Takaisin pääsivulle

12 helmikuu
2014

Tyttöjen ympärileikkaus

YK:n julistamaa tyttöjen ympärileikkauksen vastaista päivää vietettiin viime viikolla, 6. helmikuuta. Naisten ympärileikkausta, eli sukuelinten silpomista, jossa klitoriksesta leikataan pala, kaikki ulkoiset sukupuolielimet poistetaan ja/tai emättimen suu ommellaan kiinni, pidetään länsimaissa lapsen ja aikuisen koskemattomuuden ja vapauden järjestelmällisen rikkomisen muotona. Silpomiset tehdään usein hyvin alkeellisissa oloissa, ilman puudutusta, partakoneen terillä. Silpomisesta seuraa paitsi akuuttia kipua, niin myös vakavia terveyshaittoja paitsi välittömästi silpomiseen jälkeen niin myös koko leikatun eliniän ajan. Naisten ympärileikkaus on laitonta Australiassa, Belgiassa, Egyptissä, Espanjassa, Italiassa, Kanadassa, Keniassa, Norjassa, Ranskassa, Ruotsissa, Sveitsissä, Tanskassa, Uudessa-Seelannissa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Yhdysvalloissa. Suomessa asiasta ei ole erillistä lakia, vaan poliisi tutkii tyttöjen ympärileikkauksia törkeinä pahoinpitelyinä.

Kansainväliset järjestöt ja sopimukset kieltävät naisten ympärileikkauksen. Naisten syrjinnän poistamista koskeva yleissopimus (CEDAW) vaatii valtioita varmistamaan naisten tasavertaisen kohtelun terveyteen, koulutukseen ja päätöksentekoon liittyvissä kysymyksissä. YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS) puolestaan sitouttaa valtiot suojelemaan lapsia kaikilta heihin kohdistuvilta ihmisoikeusrikkomuksilta, joihin tyttöjen ympärileikkaus siis kuuluu. Lisäksi YK:n yleiskokous hyväksyi joulukuussa 2012 päätöslauselman A/RES/67/146, joka kieltää naisten ympärileikkauksen maailmanlaajuisesti. Sen hyväksyivät konsensuksella kaikki YK:n jäsenmaat. Päätöslauselma heijastaa yleismaailmallista hyväksyntää sille, että naisten ympärileikkausta pidetään ihmisoikeusrikkomuksena, jonka toteutumista valtioiden tulisi estää kaikin mahdollisin keinoin säätämällä ja toimeenpanemalla naisia ja tyttöjä suojelevaa lainsäädäntöä.

Kansainvälisestä lainsäädännöstä huolimatta naisten ympärileikkaus on yhä osassa maailmaa yleisesti harjoitettu tapa. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan maailmassa on jopa 140 miljoonaa ympärileikattua naista ja tyttöä. Tänäkin vuonna arviolta kolme miljoonaa tyttöä on vaarassa joutua ympärileikatuksi.

Suomessakaan naisten ympärileikkaus ei ole tuntematon ilmiö. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuonna 2012 tekemän kyselyn mukaan 70 prosenttia Suomessa asuvista somalitaustaisista ja lähes joka kolmas kurditaustainen nainen on ympärileikattu. Selvityksen mukaan 18–29-vuotiaiden ikäryhmässä yli puolet naisista kertoi kokeneensa leikkauksen. Sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2012 julkaiseman Tyttöjen ja naisten ympärileikkauksen estämisen toimintaohjelma 2012–2016:n mukaan ulkomaillakin tehty teko on kuitenkin rangaistava, kun se kohdistuu Suomen kansalaiseen tai Suomessa pysyvästi asuvaan tai kun tekijänä on Suomen kansalainen. Tämän vuoksi esimerkiksi Suomessa asuvan henkilön vieminen ympärileikattavaksi ulkomaille on rangaistava teko. Suomen on siksi alettava valvomaan nykyistä aktiivisemmin, että täällä asuvia tyttöjä ei lähetetä ympärileikattaviksi ulkomaille. Samoin on kiinnitettävä huomiota siihen, että Suomesta ulkomaille ympärileikatuiksi lähetyt havaitaan ja siitä vastuulliset saatetaan rikosoikeudelliseen vastuuseen. Esimerkkejä vastaavista tapauksista löydetään muista Pohjoismaista. Tanskassa ja Ruotsissa on annettu tuomioita tyttölasten viemisestä ulkomaille, jossa heille on tehty ympärileikkaus.

Aihe on herkkä, kuten kulttuuriin ja perinteisiin liittyvät tavat usein – olivatpa ne kuinka brutaaleja länsimaalaisen mielestä hyvänsä. On vaikea ymmärtää, että monissa maissa sekä tyttöjen että poikien ympärileikkaamiseen suhtaudutaan sallivasti ja niitä pidetään välttämättöminä toimenpiteinä. Vaikeneminen ei ole kuitenkaan oikea tapa ratkaista ongelmaa. Tyttöjen ympärileikkausta vastaan käydään kampanjaa laajalla rintamalla vapaaehtoissektorilla, kansainvälisillä sopimuksilla ja lainsäädännön tasolla eri maissa, mutta taistelu ei ole ohi, eikä asiasta pidä vaieta, ennen kuin brutaalista perinteestä on päästy kokonaan eroon.

Yllä kerrotun perusteella jätin aiheesta tänään kirjallisen kysymyksen eduskunnassa. Kysymyksessäni tiedustelen miten hallitus aikoo toimia ennaltaehkäistääkseen entistä paremmin Suomessa asuvien tyttöjen lähettämistä ulkomaille ympärileikattavaksi. Yhtä tärkeää on löytää oikeat toimintamallit sille, että Suomesta ympärileikattavaksi lähetetyt havaitaan ja että sen järjestäneet tahot, käytännössä siis lapsen vanhemmat tai toinen heistä saatetaan rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Tyttöjen ympärileikkausten ohella tärkeä kysymys on poikien ympärileikkaus, joita tehdään ilman lääketieteellisiä syitä uskontoon ja kulttuuriin vedoten. Aihe on ajankohtainen, sillä juuri tänään kaikki kansanedustajat saivat sähköpostiinsa kyselyn kannattavatko poikien ei-lääketieteellisten ympärileikkausten kieltämistä lailla. Vastausta sai myös perustella. Oletan, että teema löytyy lehtien palstoilta lähitulevaisuudessa.

Tähän kirjalliseen kysymykseen en poikien ympärileikkausta sekoittanut, vaikka olisin itse ne valmis kieltämään lailla ja pidän niitä yhtä lailla vahingollisina lasten koskemattomuuteen ja itsemääräämisoikeuteen kajoamisen kannalta. Fyysiset haitat eivät ole kuitenkaan lähellekään yhtä mittavat kuin tyttöjen osalta. Poikien ympärileikkauksesta on tehnyt kirjallisen kysymyksen Perussuomalaisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala. Hän on myös tehnyt lakialoitteen ei-lääketieteellisten ympärileikkausten kieltämisestä lailla. Olen allekirjoittanut tuon lakialoitteen. Keskustelu varmasti jatkuu ennemmin tai myöhemmin, vaikka toistaiseksi Suomessa luistellaan edelleen kaltevalla pinnalla, jossa suvaitsevaisuus ja eri kulttuurien ja tapojen kunnioitus nostetaan helposti tärkeämmiksi arvoiksi, kuin yksilön koskemattomuus.

1 kommentti artikkeliin “Tyttöjen ympärileikkaus”

  1. Juhani Valli kirjoitti:

    Ruotsin kunnat ja maakäräjät haluavat, että ympärileikkauksia ryhdytään toteuttamaan. Tästä tuli Ylen ohjelma Elämisen haasteet, jonka uusinta on 9.7. klo. Mitä mieltä arvoisa puhemies on asiasta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *