Takaisin pääsivulle

23 maaliskuu
2012

Viikon 12/2012 tapahtumia eduskunnassa ja vähän muuallakin

Tiistaina 20.3. hallitus vastasi keskustan ed. Rehulan ym. välikysymykseen (VK 3/2012 vp) lapsiperheiden hyvinvoinnin turvaamisesta. Kotihoidon tuen lyhenemishuhuihin pohjaavaa kysymystä käsiteltiin pitkään debatissa. Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa ed. Juvosen johdolla esitimme, miten hallituksen toimet eivät ole edistäneet lapsiperheiden asemaa ja lasten hyvinvointia eikä hallitus näin ollen nauti eduskunnan luottamusta. Mielestämme on tärkeää, että pakkokeinojen sijaan perheitä ja perheellisiksi haluavia tuetaan tarjoamalla valinnanvapautta työ- ja perhe-elämän yhteensovittamiseksi. Lisäksi toteutuessaan kotihoidon tuen lyhentäminen saattaa aiheuttaa valtion säästöjä suuremman kustannusten nousun kunnille päivähoidon tarpeen lisääntyessä.

Tiistaina oppositiopuolueet perussuomalaiset ja keskusta pohtivat yhdessä tapaa puolustusministeri Stefan Wallinin (r.) luottamuksen mittaamiseksi eduskunnassa. Asian käsittelyä jatkettiin ryhmäkohtaisesti seuraavissa keskustan ja perussuomalaisten ryhmäkokouksissa. Perussuomalaisista myös puolustusvaliokunnan pj. Jussi Niinistö ja ”meppimme” Sampo Terho ottivat tiistaina kantaa ministeri Wallinin ja koko hallituksen erehdykseen puolustusvoimauudistuksen esittelyn yhteydessä.

Olin tämän viikon tiistaista torstaihin Maanpuolustuskorkeakoulun 201. Maanpuolustuskurssin internaattiharjoitusjaksolla Rovaniemellä. Maanpuolustuskurssin merkitys on antaa johtavassa asemassa oleville siviili- ja sotilashenkilöille kokonaisnäkemys Suomen ulko- turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta sekä edistää verkostoitumista. Osallistuin itse asiassa jo 200. Maanpuolustuskurssille 23.1.–15.2.2012, mutta sairastumisen takia kurssin internaattijakso jäi kesken. Maanpuolustuskorkeakoulun ystävällisen henkilöstön avulla pääsinkin nyt korvaavalle 201. Maanpuolustuskurssin internaattijaksolle. Olen tyytyväinen päästyäni osallistumaan, sillä tämä lyhytkin vierailu varuskuntaan antoi katsauksen varusmiesten arkeen sekä siihen työhön, jota puolustusvoimissa käytännön tasolla tehdään maamme puolustuksen ja myös suomalaisen nuorison eteen. Armeijasta löytyy varmasti korjattavaa, mutta uskon, että siellä on myös paljon hyvää. Keskustelu esimerkiksi syrjäytymiseen puuttumisesta ja terveellisten elintapojen edistämisestä oli painokasta ja eteenpäin katsovaa. Internaatin aikana majoituimme kasarmin tuvissa ja pukeuduimme armeijan varusteisiin. Toisena kurssi-iltana pääsin myös kokeilemaan hiihtoa metsässä mikä oli paitsi hauskaa niin myös hieman huolestuttavaa; tekniikka oli aika hukassa 15 vuoden hiihtämättömyyden jälkeen…

Keskiviikkona 21.3. oppositiopuolueet vaativat luottamusäänestystä Wallinin asemasta puolustusministerinä. Päivän täysistunto käsitteli pitkälti Wallinin toimintaa puolustusvoimauudistuksessa. Istunnon alussa Wallin pahoitteli tekemäänsä virhettä Dragsvik-asiassa kiistäen kuitenkin eduskunnan ja hallituksen harhaanjohtamisen. Hallitus päätti opposition painostuksesta ottaa puolustusvoimauudistuksen Uudenmaan prikaatia koskevan osuuden uudelleen käsittelyyn tasavallan presidentin sekä ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan (utva) kokouksessa. Mielestäni on tietyllä tavalla hassua, että ministeri Wallinin harjoittamaa poliittista ohjausta on kummasteltu niin kovin. Rkp:n puolueohjelmassa ruotsin kielen aseman turvaaminen monin eri tavoin on selkeästi mainittu, eikä ministeri Wallinin toimintatavassa ole tältä osin mitään outoa. Outoa on ainoastaan se, ettei hän myöntänyt asiaa tai kertonut toimintansa motiiveista suoraan ja rehellisesti alusta pitäen. Perussuomalaisten mielestä asepalvelus on voitava suorittaa ruotsin kielellä myös jatkossa, mutta tavoitteen toteutuminen ei edellytä kokonaista ruotsinkielistä varuskuntaa, aivan kuten ei lakikaan.

Keskiviikkona toimitettiin myös välikysymysäänestykset keskustan ed. Rehulan ym. välikysymyksen johdosta. Hallitus sai eduskunnan luottamuksen tällä kertaa äänin 103 puolesta ja 63 vastaan. Täysistunto venyi pitkäksi kun keskustelua käytiin vielä muun muassa kokoomuksen tunteita herättävästä lakialoitteesta koskien sukupuolineutraalia avioliittoa (LA 2/2012 vp).

Keskiviikkona Perussuomalaisten eduskuntaryhmä järjesti Kansalaisinfossa keskustelutilaisuuden aiheesta Työpaikkakiusaaminen – kenelle kuuluu vastuu?. Tilaisuuden avasi ryhmämme puheenjohtaja Ruohonen-Lerner. Mukana asiantuntijoina oli muun muassa sosiaali-ja terveysministeri Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeriön työsuojeluosaston päällikkö Leo Suomaa, ESAVI:n työsuojelun vastuualueen lakimies Tanja Välke, Työpaikkakiusatut -netin edustajat Heikki Dillström ja Sirpa Polo sekä perussuomalaiset kansanedustajat Arja Juvonen ja Jari Lindström.
Torstaina 22.3. Ulkoasiainvaliokunnassa käsiteltiin Hallituksen toimenpidekertomusta vuodelta 2010; Euroopan unionin ulko- ja turvallisuuspolitiikan suunta ja vaikuttavuus nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa (K 2/2011 vp).

Puolustusministeri Wallinin puolustusvoimauudistuskohun puiminen jatkui vielä torstaina, ensin puoluekantaan katsomattoman kansanliikkeen mielenosoituksena eduskuntatalon edessä, sitten päivän täysistunnossa. Wallinia koskevista opposition epäluottamusehdotuksista äänestettiin kyselytunnin alussa sillä lopputuloksella, että puolustusministeri Stefan Wallin sai eduskunnan luottamuksen äänin 95 puolesta ja 59 vastaan.

Perussuomalaiset kritisoi suullisella kyselytunnilla voimakkaasti hallituksen kehysriihiratkaisuja. Paheksumme voimakkaasti hallituksen päätöstä korottaa kaikkia arvonlisäverokantoja yhdellä prosenttiyksiköllä, lapsilisien indeksikorotusten jäädyttämistä sekä leikkauksia kunnilta. Tästä päätöksestä tulevat jälleen kärsimään ennen kaikkea pienituloiset, lapsiperheet ja sairaat. Hyvää on käyttöön otettava ”solidaarisuusvero”, jollaisen Perussuomalaiset jo viime syksynä ideoivat – silloin ei toki yksikään hallituspuolueen edustaja asiaa kannattanut. Nähtäväksi jää, mitä solidaarisuusveron määräaikaisuus käytännössä tarkoittaa. Toinen positiivinen seikka on 100 miljoonan euron määrärahan myöntäminen vt 8:n (Turku-Pori) perusparannukseen. Kauan odotettu hanke nytkähtänee käyntiin vuonna 2014. Tiedotteen uusista kehyksistä löydät täältä.

Perjantaina 23.3. klo 12-13 eduskunnan istuntosalissa kokoontui 8. Nuorten parlamentin istunto. Istunto toteutettiin suullisen kyselytunnin muodossa; paikalla olleet 15 valtioneuvoston jäsentä vastasivat parhaan kykynsä mukaan nuorten esittämiin kysymyksiin. Me kansanedustajat saimme puolestamme seurata istuntoa lehtereiltä. Istuntoon osallistui yhteensä 199 oppilasedustajaa eri puolilta maata, minkä lisäksi eduskunnassa liikkui päivän aikana toimittajaoppilaita ja parlamenttikerhojen ohjaajia. Yhteensä Nuorten parlamenttiin osallistui noin 300 nuorta ja sata kerhonohjaajaa.

1 kommentti artikkeliin “Viikon 12/2012 tapahtumia eduskunnassa ja vähän muuallakin”

  1. Paavo Manninen kirjoitti:

    Kiva huomata, että vierailu kasarmilla avarsi myös naisen näkemyksiä. Eikö siis kannattaisi, armeijan alasajon sijasta, pyrkiä kehittämään puolustuslaitostamme siihen suuntaan, että yhä useampi nuori, niin mies kuin nainen, saisi vastaavan kokemuksen? Mielestäni myös naisten kouluttaminen tiettyyn valmiusasteeseen mahdollisissa kriisitilanteissa olisi arvokasta. Varsinkin ensiapukoulutuksen järjestäminen kaikille nuorille olisi tärkeätä. Lisäksi ’armeijan’ läpikäyminen, vaikkakin lyhennettynä, uskoakseni kasvattaisi ’pinnaa’, joka tuntuu monelta nuorelta ja miksei aikuiseltakin olevan hukassa, vrt esim. avioerotilastot.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *