Takaisin pääsivulle

09 lokakuu
2013

Maahanmuuttopolitiikka

Yksi vaikeimmista poliittisen keskustelun aiheista Suomessa on maahanmuutto. Silti siitäkin, kuten mistä tahansa yhteiskunnallisesta teemasta on puhuttava.

Hallituksen päätös kasvattaa Suomen pakolaiskiintiötä 300 henkilöllä Syyrian vuoksi nostatti tunteiden ja mielipiteiden myrskyn. Yhtenä suurista kaupungeista Turku tulee todennäköisesti osallistumaan syyrialaisten vastaanottoon. Viime vuosina pakolaisille on ollut vaikea löytää kuntapaikkoja, koska talousvaikeuksista kärsivät kunnat epäröivät pakolaisista aiheutuvia lisäkustannuksia.

Samaan aikaan hallitus odottaa kuntasektorilta 2000 miljoonan euron säästöjä. Leikkaukset tulevat ajankohtaiseksi myös Turussa. Pakolaiskiintiön kavattaminen tässä taloudellisessa tilanteessa ei ole perusteltua, koska syyrialaispakolaisten vastaanottaminen olisi voitu tehdä myös nykyisen kiintiön sisällä kohdentamalla paikat heille. Kiintiön kasvattamiseen käytetyllä rahalla voitaisiin auttaa suurempaa määrää ihmisiä tukemalla Syyrian lähialueen maita, joihin ihmiset ovat paenneet.

Maahanmuuttoa ei voi edistää vain humanismin näkökulmasta. Sen on oltava kestävää sekä tulijan että vastaanottavan yhteiskunnan kannalta. Jokainen haluaa tuntea olevansa tärkeä ja hyödyllinen osa yhteiskuntaa. Suomi ei kykene tälläkään hetkellä järjestämään koulutusta tai työpaikkaa kaikille maahanmuuttajille tai edes suomalaisille. Syrjäytymiseen ja yhteiskunnan ulkopuolelle jäämiseen johtavan maahanmuuttopolitiikan harjoittaminen on karhunpalvelus kaikille osapuolille.

Ylläoleva teksti on julkaistu Kulmakunta-lehdessä 9.10.2013.

1 kommentti artikkeliin “Maahanmuuttopolitiikka”

  1. Paavo Manninen kirjoitti:

    Asiallinen kirjoitus tärkeästä asiasta. Mielestäni Syyrian pakolaisia voitaisi parhaiten auttaa paikan päällä, esimerkiksi toimittamalla varusteita kouluja ja/tai terveydenhuoltoa varten tai vaikkapa vedenkäsittelylaitteita. Juuri nähty dokumentti kurdialueen pakolaisleiristä sai ajattelemaan, että pakolaiset elävät leirissä omiensa keskuudessa. Mitä se auttaa noita yhteisöjä, jos sieltä otamme muutaman sataa ihmistä erillee Suomeen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *