Takaisin pääsivulle

02 kesäkuu
2013

Kevät vaihtui kesäksi

Hyvä sää hellii lomansa aloittaneita. Tähän aluksi onkin sopiva toivottaa mukavia kesämuistojen tekoa pienille ja vähän isommille koululaisille sekä teille, jotka vietätte lakisääteisiä vapaitanne näin alkukesän kirkkaina päivinä! Eduskunta jatkaa normaalien rutiinien parissa vielä kolme viikkoa, minkä jälkeen se sulkee ovensa kesätauon ajaksi. Kesä tuo ohjelmaan monenmoisia tapahtumia ja tilaisuuksia, joita voi viettää ulkona. Minun ohjelmassani ovat seuraavaksi lauantain 8.6. Merefest Uudessakaupungissa ja ”Sillii ja uusii potui” -tapahtuma Rymättylässä. Perussuomalaisilla on teltta pystyssä molemmissa tilaisuuksissa, tervetuloa meitä tervehtimään!

Kulunut viikko alkoi kivasti maanantaina 27.5., jolloin edustin eduskunnan nuoria kansanedustajia Yhdysvaltain kongressin jäsenten erityisedustajien vierailulla. Muut nuoret kansanedustajat olivat estyneitä osallistumaan, mutta eihän siinä kuinkaan käynyt, sillä amerikkalaisten kanssa aika kuluu aina suorastaan kuin siivillä, sillä he ovat innokkaita keskustelijoita, kyselijöitä ja kommentoijia. Näin tälläkin kertaa. Vieraat tutustuivat viikon ajan Suomeen, erityispainopisteenä ulkopolitiikka, ja matkan aluksi he tapasivat useampia henkilöitä eduskunnassa.

Tiistai 28.5. alkoi myös mielenkiintoisissa merkeissä, sillä ihan päivän aluksi osallistuin ensimmäiseen Finnfundin hallintoneuvoston kokoukseen. Paikalla oli aiemmin edustaja Pirkko Mattila, mutta työkuormaa hieman tasataksemme siirryin hallintoneuvostoon hänen tilalleen. Toinen perussuomalaisten edustaja Finnfundin hallintoneuvostossa on Seppo Toriseva Satakunnasta. Finnfundin missio on ”edistää kehitysmaiden taloudellista ja sosiaalista kehitystä rahoittamalla niissä itsekannattavasti vastuullista yksityistä yritystoimintaa.” Rahan antamisen sijaan yritetään luoda ja kehittää yritystoimintaa, jota tarvitaan hyvinvoinnin synnyttämiseen.

Tiistaina pidettiin myös valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoksen, valtiovarainvaliokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan kokoukset. Ulkoasiainvaliokunnassa kuulimme valmistautumisesta kesäkuun alussa pidettävään Naton puolustusministerikokoukseen ja käsittelimme Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan kertomuksen pohjalta annettavaa mietintöluonnosta. Osallistuin myös valtiovarainvaliokunnan kokoukseen, jossa aiheina olivat Pia Viitasen lähtö valiokuntatyöstä ministeriksi nimittämisensä johdosta, vuoden 2013 lisätalousarvio ja valtiontalouden kehykset vuosille 2014–2017.

Tiistain lähetekeskustelussa puolestaan käsiteltiin hallituksen esitystä vuoden 2013 lisätalousarvioksi ja lakia tuulivoiman kompensaatioalueista ja laiksi uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta. Toinen käsittely täysistunnossa oli puutavaran mittaukseen ja aikuiskoulutustukeen liittyvistä laeista.

Keskiviikkona 29. toukokuuta osallistuin ulkoasianvaliokunnan kokoukseen, jossa kuultiin Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Suomen valtuuskunnan kertomusta vuodelta 2012 ja jalkaväkimiinojen korvausohjelman toteutuksesta. Jalkaväkimiinakielto jää historiaan yhtenä hyvin voimakasta keskustelua herättäneenä aiheena. Kiellon järkevyyden arviointi jää suurelta osin tulevaisuuden tutkijoiden harteille. Perussuomalaisten mielestä Ottawan sopimukseen liittyminen oli virhe.

Keskiviikkona kokoustimme myös IPU:n johtokunnan kanssa ja sen perään pidimme vuosikokouksen. Vuosikokouksessa käydään läpi sääntömääräiset asiat, joista olennaisimpana toimintakertomus edellisen vuoden aktiviteettien osalta.
Keskiviikon täysistunnossa käsiteltiin kuntajakolakiin liittyviä kysymyksiä. Ennen asian käsittelyä kävi ilmi, että oikeustieteen professori Kaarlo Tuorin mukaan hallitus yrittää jyrätä perustuslain. Hänen mukaansa hallituksen sote-malliin sisältyvä kuntien itsehallinnon kaventaminen vaatii perustuslain muutosta eikä vain uutta tulkintaa.

Torstaina 30.5. ulkoasiainvaliokunta käsitteli Suomen osallistumista Islannin ilmatilan valvomisen yhteydessä toteutettavaan harjoitustoimintaan. Valiokunta tulee antamaan asiasta lausunnon. Islannin ilmatilan valvontaa on vatvottu perusteellisesti jo useiden kuukausien ajan. Pohjoismainen harjoitusyhteistyö on puolustusvoimille jo tuttua toimintaa mitä ilmatilan valvonta tulee vain omalta osaltaan täydentämään.

Perjantaina 31.5. valtiovarainvaliokunta kuuli professori Vesa Kanniaista Euroopan rahoitusvakausvälineelle annettavista valtiontakauksista annetun lain 5 §:n muuttamisesta. Monien aikansa menestystarinaksi rauhan rakentajana kehuma Euroopan unioni teki toisten mielestä suurimman virheensä luomalla yhteisen valuutan, euron. Toiset sanovat, että nykyiseltä tulipalojen sammuttamisen tieltä ei voi enää perääntyä. Suomen hallitus on sitkeästi jatkanut kriisimaiden tukemista pankkien kautta taivuttamalla sopivasti unionin yhteisiä sääntöjä ja puolueiden omia lupauksia. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini avasi Kreikka-tukeen liittyviä ns. vakuuksia tänään sunnuntaina 2.6. Helsingin Sanomien etusivun kirjoituksessaan. Jos et ole Helsingin Sanomien tilaaja, voit lukea tekstin Soinin blogista.

Viikon päätteeksi sain pyynnön kirjoittaa muutaman kehitysapua käsittelevän kolumnin syksyllä. Ilahduin tästä kovasti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *