Takaisin pääsivulle

18 marraskuu
2014

Työstä kuuluu saada korvaus

Vastikkeellinen sosiaaliturva nousee ajoittain esille julkisessa keskustelussa. Vastikkeellisuutta sovelletaan jo esimerkiksi kuntouttavaan työtoimintaan, sillä siitä kieltäytyminen johtaa tukien jäädyttämiseen eli karenssiin.

Kuntouttavan työtoiminnan tarkoitus on parantaa pidempään työttömänä olleiden elämänhallintaa ja työllistymismahdollisuuksia. Siitä maksetaan 9 euron veroton kulukorvaus enintään viideltä päivältä viikossa.

Työtä järjestetään kunnissa, mutta työhön voi kuulua myös yritysten alihankintatyötä. Yritykset voivat myös saada työntekijöitä maksutta ottaessaan henkilöitä työkokeiluun.

Kuntouttavan työtoiminnan tulokset ovat heikkoja. Vain noin joka kahdeskymmenes työllistyy kokeilun jälkeen avoimille työmarkkinoille. Loput palaavat työttömiksi tai siirtyvät uudelle kuntoutusjaksolle.

Nykymuotoinen ihmisten kyykyttäminen pitää lopettaa, koska vain osa työttömistä velvoitetaan palkattomaan työtoimintaan. Tästä syystä sen pitäisi olla vapaaehtoista.

Tehdystä työstä kuuluu maksaa tekijälle korvaus. Työtoiminnasta maksettava korvaus tulisi nostaa sellaiselle tasolle, että se tekisi toimintaan osallistumisesta houkuttelevaa. Myös työkokeiluun tulisi lisätä jonkinlainen lisäansio. Sen maksaminen tulisi jakaa valtion ja työnantajan kesken puoliksi, sillä valtion tehtävä ei voi olla järjestää yrityksille ilmaista työvoimaa.

Korkeammat ansiot säästäisivät toimeentulotukimenoja. Pienituloisen lisäansiot päätyvät myös kulutukseen ja siten talouden pyörittämiseen eivätkä jää makaamaan pankkitilille. Rakenneuudistusten hengessä muidenkin työttömien kuin vain kuntouttavaan työtoimintaan ohjattujen tulisi voida täydentää toimeentuloaan vastaavalla tavalla tai osa-aikatyötä tekemällä ilman, että lisäansiot verovaikutusten jälkeen jäävät olemattomiksi.

Perussuomalaisten mielestä jokaisen tulisi voida ansaita 1000 euroa kuukaudessa verottomana. Se purkaisi kannustinloukkuja ja tekisi työnteosta kannattavampaa.

Tuloverotusta kiristämällä tuloluokasta riippumatta ja sosiaaliturvaa korottamalla emme kykene ratkaisemaan talouden ongelmia. Ne on ratkaistava työntekoa lisäämällä. Hyvinvointiyhteiskunnan pelastamiseksi yhä useamman ihmisen pitää osallistua sen rakentamiseen.

1 kommentti artikkeliin “Työstä kuuluu saada korvaus”

  1. laila nurmiranta kirjoitti:

    Miksi kysyn vaan miksi en minäkään halua sua homonkaa lapsia tekee tai naimisiin jollet itse tahdo
    vapaus ollut meillä mulla ja mun emännällä jolla alzhaimer jo 25 v, hoidan häntä 24/7 jo 3 vuotta ilman korvauksia kun olet tehnyt saman , tule sitten arvostelen muita oli ne heteroi homoi tai mitä tahnsa jos jotaa haluat auttaa omaishoitajille kunnon palkka ja omaishoitajat henkilökohtaisiksi avustajaksi.KIITOS JOS LUIT

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *