Takaisin pääsivulle

24 maaliskuu
2014

Alkoholin kohtuukäyttöä hankaloitetaan

Alkoholilakiin ollaan tekemässä muutoksia, koska kohtuuden ylittävä viinanjuonti vaarantaa terveyden, tulee kalliiksi yhteiskunnalle tapaturmien ja työpoissaolojen vuoksi, aiheuttaa järjestyshäiriöitä sekä repii rikki perheitä ja ihmissuhteita. Sosiaali- ja terveysministeriö arvioi viime vuonna, että alkoholista aiheutuu julkiselle sektorille n. miljardin euron vuosittaiset kustannukset.

Monissa Euroopan maissa juodaan jopa enemmän kuin Suomessa. Alkoholi kuuluu sosiaaliseen kanssakäymiseen, kun lasillinen otetaan joskus töitten jälkeen työporukalla ja viikonloppuisin seurustellaan ravintoloissa ystävien ja perheen kanssa. Suomalainen sen sijaan juo viinansa pääasiassa kotona, kerralla. Ulkopuolisen kontrollin puute lisää juomisen määrää.

Kymmenesosa alkoholin käyttäjistä juo puolet Suomessa kulutetusta alkoholista, mutta alkoholilainsäädännön uudistus kohdistuu kaikkiin. On kaavailtu mm. veronkorotuksia, rajoituksia myyntiaikoihin ja oluen laimentamista. Kaikkien holhoaminen pienen porukan juomisen vuoksi ei tunnu kohtuulliselta.

Juominen ei vähene hyysäyksellä vaan asenteiden muutoksella. Muutos vie aikaa, mutta näkyy jo nuorissa; heidän juomisensa on vähentynyt jo vuosien ajan.

Kysyin hiljattain virolaiselta kansanedustajalta onko Virossa aikeita korottaa alkoholin verotusta. Merkittävää muutosta ei ole tiedossa. Mikäli Suomessa päädytään korottamaan alkoholin veroa suomalainen seilaa entistä innokkaampana Viron puolelle juomanhakuun.

Kirjoitus on julkaistu Kulmakunta-lehdessä 19.3.2014

1 kommentti artikkeliin “Alkoholin kohtuukäyttöä hankaloitetaan”

  1. Jan S kirjoitti:

    jotain pitää tehdä, koska alkoholi on todella suuri ja massiivisia ongelmia aiheuttava aine maassamme.
    Kyse ei kuitenkaan ole mistään turhasta hyysäämisestä, vaan yrityksestä parantaa tilannetta,

    Kyllä minusta nykyinen cannabispolitiikka on vaarallista hyysäämistä ja myös vastuuntunnotonta politiikkaa, jossa ei edes yritetä selvittää, mikä ratkaisu olisi vähiten vahinkoa aihetuttavaa.

    Todella ikävää, että kaikki tarpeelliset toimet vahingollisen alkoholin käytön rajoittamiseksi ja lasten suojeleminen näiltä vaaroilta, tuomitaan heti hyysäämiseksi. Ei ole muodikasta vastustaa saatanallista viinan voimaa, koska tällöin voi menettää ääniä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *