Takaisin pääsivulle

14 kesäkuu
2014

Suomesta sotimaan

Suojelupoliisi kertoi 12.6., että sen tiedossa on 40 henkilöä, jotka ovat matkustaneet sisällissotaa käyvään Syyriaan. Noista henkilöistä noin puolet on osallistunut väkivaltaiseen toimintaan. Joitakin heistä on kuollut. Turun Sanomat uutisoi 14.6., että sen saamien tietojen mukaan Suomesta on lähtenyt kymmeniä taistelijoita, erityisesti nuoria miehiä, Irakiin. He ovat liittyneet ääri-islamilaisen Isis-järjestön joukkoihin.

Monet ihmiset saapuvat Suomeen etsimään turvaa. He kertovat pakenevansa konfliktia, väkivaltaa, sotaa tai vainoa. Turvapaikkaa voi hakea kuka tahansa.

Turvapaikan ja oleskeluluvan saaneet saavat suomalaisten veronmaksajien tarjoaman taloudellisen turvan ja pääsyn yhteiskunnan järjestämään ja kustantamaan asumiseen, koulutukseen, terveydenhuoltoon ja kaikkiin muihin palveluihin.

Suomea ei voida pitää turvasatamana tai tukikohtana, josta käsin voidaan käydä ja ylläpitää sotaa suomalaisten veronmaksajien rahoilla.

Perussuomalaiset esittivät eduskuntavaaliohjelmassaan, että Suomesta käsin terroristijärjestöä tai aseellista konfliktia tukevan henkilön oleskelulupa on peruutettava. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä jätti syksyllä 2011 lakialoitteen, jossa kouluttautuminen terrorismiin säädettäisiin rangaistavaksi. Hallitus on tänä keväänä tehnyt aiheesta esityksen. Siinä esitetään tiukennuksia myös terrorismin rahoittamisen rangaistavuuteen.

Laissa on muitakin muutostarpeita. Jos Suomeen turvapaikanhakijana saapunut ja oleskeluvan saanut henkilö matkustaa ulkomaille sotimaan tai ylläpitää konfliktia tai sen aiheuttajaa, jollaista on alun perin paennut, on henkilön katsottava vapaaehtoisesti luopuneen Suomen tarjoamasta turvasta ja mahdollisuudesta uuteen elämään suomalaisen yhteiskunnan varoin. Tällainen henkilö on karkotettava takaisin kotimaahansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *