Takaisin pääsivulle

29 toukokuu
2012

Tiedote: Saamelaisvähemmistöjen kielelliset oikeudet turvattava

Perussuomalaisten kansanedustaja Maria Lohela on jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen koskien saamelaisvähemmistöjen kielellisten oikeuksien turvaamista. Kirjallisen kysymyksen ovat allekirjoittaneet Lohelan lisäksi kansanedustajat Hanna Mäntylä, Martti Mölsä, Lea Mäkipää ja Anssi Joutsenlahti.

Kirjallisessa kysymyksessä kannetaan huolta erityisesti saamenkielisen toisen asteen opetuksen asemasta. Lohelan mukaan saamelaisalueen ulkopuolella saamen kieltä opetetaan hyvin vähän, ja myös saamelaisalueella saamenkielinen opetus tyrehtyy peruskoulun jälkeen.

– Tämä ei luo oppilaille tasavertaisia mahdollisuuksia opiskella omalla äidinkielellään kehittäen kielitaitoaan myös korkeamman asteen opintoja ajatellen. Ylioppilastutkintojärjestelmä ei myöskään kannusta saamelaisia nuoria opiskelemaan omalla äidinkielellään, Lohela toteaa.

Ylioppilastutkinnon pohjois- ja inarinsaamen kokeen on voinut suorittaa 1990-luvulta alkaen, koltansaamen vuodesta 2005. Ylioppilastutkinnon muut osat voi edelleen suorittaa vain suomen ja ruotsin kielellä.

-Toisen asteen opetukseen siirryttäessä, tärkeässä nuorten identiteetin luomisvaiheessa saamelaisidentiteettiä voidaan poliittisin teoin sekä ruokkia että tukahduttaa. Saamenkielisen opetuksen loppuessa kuin seinään yhteiskunta viestii saamenkielisille näiden kielellisen perinnön olevan vähemmän tärkeä kuin esimerkiksi ruotsin kielen asema, Lohela toteaa ja muistuttaa, että kielikysymykseen on läheisesti sidoksissa myös saamelaisten, EU-alueen ainoan alkuperäiskansan kulttuurin säilyttäminen.

Suomessa puhuttavat saamen kielet kuuluvat kaikki Unescon kansainvälisen luokituksen mukaan uhanalaisiin kieliin. Inarin- ja koltansaame on luokiteltu vakavasti uhanalaisiksi.

Perussuomalaisten kansanedustajat Maria Lohela, Anssi Joutsenlahti, Lea Mäkipää ja Martti Mölsä vierailivat viime viikonloppuna Lapissa ja tapasivat alueen asukkaita Rovaniemellä, Sodankylässä, Ivalossa, Inarissa, Utsjoella, Karigasniemellä sekä Sevettijärvellä.

Lisätietoja:
Maria Lohela
050-5120789

2 kommenttia artikkeliin “Tiedote: Saamelaisvähemmistöjen kielelliset oikeudet turvattava”

 1. Jan.S kirjoitti:

  Tämä kirjallinen kysymys lämmittää mieltäni kyllä suuresti!
  Tietysti olisi odottanut, että useampi perussuomalainen olisi ollut asian takana, mutta loistava juttu näinkin.
  Itse kaksikielisestä kodista kasvaneena olen aina ihmetellyt, miksi saamenkielten merkitys ja asema voi olla vähämerkitykseisempi kuin ruotsin?
  Miltähän saamelaisita on aikoinaan tuntunut kun suomea alettiin kutsumaan kaksikieliseksi maaksi?

 2. Maria Lohela kirjoitti:

  Uskon, että kirjallisen kysymyksen olisi allekirjoittanut useampikin edustaja, mutta tässä oli eilen kyse ihan aikarajoitteesta. Halusin saattaa kysymyksen eteenpäin mahdollisimman pian matkamme jälkeen, kun aiheeseen liittyvät Lapissa käydyt keskustelut olivat vielä tuoreessa muistissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *