Takaisin pääsivulle

17 maaliskuu
2012

Eduskunnan kuulumisia viikolla 11/2012

Kulunut viikko oli melkoisen kiireinen keskiviikolle ja torstaille osuneen Islannin matkan vuoksi. Reissu oli toki lyhyt, sillä perillä oltiin vain yksi yö, mutta matkustamiseen kuluvan ajan vuoksi päivät venyvät. Seuraavassa kuitenkin katsaus viikon tapahtumiin:

Tiistaina 13.3. Kansalaisinfossa pidettiin keskustelutilaisuus aiheesta Uskonnonopetuksen tulevaisuus: Miltä näyttää uskonnonopetuksen tulevaisuus OKM:n asettaman työryhmän tuoreen raportin ”Tulevaisuuden perusopetus – valtakunnalliset tavoitteet ja tuntijako” valossa? Alustajina tilaisuudessa olivat lansanedustaja Sari Palm (kd.) ja opetusneuvos Pekka Iivonen Opetushallituksesta. Kommenttipuheenvuorot pitivät kansanedustajat Jouko Jääskeläinen ja Peter Östman. Tilaisuuden järjesti KD eduskuntaryhmä.

Keskiviikon ja torstain 14.-15.3. olin IPU:n (Parlamenttienvälinen liitto) Pohjoismaiden kokouksessa Reykjavikissa valmistautumassa muiden pohjoismaiden IPU-johtokuntien kanssa loppukuusta alkavaan Ugandan liittokokoukseen. Agandallamme Reykjavikissa oli menneistä ja tulevista IPU-kokouksista keskustelua sekä muita ajankohtaisia aiheita. Näin valmistaudumme tulevaan urakkaamme Ugandassa, missä meillä on hieno tilaisuus tuoda esiin pohjoismaisen demokratian näkökulmaa maailman kehityspoliittisiin haasteisiin.

Keskiviikon täysistunnossa oli lähetekeskustelussa Perussuomalaisten Lea Mäkipään lakialoite sähkömarkkinalain muuttamisesta (LA 4/2012 vp). Useat sähkökatkot aiheuttivat kuluvana talvena kohtuuttomia vahinkoja yksityisille kotitalouksille sekä monen pienyrittäjän yritystoiminnalle sähköyhtiöiden puutteellisen varautumisen takia. Aloitteella pyritään parantamaan sähkönkäyttäjien oikeutta vahingonkorvauksiin sähköntoimitusten keskeytymisen aiheuttamissa vahingoissa.

Ulkoasiainvaliokunnassa kuultiin keskiviikkona asiantuntijoita YK:n humanitaarisen toiminnan ajankohtaiskatsaukseen liittyen ja perjantaina keskusteltiin muun muassa Afganistanin tilanteesta ja Suomen kokonaistuesta Afganistanille (VNS 2/2011 vp).

Keskiviikon Helsingin Sanomista ilmeni upseerien olevan Perussuomalaisten puolustuspoliittisilla linjoilla. Lehden ja Upseeriliiton tekemän kyselyn mukaan peräti 71 % upseereista jakoi huolemme hallituksen suunnitteleman puolustusvoimauudistuksen vaikutuksista Suomen alueelliseen puolustuskykyyn. Olemme yhtä mieltä maamme poliittisen johdon epäonnistumisesta tehtävässään huolehtia Suomen turvallisuudesta hallituksen tinkiessä sekä ulkoisesta että sisäisestä turvallisuudesta. Perussuomalaiset pitää puolustusvoimauudistusta hallituksen päättämässä muodossa pelkkänä leikkausohjelmana.

Keskiviikkona Kansalaisinfossa järjestettiin Eduskunnan muistikerhon Muistiseminaari. Eduskunnan muistikerhon puheenjohtaja, kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) piti tilaisuudessa lyhyen katsauksen aivoterveyteen. Aivoterveydestä huolehtiminen on erityisen tärkeää – aivot ovat korvaamaton kovalevy!

Torstain 15.3. suullinen kyselytunti alkoi Mauri Pekkarisen (kesk.) johdolla Finnairin palkkiokohun ruotimisena. Myös Perussuomalaiset otti kysymyksissään kriittisesti kantaa valtion omistajaohjauksen pelisääntöjen epäkohtiin. Perussuomalaiset tenttasi seuraavaksi peruspalveluministeri Guzenina-Richardsonilta (sd.) kotihoidon tuen keston lyhentämisestä. Johanna Jurvan (ps.) kysymykseen onko asiasta tehty jo päätöstä Guzenina-Richardson vastasi kierrellen, että kaikki kehysneuvotteluissa päätettävät säästökohteet ovat vielä avoinna.

Torstaina eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner vei Kreikan vakuussopimuksen salauspäätöksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valitus korkeimpaan hallinto-oikeuteen koskee valtiovarainministeriöltä saamaamme hylkäävää päätöstä Kreikan vakuussopimuksen salaamisasiassa. Korkein hallinto-oikeus on valituksen kohteena olevassa Kreikka-asiassa luomassa hyvin tärkeää ennakkotapauslinjaa.

Perussuomalaiset liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsenet jättivät vielä valiokunnassaan eriävän mielipiteen koskien Euroopan komission suunnitelmia Euroopan laajuisen liikenneverkon määrittämisestä. Perussuomalaisten mielestä ei ole hyväksyttävää, että EU asettaa entistä tiukempia ajallisia ja laadullisia vaatimuksia liikenneverkon toteuttamiseksi. Mielestämme Suomella tulee säilyttää laaja kansallinen päätösvalta myös liikennerakentamisen osalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *