Takaisin pääsivulle

28 toukokuu
2012

Kuulumisia viikolta 21/2012

Viikon 20 kuulumiset katosivat harmillisesti jonnekin bittiavaruuteen, joten siirrytään suoraan viikkoon 21:

Maanantaina 21.5. eduskunnan Kansalaisinfossa oli avoin yleisötilaisuus kansalaisaloitteesta. Tilaisuudessa käsiteltiin kansalaisaloitetta yleisesti, aloitteen tekemiseen liittyviä käytännön kysymyksiä sekä kerrottiin tulevasta oikeusministeriön ylläpitämästä verkkopalvelusta. Tilaisuuden järjestivät Oikeusministeriö ja eduskunta.

Maanantaina kävin Varsinais-Suomen kansanedustajien Heli Paasion, Lauri Heikkilän, Ilkka Kantolan, Ilkka Kanervan ja Johannes Yrttiahon kanssa tutustumassa Saaristomeren Meripuolustusalueen toimintaan Turun Pansiossa. Puolustusvoimien säästöt puhututtivat edelleen kokonaisuutta ajatellen, vaikka Varsinais-Suomi ei säästöjen suurkohde olekaan.

Samoin maanantaina pidettiin Kansalaisinfossa keskustelutilaisuus Yhdessä somalinuorten syrjäytymisen ehkäisyyn – mistä työkalut? Perussuomalaisten eduskuntaryhmän ja Kirkon ulkomaanavun yhdessä järjestämää tilaisuutta isännöi kansanedustaja Tom Packalén (ps). Paneeliin osallistui muun muassa ylikomisario Veli Hukkanen (Helsingin poliisi), toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen (Kirkon ulkomaanapu) ja Said Aden (Työ- ja elinkeinoministeriö). Keskustelussa etsittiin käytännön ratkaisuita somalinuorten syrjäytymisen ehkäisyyn ja ratkottiin samalla ennakkoluuloja puolin ja toisin. Ajatus paneelikeskustelusta syntyi, kun joukko kunnallispoliitikkoja vieraili taannoin espoolaisen Abdullah Farahin kaupassa. Yhteistyötä ja vuoropuhelua tullaan varmasti myös jatkamaan Suomen somalivähemmistön ja Perussuomalaisten välillä. Keskustelua ei noteerattu lehdissä, enkä itse päässyt paikalle kuuntelemaan samaan aikaan olleen Turun kaupunginvaltuuston kokouksen vuoksi. Tilaisuuden ajatus oli kuitenkin mitä erinomaisin rakentavan yhteistyön luomiseksi.

Tiistaina 22.5. vierailin Suojelupoliisissa Ratakadulla joidenkin muiden Ulkoasiainvaliokunnan jäsenten kanssa. Tiistaina illalla vierailin useiden muiden ryhmämme edustajien kanssa Suomen Yrittäjien luona. Moni kuulemamme asia ja ongelmakohta on jo perussuomalaisten agendalla, mutta saimme myös runsaasti ideoita jatkomietiskelyä varten. Esillä olivat esimerkiksi energiaverojen korotukset, alueellisen sopimisen mahdollisuus, yritystyet ja työllistämisen helpottamiseen tähtäävät toimenpiteet.

Tiistain täysistunnossa lähetekeskustelussa oli muun muassa hallituksen esitys eduskunnalle laiksi laajakaistarakentamisen tuesta haja-asutusalueilla annetun lain muuttamisesta (HE 45/2012 vp). Lakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että nykyisin säädettyjen valtion ja kunnan maksuosuuksien lisäksi tuen hakijan sallittaisiin vastaanottaa muita laajakaistatukiohjelmaan kuulumattomia lisätukia julkisilta tahoilta. Muutosten tarkoituksena on helpottaa tuettujen laajakaistahankkeiden rahoitusta verkkojen rakennusaikana.

Keskiviikon 23.5. täysistunnossa Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmät ja rahoitus (M 3/2012 vp) puhutti eduskuntaa. Tarkastusvaliokunnan selvityksen mukaan järjestelmien kehityksessä ja käytössä on lukuisia ongelmia, esimerkiksi hankitut järjestelmät ovat soveltumattomia, toimimattomia tai niillä ei ole todellista käyttöarvoa. Hankkeiden toteuttajat ovat myös tehneet runsaasti perusteettomia suorahankintoja ja valtionavustuksia on ohjattu hankkeisiin väärin. Sosiaali- ja terveyshuollon sähköisten tietojärjestelmien kehittämiseen käytetään merkittäviä summia julkisia varoja.

Perussuomalaiset tiedottivat keskiviikkona tukevansa hallituksen esitystä asevelvollisuuslain muuttamisesta varusmiesajan lyhentämiseksi 15 vuorokaudella (HE 37/2012 vp). Puolustusvaliokunnan perussuomalaiset jäsenet kuitenkin jättivät vastalauseen valiokunnan mietintöön (PuVM 4/2012 vp). Vastalauseessa vaaditaan palvelusajan lyhennyksen säästöillä kotiutumisrahan maksamista reserviläisille. Varusmiespalvelus pitäisi perussuomalaisten mielestä myös lukea hyväksi siviiliopinnoissa ja palvelusajan tulisi kerryttää varusmiehen eläkettä.

Torstaina 24.5. suullisella kyselunnilla keskusteltiin muun muassa työeläkeyhtiöistä, sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoituksesta ja Suomen osallistumisesta Islannin ilmatilan valvontaan. Perussuomalaisten pääkysymyksessä työeläkeyhtiöistä edustaja Kaj Turunen esitti perussuomalaisten huolen siitä, että työeläkeyhtiöitä koskevan lainsäädännön uudistamisella mahdollistetaan yhtiöiltä liian riskipitoinen sijoitustoiminta. Edustaja Jussi Niinistö (ps.) puolestaan epäili, että hallitus käyttää pohjoismaista yhteystyötä peitteenä Nato-yhteistyön syventämiselle Hornet-hävittäjien lähettämisellä Islantiin.

Torstaina osallistuin Maahanmuuttovirastossa järjestettyyn keskustelutilaisuuteen laittomasta maahanmuutosta. Saimme erinomaisen katsauksen nykytilanteesta ja ajankohtaista informaatiota tilastoista. Lisäksi esille nousivat jotkin lainsäädännön kehittämistarpeet. Omissa puheenvuoroissani otin esille arabimaiden kuohuntaan liittyen naisten aseman, jolla on roolinsa yhteiskunnallisen vakauden saavuttamisessa sekä vaihto-opiskelun laillisen maahanmuuton kanavana maksuttoman tutkinto-opiskelun sijaan, johon edelleen liittyy paljon väärinkäytöksiä ja suoranaista huijaamista.

SDP:n puoluekok0uksen vuoksi perjantaina 25.5. Eduskunnassa ei ollut täysistuntoa tai valiokuntien kokouksia. Itse lähdin torstai-iltana Lappiin maakuntakierrokselle yhdessä ryhmämme edustajien Lea Mäkipään ja Martti Mölsän sekä varapuhemies Anssi Joutsenlahden kanssa. Vietimme Lapissa antoisan viikonlopun, jonka aikana ajoimme satoja kilometrejä ja tapasimme lukuisia paikallisia perussuomalaisia vaikuttajia ja muita asiastamme kiinnostuneita. Mediaa ei järjestämämme tilaisuus Lapissa yhtä ivalolaista toimittajaa lukuun ottamatta kiinnostanut, mutta Perussuomalaiset-lehteen on tulossa turneestamme juttu ja teen myös itse erillisen matkaraportin. Julkaisen sen sitten tässä blogissani.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *