Takaisin pääsivulle

03 kesäkuu
2012

Viikolla 22/2012 tapahtunutta

Maanantaina 28.5. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä julkaisi tiedotteen koskien valtion vuoden 2012 toiseen lisätalousarvioesitykseen jätettyjä aloitteitamme. Eduskuntaryhmämme on jättänyt yhteisen lisätalousarvioaloitteen, jossa ilmaisemme vastustavamme hallituksen esitystä Euroopan vakausmekanismin pääomittamisesta. EVM:n pääomittaminen hallituksen esityksen mukaisesti lisää valtion lainanoton tarvetta huomattavasti ja euron mahdollisesti siitä huolimatta hajotessa Suomen maksettavaksi lankeavat tukipakettien miljardivastuut. Sijoittaisimme mieluummin vähät käytettävissä olevat varat tärkeisiin kotimaisiin kohteisiin, kuten työttömien nuorten oppisopimuskoulutukseen, koulukuraattori- ja psykologipalveluihin sekä rintamaveteraanien kuntoutustoimintaan.

Tiistain 29.5. täysistunnon alussa pidettiin hiljainen hetki Hyvinkään ampumistapauksen johdosta. Tämän jälkeen istunnossa ryhdyttiin käsittelemään Euroopan vakausmekanismin (EVM) pääomituksen sisältävää vuoden toista lisätalousarviota. Tässä lisäbudjetissa hallitus esittää 1,77 miljardin euron lisäystä vuoden 2012 valtion budjettiin. Suurin yksittäinen määrärahalisäys on kesällä tehtävä 1,44 miljardin euron pääomasiirto Euroopan vakausmekanismiin. Aina hallituksen antaessa lisätalousarvioesityksen kansanedustajat saavat tehdä vastaavista budjettimomenteista omia aloitteita. Itse uudistin talousarvioaloitteeni määrärahan osoittamisesta työllistämis-, koulutus- ja erityistoimiin Turun Varissuolla (LTAA 40/2012).

Tiistaina eduskunnan kansalaisinfossa järjestettiin Mentori 2012 –hankkeen koulutus- ja tiedotustilaisuus.  Kyse on kampanjasta, jolla Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmä haluaa aktivoida eduskunnan väkeä ja kansalaisia mentoritoimintaan. Lisätietoa kampanjasta sekä tarjolla olevista mentorointitehtävistä löytyy Kansalaisareenan nettisivuilta: www.kansalaisareena.fi/mentorointikampanja.

Keskiviikkona 30.5. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini juhli 50-vuotissyntymäpäiviään ja ulkoasiainvaliokunta aloitti kokouksensa hieman normaaliaikataulusta edellä ja nautti makoisaa mansikkakakkua kahvin kera. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kahvitteli toisen kerran torstaina ennen eduskuntaryhmän viikkokokousta. Puolueen väki laajemmin pääsee onnittelemaan puheenjohtajaa parin viikon kuluttua Kajaanissa pidettävässä puolueneuvoston kokouksessa.

Keskiviikkona 30.5. kansalaisinfossa pidettiin keskustelutilaisuus perustulosta. Keskustelemassa olivat kansanedustajat Osmo Soininvaara ja Johanna Karimäki (vihr.) sekä kokoomuksen edustajina Lasse Männistö ja Harri Jaskari. Keskustelua veti vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto. Suomalainen perustuloverkosto BIEN Finland kerää nimiä kansalaisaloitteeseen perustulosta tarkoituksenaan saada perustulo syksyllä eduskunnan käsittelyyn. Vihreät, vasemmistoliitto ja keskusta ovat pisimpään kannattaneet perustulon käyttöönottoa Suomessa.

Torstain 31.5. täysistunnossa kyselytunnin jälkeen käytiin lähetekeskustelu lisätalousarvioesityksistä. Yhteensä lisäbudjettiin jätettiin perussuomalaisten, vasenryhmän, keskustan ja sosialidemokraattien eduskuntaryhmiltä reilut 70 aloitetta, joissa toivotaan varoja muun muassa liikennehankkeisiin, tukityöllistämiseen ja kansallispuistojen hoitoon.

Torstain kyselytunnilla keskusteltiin Hyvinkään ampumatapauksen tiimoilta muun muassa nuorison mielenterveysongelmista, syrjäytymisestä ja sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuudesta. Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) nosti esiin valmisteilla olevan nuorten yhteiskuntatakuun hallituksen syrjäytymistä ehkäisevänä toimena. Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) puolestaan lupasi selvittää yhdessä sisäministeriön kanssa edustaja Niikon (ps.) esiin nostaman henkisen hädän hätänumeron perustamisen mahdollisuutta. Työministeri Ihalainen käytti yhden vastauspuheenvuoron, jossa hän lausui mahdollisesti yhden suurimmista viisauksista, mitä olen isossa salissa lyhyen edustajanurani aikana kuullut. Ihalainen totesi (lainaus löytyy ko. istunnon keskustelupöytäkirjasta):

Tätä keskustelua kuunnellessa tuli mieleen seuraavaa: On tärkeätä, että meillä on oppilashuoltoa, kouluterveydenhuoltoa, kuraattoreita, meillä on rahaa, panostetaan näihin. Mutta se ei riitä, kuulkaa. Mitä meiltä puuttuu tästä yhteiskunnasta? Meillä on rapautunut välittämisen kulttuuri – välittämisen kulttuuri. Nämä ihmiset tarvitsevat tukea, havainnointia, yhteisöllisyyttä. Jokaisen tarvitsee arvokkaalla tavalla kuulua johonkin, ja nyt tämä yhteiskunta on tässä pirstoutunut kilpailun keskellä, niin että kaikilla ei tätä paikkaa ole. Raha ei ratkaise, kuulkaa, kaikkea. Tämä välittämisen kulttuuri täytyy palauttaa.

Olisin itse kysynyt mielenterveyspalveluiden jatkuvuuden ja tuttuuden turvaamisesta kuntauudistuksen paineissa ja matalan kynnysten palveluiden saatavuudesta, mutta en onnistunut saamaan puheenvuoroa tällä kertaa. Olisin halunnut myös yhtyä Ihalaisen sanoihin, mutta ajattelin kiittää häntä toivottavasti monia hiukan ravistelleista sanoista, kun seuraavan kerran törmään häneen eduskunnan käytävillä. Hyvinvointiyhteiskunnan idea on hyvä, mutta se on lähtenyt lapasesta viime aikoina. Palveluita halutaan ja vaaditaan, välittäminen, auttaminen ja hoito on ulkoistettu perheiltä, lähipiiriltä ja yhteisöiltä kasvottomille kunnille ja valtiolle. Rahat eivät riitä, eikä palvelujen taso vastaa käyttäjien odotuksia. Mielestäni Suomessa tulisi käydä laajapohjainen arvokeskustelu siitä, mitä ovat kunnan ja mitä ovat valtion tehtävät ja mitä ne eivät ole. Verorahoja käytetään ylen määrin niin moneen paikkaan, ettei siitä ole kokonaiskäsitystä varmaan kellään. Ministeri Virkkunen kävi torstaina ennen kyselytuntia kertomassa eduskuntaryhmällemme lyhyesti kuntauudistuksen tilanteesta. Katsauksensa yhteydessä ministeri kertoi, että kesän aikana eri ministeriöiden on käytävä läpi lainsäädäntö oman hallinnonalansa osalta ja analysoitava lakien velvoitteet kunnille. Tällä tavalla pyritään kampaamaan hiukan läpi kunnille lainsäädännöllä sälytettyä tehtäväkenttää. Työ on iso ja vaativa, eikä se valmistu hetkessä, mutta se on tarpeellinen.

Toinen kyselytunnin pääaihe oli hallituksen vastikään julkistama sairaanhoitouudistus, jossa kaavaillaan erikoissairaanhoitopiirien lakkauttamista. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini otti esimerkiksi kantaa lähipalveluiden puolesta ja yksityisten lääkärifirmojen rahastusta vastaan. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) oli poissa kyselytunnilta hänen osallistuessaan Yhdysvalloissa järjestettävään kansainväliseen Bilderberg-seminaariin.

Viikonlopuksi matkasin kotiin Turkuun. Lauantaina olin piiriaktiivien kanssa Kustavissa ja sunnuntaina Naantalin Aurinkomarkkinoilla. Mukavaa että kesä on nyt ovella, sillä se tietää lukuisia kivoja tapahtumia eri puolilla Varsinais-Suomea ja myös muuta maata. Esimerkiksi kesäkuun loppupuolella vierailin lapsuuden ja nuoruuden kotikulmilla Nivalassa ja saan edustajakollegat Olli Immosen, Pentti Kettusen ja Ville Vähämäen seuraukseni pitämään toritapahtumaa. Kannattaa myös katsastaa uusi Perussuomalainen-lehti. Numerossa 8/2012 on Lapin kierroksella mukana olleen puolueen 3. varapuheenjohtaja Reijo Ojennuksen kirjoittama matkaraportti kuvien kera. Perussuomalainen-lehti on maksutta luettavissa puolueen verkkosivulla.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *