Takaisin pääsivulle

28 maaliskuu
2012

Kuulumisia 28.3.2012

Tiistaina 27.3. pidetyssä täysistunnossa käytiin lähetekeskustelu muun muassa harmaan talouden torjuntaan liittyvästä hallituksen esityksestä laeiksi tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä sekä julkisista hankinnoista annetun lain 49 §:n muuttamisesta. Harmaan talouden kitkentä maastamme on eräs perussuomalaistenkin vaalikauden tärkeimmistä hankkeista, joten kannatamme lämpimästi oikein keinoin asiaan puuttumista.

Eduskuntaryhmämme ilmoitti tiistaina harkitsevansa välikysymystä liittyen Suomen vastuiden kasvattamiseen Euroopan kriisirahastoissa. Hallituksen päinvastaisista vakuutteluista huolimatta talousvastuumme tuntuvat paisuvan kuukausi kuukaudelta. Välikysymyksellä voisimme näyttää, ettemme hyväksy tällaista leväperäisyyttä. Ryhmäkokouksessa torstaina tulemme pohtimaan asiaa ja mikäli välikysymys päätetään jättää, toivotamme myös muut oppositiopuolueet mukaan kysymyksen valmisteluun.

Kansalaisinfossa pidettiin tiistaina Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ja Työväen Sivistysliitto TSL:n tilaisuus nuorisotyöttömyydestä. Muun muassa nuorten yhteiskuntatakuusta ja nuorten työllistämisestä yrityksiin puhuivat tilaisuudessa työministeri Lauri Ihalainen, Helsingin opetusviraston linjanjohtaja Liisa Pohjolainen ja iltaa emännöinyt kansanedustaja Rakel Hiltunen (sd.).

Eduskunnassa käväisi tiistaina Suuren valiokunnan vieraana myös Kreikan ympäristö- ja energiaministeri George Papakonstantinou kertomassa Kreikan vakautusohjelman toteutuksesta. Pikkuparlamentin tiedotustilaisuuden lisäksi Papakonstantinou tapasi talossa myös valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen ja elinkeinoministeri Jyri Häkämiehen.

Keskiviikon 28.3. täysistunnossa käytiin ajankohtaiskeskustelu Itämeri-yhteistyön vahvistamisesta. Lähetekeskustelussa oli muun muassa Eeva-Johanna Elorannan (sd.) ym. lakialoite Lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä annetun lain 2 §:n muuttamisesta (LA 57/2011 vp). Aloitteen tarkoituksena on ulottaa laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä myös muihin samoissa tiloissa oleskeleviin henkilöihin, mm. perhepäivähoitajien perheenjäseniin. Keskustelussa oli myös Esko Kivirannan (kesk.) lakialoite omaishoidon tuen hoitopalkkion säätämisestä verovapaaksi (LA 5/2012 vp). Omaishoidon tuki maksetaan omaishoitajalle hoitopalkkiona, mikä tällä hetkellä on veronalaista tuloa. Verovapaudella tuettaisiin omastakin mielestäni omaishoitajien tekemää arvokasta ja vaativaa työtä.

Ulkoasiainvaliokunnasssa valmistuu tällä viikolla mietintö Suomen tavoitteista kestävän kehityksen konferenssissa Rio de Janeirossa. Kokous pidetään 20. – 22.6.2012 ja siellä teemana on luonnonvarojen kestävä ja tehokas käyttö. Mietinnön pohjalta käydään ajankohtaiskohtelu täysistunnossa 11.4.2012.

Parlamenttienvälisen liiton IPU:n yleiskokous pidetään Ugandan Kampalassa lauantaista 31.3. torstaihin 5.4.2012. IPU:n Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana olen syksystä lähtien valmistautunut tähän IPU:n vuoden kohokohtaan, maailmanlaajuisesti parlamentteja yhdistävään yhteistyötapaamiseen. Yleiskokouksen teemana on tällä kertaa Parliaments and people: Bridging the gap. Suomen IPU-ryhmän puheenjohtajana käytän Suomen kahdeksan minuutin puheenvuoron yleiskokouksessa. Sen pidempään ei ole mahdollisuuksia, sillä jokaiselle osanottajamaalle on varattu saman verran aikaa. Lähdemme Suomen valtuuskunnan kanssa matkaan aikaisin torstaiaamuna, sillä kokoustamme jo perjantaina 12+ -ryhmän valtuuskuntien kesken (Suomi kuuluu geopoliittisen asemansa mukaan 12+ -ryhmäksi kutsuttuun joukkoon IPU-jäsenmaita). Suomesta kokoukseen osallistuvat lisäkseni Suomen IPU-ryhmän varapuheenjohtaja Katri Komi (kesk.), Pertti Hemmilä (kok.), Saara Karhu (sd.), Kari Uotila (vas.) sekä matkan aikana ja IPU-työssä myös eduskunnassa meitä avustavaa virkamiehistöä.

Tämän blogikirjoituksen ohella viimeistelin juuri kolumnin Biologian ja maantieteen opettajien liiton Natura-lehteen. Ensi viikolla eduskunta on istuntotauolla, joten seuraava blogipäivitykseni tulee Afrikan kuumuudesta ja kertoo hieman normaaliarjesta poikkeavista asioista. IPU-konferenssissa on tiedossa kiintoisia keskustelunaiheita ja lukuisia kokouksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *