtaa. Kantaväestön rasismilla ei voida selittää sitä, että Suomessa asuu lukuisia maahanmuuttajia, jotka eivät monen vuoden oleskelunkaan jälkeen puhu sanaakaan suomea. Oikeus yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja työhön kuuluu myös naisille, jotka nähdään joissakin kulttuureissa toisarvoisina.

Kirjoitus on julkaistu Turkulainen-lehdessä 17.12.2014.

1 kommentti artikkeliin “Maahanmuuttajat osaksi yhteiskuntaa”

  1. Paavo Manninen kirjoitti:

    Viime vuonna asuntoministeri kävi vierailulla Varissuolla, ”Suomen pahamaineisimmassa lähiössä”. Kuunneltuaan asukkaita hän teki yhteenvedon: Maahanmuuttajat on voimavara. Sitä tässä vaan mietiskelen, milloinka tuo voimavara realisoituu..?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *