Takaisin pääsivulle

16 syyskuu
2013

Syys saapuu myös eduskuntaan

Ulkoasiainvaliokunta käsittelee parhaillaan, muiden asioiden ohessa, valtioneuvoston selontekoa EU-politiikasta 2013. Valiokunta tullee antamaan selonteosta lausunnon. Lausuntojen ja mietintöjen antamista varten valiokunta kuulee lukuisia asiantuntijoita kotimaasta ja ulkomailta. Videoyhteyksien avulla saadaan kätevästi tavoitettua sopivia kuultavia eri maista. Kaikkien eduskunnan valiokuntien käsittelyssä olevia asioita ja tilastoja voi muuten seurata kätevästi tämän linkin kautta.

Ulkoasiainvaliokunta seuraa herkeämättä myös Syyrian tilannetta. Tätä kirjoittaessani odottelemme YK:n asetarkastajien raporttia, jonka YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon esittelee turvaneuvostolle tänään. Raportti toivottavasti valaisee taustoja ja syitä katastrofaaliseen tilanteeseen maassa, jossa sekasorto ja silmitön väkivalta ovat jokapäiväistä. Lehtitietojen mukaan lisätietoa on luvassa Suomen aikaa hieman illemmalla.

Keskiviikon 11.9. täysistunnossa käsiteltävinä olivat valtionyhtiöiden ylimmän johdon palkitseminen, josta tarkastusvaliokunta on laatinut mietinnön. Johtajien palkat ja palkkiot kohoavat helposti satoihin tuhansiin euroihin vuosittain ja prosentuaaliset korotukset palkkoihin ovat olleet merkittäviä. Hurjista palkoista puhuttaessa kohtuus tuntuu olevan kaukana. Tarkastusvaliokunta oli mietinnössään kiinnittänyt huomiota siihen, että johtajien palkkauksen tulisi vastata työn vaativuutta, mihin vaikuttaa mm. se mikä yhtiön asema markkinoilla on. Avoimilla markkinoilla kilpailevalla yhtiöllä on hyvin erilainen tilanne, kuin monopoliasemassa olevalla. Tehdystä työstä kuuluu maksaa palkka, totta kai, mutta ansioiden tulisi perustua selkeämmin työn vaativuuteen ja vastuullisuuteen. Näiltä osin pelisääntöjä tulisi käydä tarkemmin läpi ja välttää harhailemasta pois kohtuudesta. Erilaisten hallintoneuvostojen jäsenten palkkioista on keskusteltu napakasti ja monet hallintoneuvostot ovatkin luopuneet aiemmin käytäntönä olleista kuukausipalkkioista ja siirtyneet maksamaan palkkioita niistä kokouksista, joihin jäsen on osallistunut. Korjausliike oli hyvä ja tärkeä, mutta jatkossa olisi hyvä pohtia myös näiden palkkioiden tasoa suhteessa tehtävän vaatimuksiin ja panostuksiin, joita sen hoitaminen vaatii.

Valtionyhtiöiden johtajien palkkoihin liittyen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen esitti konkreettisten toimien sijaan vetoomuksen valtionyhtiöille. Urpilainen toivoi, että johdot näyttäisivät esimerkkiä muillekin pidättäytymällä uusista palkkojen ja palkkioiden korotuksista ja eduista.

Eduskuntatyö lähtee nyt rullaamaan saattelemalla ensi vuoden talousarvio valtiovarainvaliokunnan käsittelyyn. Hallinnonalojen lähetekeskustelut vievät koko kuluvan viikon. Tämän päivän uutiset satojen ihmisten irtisanomisista ja Rauman telakan sulkemisesta ovat karua kuultavaa. Hallituksen rakenneuudistuspaketti alkaa kuulostaa koko ajan vain ohuemmalta ratkaisulta vakavaan alijäämäongelmaamme. Leikkaukset kuntasektorille ja kotihoidon tuen rajaaminen tasa-arvon nimissä eivät riitä korjaamaan tilannetta, kun suurin ongelma liittyy työhön. On turvattava olemassa olevat työpaikat, luotava uusia ja saatava ne ihmiset työelämään, jotka siellä eivät nyt ole. Tähän syvimpään ongelmaamme hallitus ei ole löytänyt ratkaisua.

Viikonloppuna tunnelma oli aivan toinen. Lauantaina vietimme mukavan päivän Perussuomalaisten naisten tapahtumassa Helsingissä. Narinkkatorille oli kokoontunut useita puolueemme naisia; kansanedustajia, eurovaaliehdokkaita, puolueen työntekijöitä ja kuntavaikuttajia ympäri Suomen. Kävijöitä ja puhuttelijoita riitti, mikä oli mukavaa. Iltaa jatkettiin muotinäytöksen merkeissä, jossa saimme ihastella suomalaisen (ja turkulaisen!) vaatesuunnittelijan, Muotikuun omistajan Jaana Varkki-Terhon luomuksia arkeen ja juhlaan. Muotikuun kaikki vaatteet ommellaan kotimaisin voimin Turussa sijaitsevassa tehtaassa. Muotinäytöksestä löytyykin pieni videopätkä Iltalehden sivuilta.

Sunnuntaina vietettiin Turun päivää ja Perussuomalaiset osallistuivat tuttuun tapaan markkinahulinaan Kauppatorilla. Olin itse teltalla kuin myös edustaja Lauri Heikkilä. Lisäksi paikalla oli runsaslukuinen joukko Turun perussuomalaisia ja kauempaa piiristäkin tulleita. Tapasin entisiä nivalalaisiakin, jotka olivat jo vuosikymmeniä sitten kotiutuneet Turkuun. On silti aina yhtä mukavaa löytää yhteisiä yhtymäkohtia ja tuttuja asioita. Päivä oli siis oikein hieno. Mahtoikohan olla tämän kesän viimeinen lämpöinen ja aurinkoinen sunnuntai?

2 kommenttia artikkeliin “Syys saapuu myös eduskuntaan”

  1. J. Virtanen kirjoitti:

    Voisitko jotenkin perustella, miksi äänestit tyhjää pääministeri Kataisen luottamusäänestyksessä? Voiko tämän tulkita niin, ettet ainakaan vastusta edustaja Halla-ahon esiin tuomaa, korruptoitunutta ”maan tapaa”.

  2. Maria Lohela kirjoitti:

    Kirjoitin juuri äsken uuden viikkokatsauksen ja kerroin siinä myös tästä äänestysratkaisusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *