Takaisin pääsivulle

12 maaliskuu
2014

Terveyspalvelut ja vapaa liikkuvuus

Helmikuun lopussa liittokansleri Angela Merkel kertoi haluavansa rajoittaa EU:n sisällä muuttavien kansalaisten oikeutta uusien asuinmaidensa sosiaaliturvajärjestelmään. Merkelin mielestä on väärin, että Saksaan työnhakuun tuleva EU-kansalainen saa samat sosiaalituet kuin työttömäksi jäänyt saksalainen, joka on tehnyt 30–40 vuotta töitä. Britanniassa pääministeri Cameron on jo alkanut tiukentamaan EU-kansalaisten pääsyä sosiaalitukiin.

Samaan aikaan meillä Suomessa sosiaali- ja terveysministeriön tilaaman selvityksen mukaan myös kaikille laittomasti maassa oleville tulisi tarjota kaikki samat terveyspalvelut kuin kenelle tahansa kuntalaiselle. Vaihtoehtona olisi rinnastaa laittomasti maassa oleskelevien palvelut turvapaikanhakijoiden palveluihin tai huolehtia ainoastaan alaikäisten ja raskaana olevien terveyspalveluista. Kiireellistä hoitoa annetaan jo tällä hetkellä jokaiselle sitä tarvitsevalle ja näin asian kuuluukin olla. Ketään ei saa jättää heitteille.

Ministeri Huovinen (sd.) suhtautui 7.3. vastaanottamaansa selvitykseen varovaisen innokkaasti ja lupasi viedä sitä eteenpäin. Valtion velkaantumisen taittamisessa ja sote-uudistuksessa epäonnistunut hallitus lisäisi ministeri Huovisen johdolla julkisen sektorin tehtäviä ja kuluja entisestään. Ongelmia ei korjata muuttamalla Suomi koko maailman sosiaalitoimistoksi.

Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut eivät ole itsestäänselvyyksiä, vaan ne on rakennettu ja ne rahoitetaan kovalla työnteolla. Selvityksessä vedotaan ihmisoikeussopimuksiin ja perustuslakiin. Suomen terveyspalvelut ovat nykyäänkin omalla kustannuksella kaikkien käytettävissä ilman minkäänlaista syrjintää. Muiden oikeus käyttää terveyspalveluita ei muutu suomalaisten velvollisuudeksi niiden maksamiseen.

Poliisin tehtäviin kuuluu etsiä ja poistaa maassa laittomasti oleskelevat, mutta toiset viranomaiset järjestävät salassapitovelvollisuuden suojiin maksuttomia terveys- ja sosiaalipalveluita. Eihän tässä ole mitään järkeä. Palvelutaso voidaan pitää entisellään ja varattoman kiireellisestä hoidosta aiheutuneet terveyskulut voidaan maksaa toimeentulotuesta. Toimeentulotuen saaminen edellyttäisi ilmoittautumista viranomaisille, jolloin henkilön maassa olon edellytykset tulisivat käsiteltyä maahanmuuttoviranomaisten puolesta.

EU:n vapaan liikkuvuuden myötä on ymmärrettävä ettei Suomessa voida tarjota ilmaisia terveyspalveluita ja lääkekuluja kaikille aina turisteista paremman elämän perässä tuleviin.

Kirjoitus on julkaistu Turkulaisessa 12.3.14.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *