Takaisin pääsivulle

09 lokakuu
2014

Turun toriparkki on tullut kalliiksi jo nyt

Suomalaisten sanotaan hyväksyvän vaikeatkin ratkaisut, jos ne koetaan reiluiksi ja tarpeellisiksi. Suomalainen ei hevin lähde osoittamaan mieltään, ja silloinkin kun hän sen tekee, se tapahtuu maltillisesti.

Turun Kauppatorin alle rakennettavaksi kaavaillusta pysäköintilaitoksesta, toriparkista, sinänsä yksinkertaisesta asiasta, on saatu aikaiseksi uskomattoman monimutkainen kokonaisuus. Toriparkki on vienyt käsittämättömän määrän virkamiestyötä ja kuormittanut oikeuslaitosta. Voinee sanoa, että toriparkki on tullut veronmaksajille kalliiksi jo nyt, vaikkei työtä ole edes aloitettu.

Toriparkista veronmaksajille aiheutuvat rakentamiskustannukset ja koko pysäköintilaitoksen tarpeellisuus ovat herättäneet epäilyä. Myös historiallisen keskustan muuttuminen huolettaa. Toriparkin kyseenalaistaminen eri syistä on oikeutettua.

Edustuksellisessa demokratiassa päätöksenteko on siirretty ihmisiltä itseltään suppealle joukolle vaaleilla valittuja henkilöitä, joilla on tapana liittoutua keskenään eri syistä jonkin asian puolesta ja toista vastaan. Demokratiaa parempaakaan vaihtoehtoa ei ole keksitty, mutta virheetön se ei ole. Enemmistö päättää aina, vaikka se muodostuisikin vain pienestä joukosta ihmisiä yhdessä toimielimessä.

Demokratiaa voi hioa paremmaksi. Toriparkin vastustus on ollut erittäin kovaa, mutta silti sitä on ajettu kuin käärmettä pyssyyn. Sitova kansanäänestys toisi vihdoin asian kuntalaisten päätettäväksi ja toivon mukaan johtaisi lopputulokseen, jota kunnioitettaisiin sekä kannattajien että vastustajien puolella.

1 kommentti artikkeliin “Turun toriparkki on tullut kalliiksi jo nyt”

  1. Paavo Manninen kirjoitti:

    Pari vuotta olen seurannut tätä ’taistelua’. Vahva tuntuma on se, että aika pieni liikemiesten porukka on ajamassa toriparkin rakentamista. Perusteena ei kuitenkaan ole oma etu vaan Turun liike-elämän etu. Uskokoon kuka uskoo. Yksi jopa naurettava ”etu” Turulle on se, että toriparkki saadaan ikäänkuin ilmaiseksi, yksityisen toimijan ansiosta. Kukahan sen kuitenkin maksaa? Veikkaan, että enimmäkseen turkulaiset. Joko parkkimaksuina tai, homman luisuessa ns. munille, veroeuroina. No, jokunen matkailija myös osallistunee…
    Mutta kun kansalaisten vastustus on mielipidemittauksissa luokkaa 75 %, niin voisi ajatella, että puolustajat luopuisivat ja rupeaisivat miettimään niitä muita vetovoimaisuuden tekijöitä. Parkkipaikkoja Turun kauppatorin ympäristössä on riittävästi. Ja oikeastaan, Osuuskauppa voisi halutessaan rakentaa hotelliasukkaita varten autohotellin Wikken pihalle…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *