Takaisin pääsivulle

19 lokakuu
2014

Ystävämme eläimet

Sirkus Finlandian show viihdytti ja ilahdutti jälleen. Lapsuudesta tuttu kesäkauden ilo käy yhtä hyvin aikuisellekin, kuten taas tänään Kaisaniemessä tuli huomattua. Hienoa että pienessä Suomessa on vielä perinteistä sirkusta. Ensi vuonna uudelleen!

Toki sirkuskin on vuosien aikana muuttunut ja siitä isona esimerkkinä eläinten käyttö ohjelmistossa. Jossain hyvässä tallessa on minustakin otettu polaroid, jossa istun pikkutyttönä Nivalassa vierailulla olleen Sirkus Finlandian norsun selässä. Mieleeni on jäänyt muistijälki siitä miltä norsun iho tuntui ja miten jännittävä koko tilanne oli. Pian sen jälkeen norsujen ja monien muiden eläinten käyttö sirkuksissa kiellettiin Suomessa. Tänään shown väliajalla lueskelimme aulaan pystytettyä näyttelyä sirkukseen liittyvistä lehtijutuista. Eräässä 80-luvun artikkelissa päiviteltiin kovasti holhoamisvimmaisia byrokraatteja, jotka näin norsukiellolla kiusaavat. Tällainen holhoaminen lienee annettu virkamiehille anteeksi jo kauan sitten.

Eläinten hyödyntäminen tuotannossa, koe-eläiminä ja viihteessä puhuttaa ja hyvä niin. Karmaisevat tositarinat väärinkäytöksistä ravistelevat ja niin niiden kuuluukin. Eläinten kaltoinkohteluun puuttuminen muissa maissa lähellä ja kaukana on sydämen asia monille suomalaisille ja se on aivan oikein. Keskustelun taso ja eläinsuojelun hyväksyttävyys on muuttunut Suomessakin – vai kuka vielä kehtaa tunnustaa ottaneensa mökilleen kesäkissan? Itse ilmiötä asenneilmapiirin muutos ei silti valitettavasti ole kyennyt eliminoimaan.

Tampereen delfinaario on ollut viime aikoina usein otsikoissa. Pyrkimykset delfinaarion sulkemiseen saivat uutta pontta delfiininpoikasen kuoltua yllättäen. Kävin kesällä Yhdysvalloissa, jossa huvipuistokäynnin yhteydessä katsoin miekkavalaiden esitystä. Sekä ne että toisaalla esiintyneet delfiinit, hylkeet, mursut ja saukot olivat vaikuttavaa ja suorastaan ihmeellistä katsottavaa; miten niille onkaan saatu opetettua kaikkea tuota! Samanaikaisesti tunsin puristavaa tunnetta kurkussa. Tilanteesta oli luonnollisuus niin kaukana, ettei sitä voi sanoin kuvailla. Onko noiden valtavien eläinten pitäminen suljetussa altaassa oikein?

Aika onnettomalta näytti myös sisätiloista Floridan auringon alta löytyvän yksinäisen jääkarhun pitopaikka. Pieni ja pimeä. Vuosia sitten kävin eläintarhassa Intiassa ja sitä näkyä virikkeettömistä ja sotkuisista aitauksista muistelen surulla edelleen. Työntekijät tulivat hakemaan meitä hölmöjä länsimaalaisia katsomaan lisämaksusta leijonia lähempää, varsinaisten tarhojen takana. Siellä niitä pyöri ympyrää pienissä häkeissään.

Toisenlaisiakin kokemuksia on. Niin sanotut eläinsafarit aidatuilla alueilla, jonne voi ajaa autolla, esittelevät vankeudessa eläviä eläimiä joilla on kuitenkin merkittävästi enemmän tilaa ja jotka voivat elää suurissa laumoissa. Useita eri lajeja on tyypillisesti samalla alueella.

Eläinten pitoa tarhoissa ja myös esiintyvinä eläiminä perustellaan esimerkiksi suojelulla, tutkimuksella ja opetuskäytöllä. Hyviä tarkoitusperiä ei sinänsä käy kiistäminen. Tarhaaminen voi olla sukupuuton partaalla tuhotun lajin ainoa mahdollisuus. Tutkimusta tarvitaan tiedon lisäämiseksi ja ymmärrys eläimistä on välttämätöntä, jotta kunnioitus myös luonnollista luontoa eläimineen vahvistuisi.

Sirkus Finlandian showssa oli tänä vuonna useita hevosia, lintuja ja kaksi koiraa. Eläinnumerot vaikuttivat sykähdyttävän kaikkia ja lapset kikattivat riemuissaan. Ehkä yleisön joukossa kasvoi tulevia hevostenhoitajia tai eläinlääkäreitä, joiden eläinrakkautta lapsuudessa saadut sympaattiset elämykset ruokkivat.

Ihmisen velvollisuus on huolehtia hallinnassaan olevista eläimistä mahdollisimman hyvin. Uuden tiedon myötä täsmentyvät myös hoidon käytännöt. Ehkä jonain päivänä todetaan, ettei delfinaarioiden ylläpitäminen ole tarpeellista tai mielekästä ihmisten eikä eläinten kannalta. Siihen asti ne ilahduttavat toisia, surettavat joitakin, mutta toivottavasti lisäävät ymmärrystä sitäkin enemmän ystävistämme, eläimistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *