Takaisin pääsivulle

11 kesäkuu
2014

Suomalaisten ostovoima laahaa

Hinnat nousevat eivätkä rahat tahdo riittää. Kun tulot pysyvät entisellään, riittävät rahat siten aikaisempaa vähempään. Tutun kuuloista kritiikkiä, jota tilastotkin tukevat. Silti suomalaisten ostovoima heikkenee entisestään tänä ja ensi vuonna. Tämä johtuu mm. siitä, että hallitus on nostanut arvonlisäveroa 23 prosentista 24 prosenttiin ja kulutusveroja (ns. tasaveroja) on nostettu SDP:n vaalilupauksista huolimatta. Ostovoimamme on läntisen Euroopan heikoimpia.

Perussuomalaiset nosti eduskunnan kyselytunnilla esiin elintarvikkeiden korkeat hinnat. Tilastokeskuksen mukaan hinnat ovat Suomessa nousseet ostovoimaa nopeammin. Ruuan hinta on tällä vuosikymmenellä noussut lähes 20 prosenttia, kaksi kertaa niin paljon kuin EU:ssa keskimäärin. Elintarvikkeiden hinnoilla on suuri merkitys, sillä ruokaan kuluu perheiden tuloista keskimäärin noin viidennes. Korkea kustannustaso rasittaa erityisesti yksineläviä.

Suomessa on jo aika huomioida myös tavallinen palkansaaja. Kaikki hyvinvointi syntyy työstä ja hyvinvoinnin luojilla ei voi olla pelkkä maksajan rooli. Tehdystä työstä saadulla korvauksella on kyettävä nauttimaan elämästä ja pystyttävä tekemään muitakin kuin elämisen kannalta pakollisia hankintoja. On tilanteita, joissa palkka ei riitä edes asumiseen.

Huono ostovoima on pääosin seurausta korkeasta verotuksesta, joten meidän on tehtävä perusteellinen pohdinta mihin tässä maassa veroja kerätään ja miksi lähes maailman korkeimmalla verotuksella pitää valtion budjettia paikata vielä n. 7 miljardin euron velkarahalla vuosittain. Elämme yli varojemme.

Kirjoitus on julkaistu Kulmakunta-lehdessä 11.6.14.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *