Takaisin pääsivulle

01 marraskuu
2013

Kuka sammuttaa valot?

Ympäröivät olosuhteet eivät ole Suomessa kaikkein optimaalisimmat elämistä ja työntekoa ajatellen. Pitkä, kylmä ja luminen talvi ja lyhyt, ennalta-arvaamaton kasvukausi ovat aina asettaneet luonnon määräämiä haasteita teollisuudelle, maataloudelle ja normaalille arjelle. Kekseliäs ja sinnikäs suomalainen on luovinut ankarassa pohjoisen ilmastossa ja rakentanut hyvinvointiyhteiskunnan, yhden maailman teknisesti edistyneimmistä maista. Tarvitsemme silti edelleen energiaa pitääksemme kotimme lämpiminä, työpaikkamme pyörimässä ja kulkuvälineemme liikkeellä.

Ympäristönsuojelu on tärkeää. Siitä ei ole yksikään eduskuntapuolue eri mieltä. Voidaan silti kysyä mihin asti ilmastonmuutoksen torjuminen on mahdollista tehdä kotimaisin voimin, pienen viisimiljoonaisen kansan elintasoa ja teollisuutta hankaloittamalla erilaisten rajoituksien ja verojen kautta.

Ilmaston lämpenemistä edistäviä hiilidioksidipäästöjä tuotettiin maapallolla vuonna 2011 enemmän kuin koskaan. Tästä Kiinan pitkälti hiilenpoltosta aiheutuva osuus oli 26 %, Yhdysvaltojen 11 % ja koko EU:n alueen 11 %. Suomen osuus kaikista päästöistä oli noin 0,2 %. Vaikka Suomesta lakkautettaisiin kaikki ja sammutettaisiin valot, jäisi päästöistä vielä jäljelle 99,8 %.

Erilaisia päästövähennystavoitteita ja ympäristösopimuksia on noudatettu Suomessa orjallisesti. Tilastokeskuksen mukaan Suomen kasvihuonekaasupäästöt vuonna 2011 vastasivat 66,8 miljoonaa hiilidioksiditonnia. Ne laskivat edellisestä vuodesta 7,7 miljoonalla hiilidioksiditonnilla ja alittivat Kioton pöytäkirjan tavoitetason noin 6 %. Teollisuudellemme on langetettu merkittäviä rajoitteita, määräyksiä ja veroja. Tuotteista ja liikkumisesta maksetaan jatkuvasti enemmän.

Ihmisiä syyllistävälle vihreälle idealismille ei silti näytä tämäkään vielä riittävän. Kuljetuskustannuksia radikaalisti nostaneen rikkidirektiivin – jolle muuten Välimeren alueelle myönnettiin merkittävä siirtymäaika – jälkeen on teollisuudelle luvassa lisää maksettavaa päästöttömälle energialle langetettavan windfall-veron muodossa.

Mm. näillä toimilla Suomesta on kadonnut 60 000 teollisuustyöpaikkaa reilun neljän vuoden aikana ja siitä huolimatta kivihiilen kulutuksemme on noussut radikaalisti, koska vihreiden tahdon mukaisesti turpeen verotusta on kiristetty. Tämä tietysti ratkaistaisiin vihreiden mielestä määräämällä kivihiilelle lisää veroa.

Tuotanto ei tietenkään ole kadonnut mihinkään, vaan se on siirretty ulkomaille, kuten juuri Kiinaan, joka on maailman pahin saastuttaja. Viimeisimpien lukujen mukaan Kiina saastuttaa jo henkilöä kohti yhtä paljon kuin Eurooppa.

Ilman tuotantoa ja vientiä emme kykene rahoittamaan hyvinvointiyhteiskuntaa ja kaikkia niitä kulttuuri- ja maailmanparannushankkeita, joita vihreät toistuvasti keksivät. Sitten, kun yksityisten ihmisten autoilu on verotettu tappiinsa ja viimeisimmänkin tehtaan ovet laitettu kiinni, vihreät varmaan ehdottavat pyöräilyn ja kävelemisen verottamista satelliittipaikannuksella kuljetun matkan mukaan.

4 kommenttia artikkeliin “Kuka sammuttaa valot?”

 1. Jyrki Vilo kirjoitti:

  Kiitos selkeästä ja hyvästä kirjoituksesta: kuka sammuttaa valot. Äänestin sinua aika sokkona mutta nyt olen ylpeä edustajastani eduskunnassa.

  Olen turkulainen automaatioalan yrittäjä. Teemme robottijärjestelmiä suomalaisen teollisuuden tarpeisiin.

  Terveisin, Jyrki

 2. Samppa Haapio kirjoitti:

  Hei,

  luin kirjoituksesi Turkulaisesta ja vielä uudelleen blogistasi. Minun oli paikoin vaikeuksia seurata logiikkaasi, mutta erityisesti pisti silmään tämä kohta: ”Mm. näillä toimilla Suomesta on kadonnut 60 000 teollisuustyöpaikkaa reilun neljän vuoden aikana”.

  Annat ymmärtää, että syynä 60 000 työpaikan katoamiseen ovat ”vihreiden idealismi” sekä ”merkittävät rajoitteet, määräykset ja verot” ja rikkidirektiivi.

  Koetin lukea kirjoitustasi monta kertaa, mutta en ymmärtänyt alkuunkaan, miten olet moiseen lukuun päätynyt. Perustuuko se jonkin tutkimukseen? Voitko ystävällisesti avata asiaa?

  Kiitos etukäteen,

  Samppa Haapio

  1. Maria Lohela kirjoitti:

   Hei Samppa

   Kun kirjoitin, että muun muassa näillä toimilla Suomesta on kadonnut 60 000 teollisuustyöpaikkaa reilun neljän vuoden aikana tarkoitan sitä, että erinäisillä valtion toimilla, muun muassa verotuksen, ympäristölainsäädännön ja sopimusteknisten rajoitusten seurauksena Suomesta on kadonnut teollisuustyöpaikkoja. Vihreä idealismi ja erilaiset ympäristönsuojeluun liittyvät seikat, mm. rikkidirektiivi, ovat aiheuttaneet ja/tai tulevat jatkossa edesauttamaan sitä, että tuotannon tai toiminnan kustannukset Suomessa nousevat, jolloin tuotanto tai toiminta ei ole Suomessa enää kannattavaa ja se siirretään ulkomaille. Menetettyjen teollisuustyöpaikkojen määrää on esitelty lukuisissa eri yhteyksissä, ensimmäisenä Googlella tuli nyt vastaan SDP:n Vainio http://www.hameenkaiku.fi/viikko-hame/kunta-ja-palvelut/kaikki/13888-sdp-n-vainio-miten-hyvinvointivaltio-pelastetaan-hakkarainen.

 3. Samppa Haapio kirjoitti:

  Moikka,

  Kiitos vastauksestasi.

  En löytänyt googlaamalla tai tuosta linkkaamassasi Hämeen Kaiku -lehden jutusta arviota, miten lukuun on päästy saati kuinka suuri osa luvusta on mainitsemasi ihmistä syyllistävän vihreän idealismin ansiota. Tai että rikkidirektiivi tai ympäristölainsäädäntö olisi ollut mukana aiheuttamassa työpaikkojen katoamista. Pääasiassa löytämissäni linkeissä työpaikkakadosta syytettiin hallitusta tai Kataista.

  Varmaan tiedät, että teollisuustyöpaikkojen siirtyminen Kiinan kaltaisiin edullisempien tuotantokustannusten maihin koskee käytännössä kaikkia länsimaita. Itse asiassa piakkoin tämä ”Kiina-ilmiö” koskee Kiinaa itseäänkin, kun kansan elintaso nousee.

  Suomen hallituksen päätöksissä on varmasti kritisoitavaa, mutta minusta väitteet, joiden mukaan kuvailemasi hallituksen toimet olisivat 60 000 työpaikan siirtymisen syynä, ovat vailla perustetta. Maailman digitalisoituessa sanomalehtipaperin kysyntä tulee vähenemään, vaikka tehtaiden piiput syytäisivät taivaalle rikkihappoa.

  Ps. Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa muuten 13.11. kerrotaan, kuinka kritisoimasi vihreä idealismi nostaa päätään vertailukohdaksesi ottamassa Kiinassakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *