Takaisin pääsivulle

20 huhtikuu
2012

Sattunutta ja tapahtunutta 12.-19.4.2012

Torstaina 12.4. perussuomalaiset tiedottivat puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistön johdolla olevansa valmiita palaamaan parlamentaariseen kontaktiryhmään, mikäli sen mandaatti muuttuu ja puolustusministeri vaihtuu.  Edustajamme jäivät parlamentaarisesta kontaktiryhmästä pois pian puolustusvoimauudistuksen julkistamisen jälkeen osoittaakseen tyytymättömyytensä sen olemattomaan rooliin uudistuksen suunnittelussa. Nyt perussuomalaiset vaativat että hallitus uudistaa kontaktiryhmän mandaattia tai muuten varmistaa, että ryhmä saa riittävät tiedot puolustusvoimauudistuksen toimeenpanosta ja että sen kannat myös otetaan huomioon.

Torstaina 12.4. aamupäivällä ryhmähuoneessamme vieraili Opetusalan Ammattijärjestön edustajina puheenjohtaja Olli Luukkainen ja koulutusjohtaja Heljä Misukka. Eri järjestöjen edustajat tapaavat kaikkia eduskuntaryhmiä välittääkseen tietoa alansa uusimmista käänteistä ja kertoakseen toiveistaan lainsäädännön tai uudistusten suhteen. OAJ:n tärkeänä toiveena olisi oppilasryhmien kokojen pienentäminen. Lisäksi keskustelimme koulukiusaamisesta, opettajien määrästä, homekouluista ja säästöistä – kaikki kuntalaisia koskettavia tärkeitä, arjessa näkyviä asioita. Yhteiskunnassa tulisi käydä syvällinen keskustelu, jossa käytäisiin prioriteetit läpi sekä selvitettäisiin, mihin kaikkeen veronmaksajien rahaa oikein käytetään. Hyvinvointiyhteiskunnassa on valtavasti turhia rönsyjä, ovatko ne kaikki sellaisia, jotka on verovaroin kustannettava?

Torstain 12.4. täysistunnossa oli ensin suullinen kyselytunti, minkä jälkeen jatkettiin keskiviikkona alkanutta lähetekeskustelua valtioneuvoston selonteosta valtiontalouden kehyksistä vuosille 2013-2016. Kyselytunnilla käsiteltiin esimerkiksi omaishoitajien asemaa, vanhus- ja vammaispalveluita sekä nuorten yhteiskuntatakuuta; hallitus vakuutti muun muassa peruspalveluministeri Guzenina-Richardsonin (sd.) suulla parantavansa kaikkien näiden ryhmien asemaa ja oikeuksia. Jatkokeskustelun valtiontalouden kehyksistä avasi pääministeri Jyrki Katainen.

Perjantaina 13.4. jätimme koko opposition eli perussuomalaisten, keskustan ja vasenryhmän eduskuntaryhmien voimin vuoden 2012 valtiopäivien neljännen, eurokriisiä koskevan välikysymyksen. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on perussuomalaisten Pietari Jääskeläinen. Välikysymyksessä kysytään muun muassa miksei hallitus ole noudattanut omaa ohjelmaansa, jonka mukaan Suomen vastuut eurokriisissä eivät kasva, mihin asti hallitus on valmis kasvattamaan Suomen kokonaisvastuita sekä miten hallitus aikoo turvata Suomen ja suomalaisten varat sekä Suomen AAA-luottoluokituksen ottaessaan yhä suurempia riskejä eurokriisin hoidossa. Hallitus vastaa välikysymykseen näillä näkymin 24. huhtikuuta ja luottamusäänestykset pidetään 25. huhtikuuta.

Viikonlopun vietin Turussa ja osallistuin lauantaina Virttaalla pienimuotoiseen keskustelutilaisuuteen, jossa arvioitiin Virttaanharjun tekopohjavesilaitoksen toimintaa.

Maanantaina 16.4. lounastimme ulkoasiainvaliokunnan kanssa Mäntyniemessä. Vierailun isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö kabinetteineen. Presidentti on selkeästi, toki taustansakin vuoksi, hyvin kiinnostunut talouskysymyksistä ja niiden vaikutuksesta ihmisten hyvinvointiin kotimaassa ja ulkomailla. Presidentistä puhutaan usein arvojohtajana, vaikka toiset kyseenalaistavatkin tämän roolin olemassaolon tai vaativat sille tarkempia määrityksiä. Ehkä arvojohtajuus voisi näkyä keskustelunavauksissa, joissa uskallan odottaa presidentti Niinistöltä rohkeita ja uusia avauksia, joiden kautta voimme hakea uusia pelimerkkejä Suomelle kiristyneessä taloudellisessa tilanteessa.

Lounastapaamisen aikana presidentti kertoi lähiajan tapaamisistaan ja kokouksista, ja keskusteltiin niistä tavoista, joilla ulkoasiainvaliokunta ja presidentti voivat tehdä yhteistyötä ja pitää toisensa tilanteen tasalla. Tilaisuus oli hyväntuulinen ja positiivinen. Olen käynyt Mäntyniemessä vain kerran aiemmin, viime syksynä, jolloin ilta oli pimeä ja sateinen. Nyt rakennus näyttäytyi erilaisena keväisessä pilvien takaa pilkahtelevassa auringossa.

Tiistaina 17.4. ulkoasiainvaliokunnassa valmistui mietintö EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan suunnasta ja vaikuttavuudesta liittyen hallituksen vuoden 2010 toimenpidekertomukseen (K 2/2011). Samoin tiistaina Pikkuparlamentin auditoriossa järjestettiin seminaari Kuntauudistus – Mahdollisuudet ja haasteet. Seminaarissa keskusteltiin kuntauudistuksen tavoitteista, mahdollisuuksista ja vaihtoehdoista. Lisäksi arvioitiin kuntauudistuksen vaikutuksia muun muassa lähipalveluihin ja lähidemokratiaan sekä pienten kuntien ja maaseudun asemaan. Paneelikeskustelussa oli mukana perussuomalaisista ed. Vesa-Matti Saarakkala. Tilaisuuden järjesti Tutkijoiden ja kansanedustajien seura (TUTKAS).

Keskiviikon 18.4. täysistunnossa käytiin lähetekeskustelu valtioneuvoston liikennepoliittisesta selonteosta (VNS 2/2012 vp) – kilpailukykyä ja hyvinvointia vastuullisella liikenteellä. Liikenneministeri Merja Kyllösen esittelypuheenvuoron ja eduskuntaryhmien ryhmäpuheenvuorojen jälkeen aiheesta käytiin pitkä debatti. Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa ed. Ari Jalonen painotti liikenneyhteyksien merkitystä teollisuudelle ja maamme tasaiselle asuttamiselle. Yritystoiminnan kannalta kaikki liikennemuodot ovat tärkeitä; hyväkuntoisilla tie-, rautatie- ja väyläyhteyksillä taataan Suomen huoltovarmuus. Kritisoimme myös meriliikenteen kustannuksia nostavaa, maamme kilpailukykyä ja työpaikkoja uhkaavaa rikkidirektiiviä emmekä halua antaa EU:lle enää nykyistä suurempaa valtaa sanella liikennepolitiikkaamme. Ryhmämme mielestä hallituksen olisi myös peruttava epäonnistunut päätöksensä polttoaineveron korotuksesta. Keskiviikon täysistunnossa pantiin myös pöydälle ulkoasiainvaliokunnan mietintö hallituksen toimenpidekertomuksesta vuodelta 2010 (UaVM 3/2012 vp) eli mietintö EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan suunnasta ja vaikuttavuudesta.

Keskiviikkona iltapäivällä kokoontui eduskunnan Stroke-ryhmä, jossa käydään läpi aivohalvaukseen liittyviä seikkoja terveydenhuollon näkökulmasta. Kuulemme asiantuntijoita ja saamme tietoa hoidon ja kuntoutuksen ajankohtaisista kysymyksistä. Juuri tällä hetkellä erityisenä huolenaiheena on Kelan suunnitelmat luopua sopeutumisvalmennuskurssien järjestämisestä. Erilaiset aivoverenkiertohäiriöt ovat yleisiä ja koskettavat monia kaikenikäisiä ihmisiä ja heidän läheisiään. Aivoverenkiertohäiriöt jättävät monenlaisia jälkiä, eikä elämä monen kohdalla palaa enää entiselleen. Sairaudesta voi jäädä paitsi fyysisiä rajoitteita niin myös muita seurauksia, kuten muistivaikeuksia, afasiaa ja väsymystä. Olen itse kulkenut 11 vuoden ajan 45-vuotiaana aivoinfarktin saaneen äitini rinnalla ja nähnyt hyvin, millaiseen byrokraattiseen pyöritykseen sairastunut joutuu. Kuntoutus on avainsana, sillä aivot kykenevät hämmästyttävällä tavalla korjaamaan vaurioita, vaikka entinen elämä ei enää palaudukaan. Sopeutumisvalmennus on välttämätön askel, jonka kautta pääsee rakentamaan uutta arkea ja löytämään tapoja kuntoutukseen ja asian hyväksymiseen sekä saamaan vertaistukea.

Torstaina 19.4. eduskunnan kyselytunnilla ryhmämme pääsi ottamaan esille suomalaisen korruption uusimpien vaalirahoitukseen liittyvien käänteiden tiimoilta. Moni vaalirahoitukseen liittyviin epäselvyyksiin aiempina vuosina tavalla tai toisella sekaantunut sai keskiviikkona oikeuden tuomion, osa ehdotonta vankeuttakin. Toivottavasti vastuunkannosta ja vastuusta toistuvasti eri yhteyksissä puhuva kokoomus pystyy johtavana hallituspuolueena löytämään tästä tilanteesta ne ydinkohdat, joiden kautta parannetaan päätöksenteon avoimuutta ja kansalaisten luottamusta poliittisen järjestelmän ja liike-elämän kytkösten rehellisyyteen.

Torstain kyselytunnilla toisena tärkeänä keskustelun kohteena oli vanhuspalvelulaki, josta luovutettiin eilen työryhmän esitys peruspalveluministeri Guzenina-Richardsonille. Ministeri on aiemmin luvannut, että lakiin tulee hoitajamitoitus, mutta se kuitenkin puuttui esityksestä. Ministeri ei vastannut kysymykseen siitä, tuleeko hän aiempien lupaustensa mukaisesti lisäämään hoitajamitoituksen lopulliseen esitykseen. Jäämme odottamaan jatkoa nyt kun esitys siirtyy lausuntokierrokselle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *