Takaisin pääsivulle

29 joulukuu
2013

Vanhusten hoito

Kauan sitten perheet huolehtivat ikääntyneistä. Yhteiskunnan muutos toi 1800-luvulla ensin vaivaistalot, sittemmin kunnallis- ja vanhainkodit. Laitosmaisuus väheni ja yksilöllisyys huomioitiin. 1980-luvulla kotiapua lisättiin. 2010-luvulla Kataisen hallitus haluaa leikata vanhusten hoidosta 300 miljoonaa euroa. Tämä toteutetaan siten, että vanhukset asuisivat omissa kodeissaan kotihoidon varassa.

Kotona asuminen loppuun asti on varmasti jokaisen toive. Se on vaihtoehto vain silloin, kun kotona asuva kokee olevansa turvassa ja saa riittävää apua ja hoivaa. Se, että joku tulee antamaan lääkkeet aamuin illoin ja käyttää kerran viikossa suihkussa ei kuulosta vaihtoehdolta, jota kukaan valitsisi. Kuulemme tositarinoita lukemattomista päivistä, joita kotiin hoidettavat vanhukset viettävät ikkunasta ulos tuijottaen, odottaen iltavuoroon tulevan hoitajan pikavisiittiä. Muulloin vallitsee syvä yksinäisyys.

Kotihoidossa työskenteleviä hoitajia on liian vähän, yksittäisellä hoitajalla on liian monta asiakasta hoidettavanaan ja liian vähän aikaa kunkin asiakkaan luona. Resurssit eivät riitä. Yksityiset palvelut valtaavat alaa. Tänäkin jouluna helsinkiläinen sairaala myy kolmen vuorokauden hoitopaketteja 990 eurolla. Kenellä on tähän varaa?

Useiden kyselytutkimusten mukaan suomalaiset eivät leikkaisi vanhustenhoidosta, jos saisivat päättää. Kyseessä on puhdas poliittinen valinta siitä mihin rahaa käytetään. On arvioitava mitkä tehtävät kuuluvat yhteiskunnan hoidettavaksi ja mitkä eivät. Millaista elämää sinä haluaisit ikääntyneenä viettää?

Kirjoitus on julkaistu Kulmakunta-lehdessä 11.12.2013.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *