Takaisin pääsivulle

11 kesäkuu
2012

Viikko 23/2012

Maanantaina 4.6. Perussuomalaisten kansanedustajat Tom Packalén, Jussi Halla-aho ja Olli Immonen tiedottivat jättävänsä lähiaikoina lakialoitteen kerjäämisen kriminalisoinnista. Aloitteen perusteena on Suomen nykytilanne, jossa lähinnä Bulgarian ja Romanian romaniväestön suorittama järjestäytynyt kerjääminen on lisääntynyt voimakkaasti ja käynyt aggressiivisemmaksi. Allekirjoitin aloitteen. Euroopan unionin jäsenyys edellyttää myös Romanialta ja Bulgarialta vähemmistöjen tasapuolista kohtelua, mutta surkeaan lähtötilanteeseen ei ole juuri tullut muutoksia. Toisaalta EU:lla ei näytä olevan juuri keinoja, joilla ikään kuin pakotettaisiin Romania ja Bulgaria puuttumaan tilanteeseen tehokkaasti ja nopeasti. Kerjäämiseen liittyy hyvin ikäviä lieveilmiöitä, kuten varkauksia, ryöstöja ja ihmiskauppaa, minkä vuoksi siihen tulee puuttuua monipuolisella keinovalikoimalla. Pidän erityisen ikävänä seikkana sitä, että lapsia käytetään kerjäämisen apulaisina, sillä täten ylläpidetään negatiivista kierrettä. Kaikille lapsille kuuluu oikeus, mutta myös velvollisuus käydä koulua ja luoda pohjaa paremmalle tulevaisuudelle. Romanian ja Bulgarian on huolehdittava siitä, että niiden vähemmistöillä on puitteet elämän peruspilareihin.

Tiistaina 5.6. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja europarlamentaarikko Sampo Terho julkaisivat kannanoton, jossa vaaditaan hallitusta torjumaan kaikki ehdotukset yhteiseurooppalaisesta pankkituesta eli pysyvän vakausmekanismin EVM:n käyttöönotosta. Perussuomalaiset tekevät yhdessä muiden EU-kriittisten voimien kanssa kaikkensa eurobondien torjumiseksi.

Tiistaina pidimme päivän päätteeksi eduskunnassa yhteispalaverin ryhmämme kansanedustajien, avustajien sekä ryhmäkanslian henkilökunnan kanssa. On hyvä aina ajoittain käydä pieniä keskustelutuokioita koko porukan kanssa, sillä arkisessa tiimellyksessä eniten on tyypillisesti tekemisissä valiokuntatoverien tai seinänaapureiden kanssa.

Keskiviikkona 6.6. pidetyssä täysistunnossa aloitettiin kuntauudistuksen käsittely keskustelulla valtioneuvoston kuntauudistus-selonteosta. Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) oli keskustelusta poissa Yhdysvaltain-matkan takia. Tiedonannon esitteli hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.). Hallitus väittää, että kuntauudistuksella palvelut voidaan tulevaisuudessa turvata paremmin ja kaikkialla Suomessa. Tiedonantoa arvosteltiin muun muassa keskeneräiseksi ja suurkuntapolitiikan hyötyjä voidaan pitää vähintäänkin epävarmoina. Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron kuntakeskustelussa piti Vesa-Matti Saarakkala. Keskiviikkona eduskunta myös hyväksyi asepalveluslain muutoksen. Varusmiesten palvelusaika lyhenee 15 vuorokaudella. Varusmiesten uudet palvelusajat ovat 165, 255 ja 347 vuorokautta. Myös aseettomina palvelevien palvelusaikaan on tarkoitus tehdä vastaava lyhennys.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä tiedotti keskiviikkona tulevasta korruptionvastaisesta lakialoitteestaan. Aloitteessa esitetään rikoslakia tiukennettavaksi niin, että rangaistavaksi tulisivat vaikutusvallan kauppaaminen ja siitä maksaminen rahalla tai muulla etuudella. Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja on eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner. Lakialoite täyttäisi toteutuessaan Euroopan Neuvoston korruptionvastaisen elimen GRECO:n suositukset.

Keskiviikkona pidimme myös IPU-johtokunnan kokouksen, jossa hyväksyttiin tilinpäätös sekä vuosikertomus ja alustettiin tulevia tapahtumia. IPU:n osalta on syksyllä ohjelmassa yksi kokous Reykjavikissa ja yksi kokous Quebecissä, Kanadassa. Lisäksi olen saanut Suomen IPU-puheenjohtajan ominaisuudessa kutsun suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressiin, joka pidetään Unkarissa syyskuun alussa.

Torstain 7.6. päivän avasi ryhmähuoneessamme ravintola-alan harmaata taloutta käsittelevä tilaisuus. Luennoitsija havainnollisti lainsäädännön puutteita ja harmaan talouden tilaa. Paljon on tehtävää ja kuittipakosta olisi hyvä lähteä liikkeelle. Jokaisen vastuullisen kuluttajan olisi syytä tehdä myös oma osansa ja vaatia aina kuitti ostamastaan palvelusta tai tuotteesta, ellei sitä automaattisesti tarjota.
Torstain 7.6. täysistunnossa suullisen kyselytunnin avasi kysymys Venäjän asevoimien komentaja, kenraali Nikolai Makarovin taannoisista kannanotoista Suomen NATO-yhteistyötä koskien. Perussuomalaisten Timo Soini esitti puolestaan ministeri Stubbille suunnatun kysymyksen eurobondeista. Stubb (kok.) ja Urpilainen (sd.) kiistivät yhdestä suusta hallituksen kannattavan eurobondeja eli yhteistä velanottoa. Lisäksi kyselytunnilla puhuttiin itsensä työllistävien sosiaaliturvan ongelmista, joihin hallitus lupasi hakea ratkaisua.

Perussuomalaiset tiedottivat torstaina Perustuslakivaliokunnan perussuomalaisten jättämästä eriävästä mielipiteestä koskien EVM-sopimuksen käsittelyjärjestystä. Valiokunnan jäsenten Vesa-Matti Saarakkalan, Tom Packalénin ja Kimmo Kivelän (ps.) mukaan EVM-sopimuksen hyväksyminen tulisi mitä ilmeisimmin johtamaan Suomen vastuisiin, jotka vaarantaisivat Suomen valtion mahdollisuudet vastata perustuslain mukaisista velvoitteistaan. Lisäksi Perussuomalaiset tiedottivat Valtiovarainvaliokunnan perussuomalaisten jäsenten esittämästä kaksiportaista valtiontalouden sopeutusmallista. Valiokunnan jäsenet Pentti Kettunen, Kauko Tuupainen ja Ville Vähämäki (ps.) ovat jättäneet vastalauseen valiokunnan mietintöön hallituksen kehysselonteosta. Vastalauseen mukaan talousennusteiden jatkuvasti muuttuessa valtiontalouden sopeutustoimet olisi vastuullisempaa aloittaa pienemmällä summalla, mutta sitoutuen toteuttamaan tarvittavia lisäkiristyksiä. Perussuomalaisten kaksiportaisessa mallissa esitetään vuositasolla noin kahden miljardin leikkauksia ja veronkorotuksia vuoteen 2015 mennessä.

Torstaina illalla vierailin Kontulan Perussuomalaisten PS-foorumissa, johon yhdistyksen jäsenet kutsuvat aina silloin tällöin jonkun kansanedustajan juttelemaan ajankohtaisista asioista ja kertomaan eduskunnan kuulumisia. Olin todella iloinen kutsusta ja vielä iloisempi tilaisuuden päätyttyä, sillä keskustelu oli vilkasta ja kysymyksiä tuli runsaasti. Kansanedustajan rutiinityö tehdään pääsääntöisesti eduskunnassa, mutta erittäin tärkeä osa työtä on vuorovaikutus kuntalaisten ja kansalaisten kanssa. Näkyminen ihmisten parissa ei saa keskittyä vain muutamaan kuukauteen ennen vaaleja. Tästä perussuomalaiset ovatkin aina pitäneet kiinni ja osallistuvat aktiivisesti ja monipuolisesti tilaisuuksiin ennen ja jälkeen vaalien sekä vaalien välillä, ympäri vuoden. Tähän työhön olen itsekin osallistunut ja tulen osallistumaan myös jatkossa.

Perjantaina 8.6. perussuomalaiset jättivät vielä yhden välikysymyksen eurokriisistä. Välikysymys haluttiin jättää kesäkuun lopun EU-huippukokousta edeltävästi, jotta koko eduskunta pääsee vielä kerran ilmaisemaan kantojaan eurobondeihin, pankkitukiin ja pääomittamisiin. Välikysymys lisää myös politiikan teon avoimuutta kun asia tuodaan Suuren valiokunnan sijaan koko eduskunnan käsiteltäväksi. Vasenryhmä lähtee mukaan perussuomalaisten välikysymykseen. Olin mukana tiedotustilaisuudessa välikysymyksen jättämisen jälkeen. Vain yksi paikalla ollut toimittaja esitti yhden ainoan kysymyksen välikysymykseen liittyen. Tiedotustilaisuus kiinnosti vain sen osalta, mitä uutta sanottavaa Jussi Halla-ahosta olisi. Jussi Halla-aho on työtoverini ja seinänaapurini eduskunnan Pikkuparlamentissa. Tuen ja kannustan häntä eteenpäin työssään – aivan kuten hän on tukenut ja kannustanut minua.

Pidän kummallisena ja surullisena sitä, että Euroopan talouskriisin pohdintaan tähtäävä välikysymys kyetään näin kevyesti sivuuttamaan mediassa. Siitä oli pieniä mainintoja lehtien laidoilla. Saadakseen tiedon välikysymyksestä läpi ja keskustelun herättämiseksi perussuomalaisten täytyi ostaa Helsingin Sanomista puolen sivun mainos, joka julkaistiin sunnuntaina 10.6. Kuvakaappaus mainoksesta alla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *