Takaisin pääsivulle

29 huhtikuu
2012

Kuulumisia viikolta 17/2012

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini puhui lauantaina 21.4. Perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä muun muassa kuntavaalitavoitteistamme ja kuntapalveluista, korruption kitkemisestä ja maamme sisäisestä turvallisuudesta, työllisyydestä ja yrittäjyydestä sekä johdonmukaisesta EU-politiikastamme.

Tiistaina 24.4. pidetyssä täysistunnossa hallitus vastasi opposition yhteiseen välikysymykseen Suomen kokonaisvastuista euroalueen talouskriisissä. Valtioneuvoston vastauksen ja perussuomalaisten ed. Jääskeläisen puheenvuoron jälkeen pidettiin ryhmäpuheenvuorot ja nopeatahtinen keskustelu. Valtioneuvoston vastauspuheenvuoron käytti valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) huonovointisena alkuun istualtaan. Myös pääministeri Jyrki Katainen (kok.) oli selkäkipuinen. Ed. Jääskeläisen (ps.) esittelypuheessa korostettiin Euroopan kriisimaiden hallinnasta karannutta valtionvelkaa ja siten vaadittavia kohtuuttoman kokoisia tukisummia, ”euroutopian” romahtamista muidenkin maiden talousosaajien silmissä sekä perussuomalaisten johdonmukaista kritiikkiä hallituksen linjaa kohtaan. Debatissa esitimme jälleen vaihtoehtomme eurokriisin hoitoon tavalla, joka ei velkaannuttaisi ja kurjistaisi maatamme eikä ajaisi meitä vaihtoehdottomasti kohti yhteistä fiskaaliunionia. Emme hyväksy Kataisen hallituksen väärän politiikan kaatumista suomalaisten veronmaksajien harteille ja maksettavaksi. Sosialidemokraattien ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Jungner ilmaisi tyytyväisyytensä talouskriisin alhaisiin korkoihin, joista asuntovelalliset hyötyvät. Käytin vastauspuheenvuoron, jossa halusin tuoda esiin alhaisten korkojen negatiiviset puolet, kuten huonot talouden näkymät, ylisuuret asuntolainat ja pankkien marginaalien noston. Mainitsematta jäi asuntojen hintojen nousu, sillä siihen ei enää jäänyt minuutin pituisessa vastauspuheenvuorossa aikaa.

Tiistaina ulkoasiainvaliokunta kävi lyhyen ajankohtaiskeskustelun Suomessa vierailevien Kiinan neuvoa-antavan kansankonferensin jäsenten kanssa. Tapaamisessa keskusteltiin muun muassa Suomen ja Kiinan taloudellisesta ja poliittisesta yhteistyöstä sekä yhteisistä haasteista kuten talouskriisin hoitamisesta ja ilmastonmuutoksesta. Esitin tapaamisessa kiinalaisvieraille kysymyksen bisneksen ja kehityksen yhteensovittamisesta Afrikassa, joka on monin tavoin mahdollisuuksien manner. Kiinalaisten kaupankäyntimentaliteetti ei pyri vaikuttamaan kumppanimaan olosuhteisiin millään tavalla, mikä kävi valtuuskunnan jäsentenkin vastauksista hyvin ilmi.

Tiistaina Perussuomalaisten eduskuntaryhmä järjesti Kansalaisinfossa tilaisuuden säveltäjä Toivo Kärjen kunniaksi. Edustaja Kimmo Kivelän (ps.) isännöimässä tilaisuudessa muisteltiin yhdessä Kalervo Kärjen, Torsti Lehtisen ja Eila Pienimäen kanssa 20 vuotta sitten kuollutta säveltäjämestaria. Mukana olivat muun muassa kansanedustajat Mikko Alatalo (kesk.) ja Pertti Virtanen (ps.).

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä jätti tiistaina 24.4. ed. Hanna Mäntylän johdolla keskustelualoitteen mielenterveystyön sekä mielenterveyspotilaiden ja -kuntoutujien tilanteesta. Ennaltaehkäisy ja varhainen puuttuminen toteutuvat heikosti muun muassa lasten ja nuorten mielenterveystyössä. Lisäksi ikääntyvissä on yhä enemmän mielenterveysongelmaisia. Sairastuneiden työkyvyttömyyteen, syrjäytymiseen ja omaisten uupumiseen olisi kiinnitettävä myös huomiota. Muun muassa näistä syistä ehdotamme, että eduskunta kävisi aiheesta ajankohtaiskeskustelun.

Keskiviikkona 25.4. pidetyssä täysistunnossa toimitettiin välikysymysäänestykset tiistaina salissa käsitellystä opposition välikysymyksestä Suomen vastuiden kasvattamisesta eurokriisissä. Äänestettävänä oli ed. Pietari Jääskeläisen (ps.) tekemä, Vesa-Matti Saarakkalan (ps.) kannattama ehdotus seuraavasta epäluottamuslauseesta valtioneuvostolle: ”Eduskunta katsoo, että Kataisen ja Urpilaisen johtama hallitus on kasvattanut Suomen kokonaisvastuita Euroopan talouskriisin hoidossa. Eduskunta toteaa, että ei luota hallituksen kykyyn hoitaa talouskriisiä. Edellä olevan perusteella hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta.” Äänestyksen tuloksena saatiin hallitukselle eduskunnan luottamus luvuin 86 puolesta ja 56 vastaan. Äänestyksestä poissa olevia oli kuitenkin peräti 57.

Vielä samana päivänä ed. Saarakkala tiedotti lehdistölle hallituspuolueiden edustajien Päivi Räsäsen (kd.), Sinuhe Wallinheimon (kok.) ja Ulla-Maj Wideroosin (r.) poissaolosta päivän täysistunnossa pidetystä luottamusäänestyksestä. Samat edustajat olivat kuitenkin kirjautuneet läsnäoleviksi täysistuntoon, mikä herättää kysymyksiä hallituksen linjan pitämisestä eurokriisin hoidon suhteen.

Keskiviikon täysistunnossa käytiin lisäksi muun muassa lähetekeskustelu pohjoismaisia rajaesteitä koskevasta valtioneuvoston selonteosta. Eurooppa ja -ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin (kok.) esittelypuheenvuoron jälkeen asiasta käytiin salikeskustelu.

Torstaina 26.4. julkaistiin tiedotusvälineille perussuomalaisten työmies Matti Putkosen avoin kirje. Lehtien toimituksille suunnatussa kirjeessä Putkonen tuo esimerkkien kautta esiin toimittajakunnan asenteellisuutta Perussuomalaisia kohtaan sekä toivoo lopuksi parempaa yhteistyötä ja yhteisiä pelisääntöjä. Kuluvalla viikolla Putkonen oli vieraana myös Ylen aamutelevisiossa, missä hän kertoi puolueen uudistavan mm. internetsivunsa sekä lehtensä. Ajantasaisen, monipuolisen ja modernin tiedonvälityksen keinot ovat tärkeitä poliittisessa työssä.

Perjantain 27.4. täysistunnossa oli toisessa käsittelyssä hallituksen esitys eduskunnalle (HE 150/2011 vp) laiksi Euroopan rahoitusvakausvälineelle annettavista valtiontakauksista annetun lain 2 §:n muuttamisesta. Esitykseen liittyy Valtiovarainvaliokunnan mietintö (VaVM 5/2012 vp).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *