Takaisin pääsivulle

12 marraskuu
2014

Verovarojen siirtoon käytettävä ikiliikkuja

Missään ei ole rajaa tai määritelmää siitä mikä on oikeudenmukaista ja tarpeellista yhteisen rahan, verovarojen, käyttöä. Jos jossain on otettavissa rahaa, niin joku poliitikko sen ottaa ja antaa eteenpäin toisaalle. Mitään yhteistä linjaa talouden korjaamiseksi ei ole, koska käsitys tavoitetilasta on eri ihmisillä niin erilainen.

Turkulaiset vanhemmat ovat ymmärrettävästi nousseet vastarintaan, kun kaupungin suunnitelmat jopa 15 päiväkodin ja usean koulun lakkauttamisesta säästöjen saamiseksi ovat tulleet julki. Palvelujen turvaaminen on vakiofraasi virkamiesten ja päättäjien huulilla, mutta kukaan ei ole määritellyt mitä se käytännössä tarkoittaa. Suuret yksiköt ja yksityistäminen syrjäyttävät kauniit puheet lähipalveluista. Lakisääteisistä palveluista ei pidä tehdä yksityistä rahantekokonetta.

Uusi verovarojen siirtoon käytettävä ikiliikkuja on sentään keksitty. Hallitus esittää, että kunta voidaan valtuuston päätöksestä säätää yksikielisestä kaksikieliseksi, vaikka kielivähemmistön koko ei sitä edellyttäisikään. Kaksikielisyys tarkoittaa kunnan palvelujen ja tiedottamisen järjestämistä sekä suomeksi että ruotsiksi. Valtionosuusuudistus lupaa lisärahaa kaksikielisille kunnille. Kaarina on jo innostunut tästä mahdollisuudesta ja miksi ei olisi, koska heikossa taloustilanteessa painiva Turku tarvitsee lisää maksajia päätöksenteolleen ja niitä järjestyy pakkoliittämällä lähikunnat Turkuun. Pakkoliitos muuttaisi kaikki Turkuun liittyvät kunnat joka tapauksessa kaksikielisiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *