Takaisin pääsivulle

31 maaliskuu
2013

Ongelmat täytyy edes tunnustaa

Henna Kyhä kirjoitti kaukokatseisuudesta maahanmuuton suhteen aliokirjoituksessaan (TS 8.3.). Kliseistä ei puuttunut juuri muuta kuin Fazer ja Finlayson.

Kyhä todistelee, miksi Suomi tarvitsee työvoimaa ulkomailta, vaikka ulkomaalaisten työttömyysaste on kolminkertainen kantaväestöön verrattuna. Hän toteaa, että Suomessa asuu edelleen vähän maahanmuuttajia muihin läntisen Euroopan maihin verrattuna. Onko alhainen maahanmuuttajien määrä ongelma? Jos on, miksi? Samassa yhteydessä olisi hyvä kertoa, mikä on riittävä tai sopiva määrä. Suomi ei ole pystynyt kotouttamaan kaikkia nykyisiäkään humanitäärisiä maahanmuuttajia ja monet heistä ovat työelämän ulkopuolella ja tulonsiirtojen varassa. Miksi näissä olosuhteissa nykyisenkaltaista maahanmuuttoa tarvittaisiin lisää?

Kyhä mainitsee, että vain pieni osa tulijoista on pakolaisia tai turvapaikanhakijoita ja että yleisimpiä maahanmuuton syitä ovat perhe, työ ja opiskelu. Pääkaupunkiseudun kuntaliitoksia pohtineessa raportissa ”Metropoli meille kaikille” kerrotaan, että maahanmuutosta vain 5–10 prosenttia on työperäistä maahanmuuttoa. Raportin mukaan ”työssä olevien maahanmuuttajien tulot ovat vain 75 prosenttia suomalaisten tuloista. Tämä tarkoittaa kunnalle pienempiä verotuloja ja suurempia toimeentuloturvan menoja.” Maahanmuuttajien määrä ei auta Suomea väestön ikääntymisen haasteissa, jos maahanmuuttajat eivät työllisty vaan ovat tulonsiirtojen kohteena.

Suomalaiset työmarkkinat ovat vaativat ja suomalaiset työntekijät käyneet läpi korkeatasoisen yhteiskuntamme tarjoaman koulutusputken. Suomalaisetkin joutuvat kilpailemaan työpaikoista. Yrittäjät ja työnantajat puolestaan pyrkivät löytämään avoimiin tehtäviin tiedoiltaan ja taidoiltaan sopivimman henkilön. Tämä on koko työyhteisön etu. On kohtuutonta vetää yhtäläisyysmerkkejä maahanmuuttajien heikon työllistymisen ja suomalaisten suvaitsemattomuuden välille, jos maahanmuuttajien osaaminen ei aina vastaa työpaikkojen vaatimuksia.

Suomella on nyt runsaan 20 vuoden kokemus nykyisestä maahanmuuttopolitiikasta. Sen seurauksena maahanmuuttokysymyksiin erikoistunut kasvatustieteen tohtori ja valtiotieteiden maisterikin pitää suurena haasteena saada kasvava maahanmuuttajien joukko osaksi suomalaista työelämää. Olisiko rehellistä todeta, että nykyinen maahanmuuttopolitiikka ja kotouttaminen on epäonnistunut? Ongelmien tunnustamisen sijaan ratkaisuksi tarjotaan lisää suvaitsevaisuutta ja ymmärrystä, suomalaisten syyllistämistä ja muita ympäripyöreitä ajatuksia vailla konkreettisia toimia.

Yllä oleva mielipidekirjoitukseni julkaistiin Turun Sanomissa 26.3.2013.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *