Takaisin pääsivulle

07 kesäkuu
2014

Rikollisten karkottaminen

Kuluneella viikolla Helsingin ulkomaalaispoliisi huomautti, että ulkomaalaisten rikollisten karkotuksia pitäisi nopeuttaa. Annettujen karkotuspäätösten määrä on noussut, mutta niiden toimeenpano ontuu. Karkotuspäätöksistä valitetaan ja jotkut maat eivät suostu ottamaan vastaan karkotettavia kansalaisiaan.

Syksyllä 2012 Jussi Halla-aho jätti eduskunnassa lakialoitteen, jossa esitettiin muutoksia ulkomaalaislakiin. Halla-aho ehdotti lakialoitteessaan, että maasta karkottamisen perusteiden (§ 149) osalta lakia muutetaan niin, että pykälän muotoilu voidaan karkottaa muutetaan muotoon karkotetaan. Lakialoitteessa ehdotettiin myös muutoksia talteenottoon, mikäli karkotus ei ole vastaanottavan maan vuoksi mahdollinen. Lisäksi lakialoitteessa esitettiin, ettei oleskelulupaa tulisi myöntää karkottamisen epäonnistumisen vuoksi.

Lakialoitteen allekirjoitti joukko perussuomalaisten kansanedustajia, minä mukaan lukien. Halla-ahon lakialoitteen lähetekeskustelussa yksi kokoomuksen ja yksi sdp:n kansanedustaja jäi tekemään selväksi sen, ettei ulkomaalaisten rikollisten oleskelu Suomessa ole hyväksyttävää ja että karkotusmenettelyjä pitäisi tehostaa. Kokoomuksen Zyskowicz on myös kunnostautunut lukemattomia kertoja aiheen kommentoinnissa ja nykykäytännön teilaamisessa. Kansanedustajien puheoikeus on rajoittamaton, mutta erityisesti kokoomuksesta on kaikunut tällä hallituskaudella tiukkoja puheenvuoroja, jotka eivät millään tavalla ole linjassa sen hallituksessa toteuttaman politiikan kanssa – yhteisöveron laskua ehkä lukuun ottamatta. Työllistämispolitiikankin varjolla tehdystä laskusta kiitti esimerkiksi Nordea päättämällä keväällä irtisanoa jopa 300 henkilöä. Stockmaan ilmoitti juuri vähentävänsä 180 työpaikkaa ja aloittavansa saman tien uudet yt-neuvottelut.

Torstain kyselytunnilla perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström kysyi pääministeri Kataiselta, miksei hallitus hyödynnä opposition ideoita taloustilanteen kohentamiseksi. Samaa voisi todeta muiden lainmuutostarpeiden, kuten edellä mainitsemani karkottamispykälän, osalta. Ideologisesti repaleiselta hallitukselta, tai historian surkeimmalta hallitukselta, kuten Osmo Soininvaara tänään Helsingin Sanomissa totesi, ei tosin osaa enää juuri mitään odottaakaan.

2 kommenttia artikkeliin “Rikollisten karkottaminen”

  1. Eräs Isä kirjoitti:

    Kataiselta on turha kysellä yhtään mitään, hän vain odottelee kovapalkkaista komissaarin virkaa Brysselissä. Nyt kun Stubb on menossa seuraavaksi pääministeriksi, tätä ei voi millään edes hidastaa. Joku voisi jopa lohkaista, että tässä paha on saanut palkkansa, ja ruhtinaallisen sellaisen.

    Rikollisten karkoittamisesta: Minkä ihmeen takia joku haluaisi pitää täällä meillä ulkomaalaisia rikollisia? Kyllä meillä on ihan omastakin takaa riittävästi, kiitos. Jokainen vanki on käsittämättömän suuri kulu suomalaiselle veronmaksajalle.

  2. Maria Lohela kirjoitti:

    Politiikka heijastelee valtaapitävien poliittista tahtoa. Poliittinen johto ja lainsäädäntöä valmistelevat ministeriöt näkevät tilanteen niin, että karkottamisesta ja erityisesti siitä valittamisesta on tehty pitkä ja hankala prosessi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *