Takaisin pääsivulle

11 huhtikuu
2012

Eduskunnassa jälleen, kuulumisia alkuviikolta 15/2012

Pääsiäistä edeltänyt viikko oli eduskunnassa istuntovapaa, mutta itse olin ”normaalisti” töissä, tosin kaukana kotimaasta eli Ugandan Kampalassa IPU-yleiskokouksessa. Kokoustamista ja muuta ohjelmaa riitti aamuvarhaisesta iltamyöhään joka päivä. Muut kokoukseen osallistuneet edustajat olivat Hemmilä (kok), Karhu (sd), Komi (kesk) ja Uotila (vas). Eilen Ilta-Sanomat kertoi neutraaliin sävyyn IPU-kokouksessa geopoliittisessa ryhmässämme käsitellystä seksuaalivähemmistöjen tukalasta tilanteesta erityisesti juuri Ugandassa, jossa halutaan ottaa käyttöön jopa kuolemanrangaistus. Pohdin kysymyksen käsittelytapaa pienemmässä työryhmässä eräiden muiden maiden edustajien kanssa, ja kerron sitten erikseen työn sisällöstä, kun se täsmentyy. Pidän lähtökohtana sitä, että myös seksuaalivähemmistöille kuuluu oikeus elää rauhassa, käydä töissä ja rakentaa normaalia arkea ilman syrjintää, väkivaltaa tai väkivallan uhkaa. On muistettava, että homoseksuaalisiin suhteisiin suhtaudutaan kielteisesti tänäkin päivänä monessa maassa ja niistä voidaan langettaa vakavia tuomioita esimerkiksi useissa Afrikan maissa ja islaminuskoisissa maissa. Ongelma ei ole siis ainoastaan Ugandan suunnitteilla oleva lainsäädäntö, vaan jo vallitsevat olot.

Pääsiäispyhien jälkeen tiistaina 10.4. eduskuntatyö jatkui jälleen normaalisti. Tiistain täysistunnossa oli liuta hallituksen esitysten lähetekeskusteluja ja muun muassa uudesta Yle-verosta käytiin vilkasta keskustelua. Yle-veroa on valmisteltu yhteistyössä kaikkien eduskuntapuolueiden kesken, mistä puheenjohtaja Soini antoikin myönteistä palautetta valmistelua johtaneelle ministeri Kiurulle. Oppositio on jätetty monen muun suunnittelun, kuten kuntauudistuksen, ulkopuolelle kokonaan. Lähtökohtaisesti Yle-vero on mielestäni kelvollinen ajatus, mutta kummeksun sitä, että ahvenanmaalaiset eivät joudu Yle-veroa maksamaan. Tämä siitä huolimatta, että Yle lähettää Ahvenanmaalle maksutta signaalia. Yle-veron sijaan ahvenanmaalaiset maksavat edelleen talouskohtaista televisiomaksua omalle televisioyhtiölleen (220 e / vuosi).

Keskiviikon 11.4. täysistunto alkoi ajankohtaiskeskustelulla luonnonvarojen kestävästä ja tehokkaasta käytöstä ulkoasiainvaliokunnan mietinnön pohjalta. Poikkeuksellisesti istuntosalissa kuultiin ensin eduskunnan ulkopuolista tahoa, Intian maaseutukehitysministeri Jairam Rameshia. Tämän jälkeen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini ja ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas.) pitivät ensimmäiset puheenvuorot. Ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä sain pitää myös oman puheenvuoroni melko nopeasti; puheessani painotin väestönkasvun ratkaisevaa merkitystä kestävän kehityksen kysymyksille.

Täysistunto jatkui lähetekeskustelulla valtioneuvoston selonteosta valtiontalouden tarkistetuista kehyksistä vuosille 2013–2016. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä julkaisi jo viime viikolla, heti hallituksen julkaistua kehyspäätöksensä, sitä koskevan kannanoton. Siinä kritisoimme hallituksen ajamaa, erityisesti pienituloisia kurittavaa verotusta sekä talouden ongelmien siirtämistä kunnille. Pidämme myös sisäisestä turvallisuudesta ja harmaan talouden torjunnasta tinkimistä vastuuttomana ja lyhytnäköisenä toimintana.

Lähetekeskustelu valtiontalouden kehyksistä alkoi valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen esittelypuheenvuorolla ja sitä seuraavilla ryhmäpuheenvuoroilla. Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron piti Pirkko Ruohonen-Lerner; puheenvuorossa ehdotettiin vaihtoehtoisena tapana valtiontalouden sopeuttamiselle vastuullisempaa kaksi plus yksi -mallia: Sopisimme nyt noin kahden miljardin euron sosiaalisesti oikeudenmukaisista leikkauksista ja veronkorotuksista varautuen samalla noin miljardin euron lisäsäästöihin ja veronkorotuksiin. Verotusta pitäisi kehittää oikeudenmukaisempaan suuntaan muun muassa purkamalla nykyinen yhtiöverohyvitysjärjestelmä sekä alentamalla energia- ja polttoaineveroja myös investointien kannustamiseksi. Tulemme valiokuntakäsittelyn aikana myös esittämään tarkemmin oman oikeudenmukaisemman vaihtoehtomme valtiontalouden sopeuttamiseksi.

Keskiviikkona tiedotettiin myös Perussuomalaisten ja tanskalaisen Dansk Folkepartin Pohjoismaiden neuvostoon perustamasta uudesta Vapaa Pohjola -nimisestä puolueryhmästä (tanskaksi Gruppe for Nordisk frihed). Ryhmän puheenjohtajaksi valittiin perussuomalaisten Juho Eerola. Ryhmä haluaa vaalia pohjoismaista yhteistyötä ja edistää pohjoismaista demokratiaa sekä esteetöntä liikkuvuutta Pohjoismaiden välillä.

2 kommenttia artikkeliin “Eduskunnassa jälleen, kuulumisia alkuviikolta 15/2012”

 1. Persuäänestäjä Helsingin vaalipiiristä kirjoitti:

  Jamekselle tiaroks ja/tai toimenpiteitä varte:
  Vakava varoitus Hellulle, et kannattais (edes vähä) miettii mitä kirjottelee.
  Mahdollisesti jopa Jameksen ennakkotarkastus Hellun tuleville kirjoituksille.

  Mutta potkut olis kyllä täysin munatonta meininkiä.

 2. kommentti kirjoitti:

  ”Lähtökohtaisesti Yle-vero on mielestäni kelvollinen ajatus, mutta kummeksun sitä, että ahvenanmaalaiset eivät joudu Yle-veroa maksamaan. Tämä siitä huolimatta, että Yle lähettää Ahvenanmaalle maksutta signaalia. Yle-veron sijaan ahvenanmaalaiset maksavat edelleen talouskohtaista televisiomaksua omalle televisioyhtiölleen (220 e / vuosi).”

  Eikös kummallisin asia ole kuitenkin se, että YLE-veron tuotosta yli 2 miljoonaa euroa vuodessa maksetaan Ahvenanmaalle, vaikka veroa ei siellä edes peritä. Eli Ahvenanmaata ei ole ainostaan vapautettu YLE-veron maksamisesta, vaan se on myös säädetty YLE-veron tulonsaajaksi.

  Aiheesta on ollut kirjallinen kysymys eduskunnassa:

  http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/thw.cgi/trip/?${APPL}=utpkk&${BASE}=faktautpkk&${THWIDS}=0.7/1362051667_188363&${TRIPPIFE}=PDF.pdf

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *