Takaisin pääsivulle

03 tammikuu
2013

Nyt tarvitaan palkkamalttia

Elinkeinoelämän taholta on ehdotettu, että Suomessa tulisi ottaa käyttöön palkka-ale. Korkeat valtion virkamiehet ovat esittäneet, että palkat tulisi jäädyttää tai että ikääntyneiden työntekijöiden palkkoja tulisi leikata. Työviikkoon on esitetty lisätunteja, samaan aikaan kun työurien pitäisi kasvaa alusta, keskeltä ja lopusta.

Kotiäitien haluttaisiin siirtyvän työelämään vauhdikkaammin. Pääministeri puolestaan toivoi, että tahto ja keinot Suomen kompuroivan kilpailukyvyn kohentamiseksi löytyisivät palkansaajien ja työnantajien sisältä yhteistyöllä, ei ylhäältä saneltuna.

Helsingin johtajat käynnistivätkin sisäisen yhteistyön vauhdikkaasti, kun kaupungin- ja apulaiskaupunginjohtajien palkkoihin esitettiin 10 prosentin korotuksia, vaikka he ovat saaneet myös normaalit yleiskorotukset. Turussa puolestaan kaupunginhallitus esittää valtuuston päätettäväksi, että kaupunginhallituksen puheenjohtajan vuosipalkkiota korotetaan 10 prosenttia ja valtuuston puheenjohtajan palkkiota hieman yli 20 prosenttia. Lisäksi kaikkia muitakin luottamustoimista maksettavia palkkioita korotetaan. Tässä yhteydessä on muistettava, että johtavat virka- ja luottamustehtävissä olevat työt on jaettu poliittisin perustein.

Hallituksessa istuvat ”ehdoton ei arvonlisäveron korotuksille” SDP ja ”ei tasaveroja” Vasemmistoliitto ovat korottaneet makeisveroja, nostaneet arvonlisäveroa, leikanneet kilometrikorvauksia ja ottaneet käyttöön asiakkaita kurittavan pankkiveron, Yle-veron sekä nostaneet palkan verotusta. Suomi on edelleen Euroopan Unionin nettomaksaja ja maksaa tänäkin vuonna EU:lle lähes 800 miljoonaa euroa siitä hyvästä, että saamme rikkidirektiivejä ja luvan maksaa omalle maataloudelle tukea omista rahoistamme. Voi olla, että raskaan työn tekijöiden halut palkkamalttiin eivät ole ihan samaa tasoa kuin valtiojohto toivoo.

Kaiken tämän tuloksena valtio on ottamassa ensi vuonnakin noin 7 miljardia euroa lisää velkaa. Vasemmistoenemmistöinen hallitus on kykenemätön tekemään tarvittavia ratkaisuja valtiontalouden tasapainottamiseksi. Kaikki yllä mainitut toimenpiteet vain siirtävät kipeiden ratkaisujen tekemisen jonnekin hamaan tulevaisuuteen. Velkarahalla ylläpidetystä taloudesta joudutaan luopumaan tai edessä on Kreikan tie.

Tiukkoina aikoina vähintä mitä voi odottaa, on maltti ja suhteellisuudentaju yhteisten rahojen käytössä. Johtavien luottamushenkilöiden ja virkamiesten palkkioiden korotukset ovat suhteettomia ja röyhkeitä nykyisessä taloudellisessa tilanteessa.

Yllä oleva kolumni on julkaistu Turkulainen-lehdessä 2.1.2013.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *