Takaisin pääsivulle

09 syyskuu
2013

Kuulumisia syyskauden ensimmäiseltä istuntoviikolta

Kahden kuukauden kesätauon aikana eduskunta hiljentyi, ainakin suurimmaksi osaksi. Pikkuparlamentissa eli eduskunnan lisärakennuksessa, jossa minunkin työhuoneeni sijaitsee, sahattiin ja naulattiin koko kesä. Tiloihin tehtiin joitakin muutoksia, joilla korjattiin havaittuja puutteita. Esimerkiksi ulkoasiainvaliokunnan kokoushuonetta laajennettiin ja rakennuksen sisäänkäyntejä muutettiin. Tähän asti vieraat ovat joutuneet jonottamaan ulkona turvatarkastukseen, satoi tai paistoi. Muutostyöt valmistuivat sopivasti viime viikoksi, jolloin eduskunta taas kokoontui ensimmäiseen syyskauden istuntoonsa keskiviikkona 4.9.

Kesä sujui mukavasti. Vietin paljon aikaa kotona ja perheeni seurassa. On ollut huikeaa seurata mikä vaikutus loistavalla säällä on ollut meihin kaikkiin. Pitkän pimeän vuodenajan vastapainoksi saimme poikkeuksellisen aurinkoisen ja lempeän kesän, joka tarjoili meille myös mansikoita toisen sadon verran. Harvinaista herkkua! Suomalaiseen kesään kuuluvat myös olennaisesti kesäiset tapahtumat, markkinat ja toripäivät, joille perussuomalaiset ympäri Suomen osallistuvat tyypilliseen tapaansa aktiivisesti oli vaaleja tai ei. Tänä kesänä mieleeni jäi näissä tapahtumissa käydyistä keskusteluista epäitsekkyys ja syvä huoli. Ihmiset eivät ole enää ensimmäisenä vaatimassa jotain lisää itselleen tai purnaamassa yksittäisestä epäkohdasta. Päällimmäisenä on huoli työstä, työpaikoista ja työttömyydestä. Mietitään, kuinka säilytetään nykyiset työpaikat ja mistä saadaan uusia. Murehditaan nuoria, joiden on hankalaa saada jalansijaa työelämässä, ja vanhempia työntekijöitä, joita niin helposti potkitaan pihalle yt-neuvotteluissa. Ihmetellään, kuinka ulkomaalainen työvoima kansoittaa niin monet työmaat, kun suomalaisia on iso joukko ilman työtä.

Epäitsekkyydestä löytyy sitä voimaa, jonka avulla Suomen suunta käännetään. Hallitus sai kahden vuoden räpistelyn jälkeen aikaiseksi tukun hienosti rakenneuudistuksiksi kutsumiaan muutoksia, jotka pääsääntöisesti näyttävät koskevan sosiaaliturvan säätämistä. On sinänsä tarpeellista, että sitä tarkastellaan, mutta hallituksen uudistuspaperissa muutokset jäivät kovin ohuiksi. Perheiden valinnanvapauden kaventaminen lasten kotihoidontuessa maalattiin tasa-arvon kaapuun. Työttömät saavat tienata hieman ylimääräistä tukeaan menettämättä ja koulutukseen on tiedossa muutoksia, mm. oppivelvollisuutta pidennetään ja esikoulu tulee kaikille pakolliseksi. Yhteisöveron jo aiemmin päätetty lasku 20 % on iso kädenojennus suuryritykselle, jonka tuloksia saamme tovin odotella. Pienet yritykset, jotka Suomea pyörittävät, jäivät huomiotta. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2010 alle 50 työntekijän yrityksiä oli 99,1 % ja alle 250 työntekijän yrityksiä 99,8 % kaikista yritysrekisterin yrityksistä. Jousto on tärkeää molempiin suuntiin; myös työnantajan toiminta- ja työllistämisedellytyksiä on joustavoitettava ja kehitettävä. Tähän me perussuomalaiset olisimme kaivanneet selkeitä parannuksia.

Syysistuntokauden avajaiskeskustelussa kaikki muut puolueet keskittyivätkin lähes kilvan moittimaan perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron pitäneen Timo Soinin ulosantia. Sitä kommentoitiin viihdyttäväksi, mutta väärässä paikassa pidetyksi, ja ilman asiasisältöä olevaksi. Kummallista, että eurooppalaisuutta ja unionilaisuutta ylistetään ja ihaillaan niin monen suulla, mutta ei koskaan muisteta sitä, miten värikästä poliittinen dialogi ja väittely monissa muissa Euroopan maissa onkaan. Paras puhe lienee sellainen jota kuunnellaan. Millainen onkaan se puhe, josta kukaan ei muista sen pitämisen jälkeen sanaakaan. Itse en avajaiskeskustelussa onnistunut puheenvuoroa saamaan lainkaan. Kolmen tunnin aika ei riittänyt likimainkaan, sillä 50 pyydettyä debattipuheenvuoroa jäi kokonaan pitämättä.

Ulkoasiainvaliokunnan kokouksessa päällimmäisenä oli Syyrian tilanne. Maailma odottaa mihin suurvalta Yhdysvallat päätyy. Syyriassa tapahtuneista kauheuksista on kuulunut useampia tulkintoja, mutta väärien johtopäätösten vetäminen johtaisi entisestään syvenevään väkivallan kierteeseen. Koko islaminuskoisen maailman enemmän tai vähemmän pauloissaan pitävä eri ryhmien välinen vihanpito on vaikeasti purettava. Aiheesta kiinnostuneille suosittelen Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijan Alan Salehzadehin laatimaa selvitystä Syyrian sisällissodan syistä ja taustatekijöistä.
Valtiovarainvaliokunnan verojaostossa saimme eteemme listan tulossa olevista talousarvioesityksistä sekä muista verolainsäädäntöön liittyvistä esityksistä. Lisää veroja on luvassa! Ontuvaa taloutta valtio paikkaa kiristämällä tai säätämällä uusia veroja. Kaiken keskiössä on kuitenkin työ. Jos työtä ja vientiä ei ole, veroja voi kiristää hamaaseen tulevaisuuteen ilman toivoa paremmasta. Hallituksen mielestä on kuitenkin järkevää edelleen kurmuuttaa yskivää teollisuutta windfall-verolla ja energiaverojen korotuksilla. Tasaverojakin on luvassa lisää, mikäli ministeri Kyllösen asettaman työryhmän ajatukset ajamiseen perustuvasta kilometriverosta toteutuvat. Kirjoitin aiheesta mielipidekirjoituksen, joka julkaistiin ainakin Aamusetissä, Turkulaisessa ja Turun Tienoossa.

Perjantaina aloitin myös HS-raadin jäsenenä. Raati kokoaa joukon yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuvan mielipiteet kulloinkin ajankohtaisesta kysymyksestä. Vastausvaihtoehtoja on vähän, mutta perusteluissa voi avata kantaansa hieman enemmän. Ensimmäinen kysymys koski Nokian kaltaisen yrityksen tarpeellisuutta Suomelle.

Viikonloppu sujui Turussa loistavassa syyssäässä. Lauantaina Kaarinan seudun perussuomalaiset tarjosivat lettuja ja hyvää juttuseuraa. Keskustelijoita kävi viivähtämässä teltalla oikein mukavasti.

Tällä viikolla ohjelmassa on pääasiassa eduskuntatyötä, mutta joitakin muitakin tapaamisia kokousten lomaan. Lauantaina 14.9. Perussuomalaiset Naiset järjestävät tapahtuman Helsingin Narinkkatorilla klo 10-14. Tervetuloa tapaamaan naiskansanedustajiamme ja muita puolueen naistoimijoita. Olen itsekin paikalla klo 10 alkaen. Maanantai 16.9. kannattaa myös laittaa kalenteriin, etenkin jos olet Helsingissä ja tekemistä vailla! Tuolloin eduskunnassa on avoimet ovet klo 14 alkaen. Viime vuonna tapahtuma oli niin suosittu, että kaikki halukkaat eivät tainneet edes mahtua sisälle. Avoimien ovien aikana Valtiopäiväsalissa on politiikan tori, jossa kansalaiset voivat tavata edustajia. Olen itse siellä klo 17 alkaen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *