Takaisin pääsivulle

27 lokakuu
2013

YsiPlussan kautta eteenpäin

Joukko Varsinais-Suomen kansanedustajia vieraili Vasaramäen koulun Syreenikujan yksikössä. Käyntimme tarkoitus oli tutustua koulun YsiPlus-ohjelmaan, jonka pilottivuosi käynnistyi kouluvuoden alkaessa.

YsiPlussan piirissä järjestetään lisäopetusta peruskoulunsa päättäneille nuorille, jotka eivät ole saaneet jatkokoulutuspaikkaa tai joiden opiskelujen jatkaminen ei ole muusta syystä onnistunut. YsiPlussassa yhteisiä aineita on suppeampi määrä, mutta laajempi kirjo valinnaisia aineita auttaa panostamaaan kunkin oppilaan tarpeisiin. YsiPlus-vuoden aikana tärkeä osa on myös elämänhallinnan opettelulla ja arkisten taitojen treenaamisella.

Osaamis- ja koulutustaso Suomessa on hyvin korkea ja työelämän vaatimukset kovat. Kilpailu opiskelu- ja työpaikoista on ankaraa. Koulutuksemme on laadukasta, mutta se ei voi vastata kaikista niistä valmiuksista, joita työmarkkinat edellyttävät. Jos kotoa ei löydy tukea, arkeen osallistuvia vanhempia tai elämä on mennyt syystä tai toisesta sekaisin, koulun ja yhteiskunnan harteille jää erityisen paljon. Onneksi korkeasti koulutetusta opetushenkilöstöstämme löytyy motivoitunutta ja aidosti nuorten pärjäämisestä maailmassa kiinnostuneita henkilöitä.

Kovatasoisen kilpailun aikana moni nuori putoaa opiskeluvaiheessa mustaan aukkoon, syrjäytyy. He kulkevat kenties pettymyksestä toiseen, joka alkaa siitä, että peruskoulun jälkeen ei ole mitään paikkaa minne mennä. Tässä vaiheessa yhteiskunnan on etsittävä keinoja viheltää peli poikki, ennen kuin tehtävästä tulee aina vain hankalampi.

Yksilön vastuuta ei pidä unohtaa, sillä olemme oman onnemme seppiä monella tapaa. Tosiasia on kuitenkin, että lähtöasetelmat eivät ole jokaisen kannalta tasaveroiset. Suomen on oltava mahdollisuuksien tasa-arvon yhteiskunta, jossa jokaisella taustastaan riippumatta on mahdollisuus onnistua, kun tekee tavoitteidensa eteen työtä.

YsiPlus-malli on perinteistä kymppiluokkaa joustavampi ja räätälöidympi. Oppilaat tulevat erilaisista taustoista ja eri paikkakunnilta, sillä moniammatillisen yhteistyön puitteissa on haluttu löytää ne nuoret, joille mallin mukainen koulunkäynnin jatkaminen olisi tarkoituksenmukaisinta. YsiPlus-hanke on esimerkki siitä, kuinka nuoristamme välitetään ja uusia keinoja syrjäytymisen ehkäisemiseksi otetaan käyttöön. Hyviä kokemuksia kannattaa hyödyntää laajemmassakin mittakaavassa.

Nuorena syrjäytyneen, työelämän ja itsellisen elämän ulkopuolelle jääneen kustannukset yhteiskunnalle koko elämän ajalta ovat noin 1,2 miljoonaa euroa. Yksilön itsensä maksamille henkisille kustannuksille osattomuuden ja ulkopuolisuuden tunteina ei voi edes laittaa hintalappua.

Tähän meillä ei ole varaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *