Takaisin pääsivulle

10 maaliskuu
2012

Eduskunnan tapahtumia 8.-9.3.12

Torstain 8.3. suullisella kyselytunnilla käsiteltiin muun muassa Oulun pitseriasurman kaltaisista väkivaltarikoksista langetettavien tuomioiden pituuksia. On monen oikeustajun vastaista, että vaaralliset rikolliset Suomessa istuvat usein vain murto-osan tuomioistaan. Lisäksi kyselytunnilla käytiin kiivastakin sananvaihtoa hallituksen ajamasta vaalipiirijaon muuttamisesta eli Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan vaalipiirien sekä Etelä-Savon ja Kymen vaalipiirien yhdistämisestä. Puoluejohtajamme Timo Soini arvosteli tämänkin hallituksen hankkeen valmistelua parlamentaarisen päätöksenteon ulkopuolella, opposition kannat täysin sivuuttaen.

Kyselytunnin lopulla vasemmiston Silvia Modig nosti vielä puheenaiheeksi Actan, EU:ssa kaavailtavan kansainvälisen väärentämisenvastaisen kauppasopimuksen. Kansalaisten perusoikeuksia ja -vapauksia koskevien epäilysten vuoksi sopimus on monissa EU-maissa vastatuulessa; Suomen EU-ministerivaliokunta päättikin perjantain 9.3. kokouksessaan, että sopimuksen hyväksymistä lykätään kunnes myös EU on sitoutunut siihen.

Perjantain 9.3. täysistunnossa toimitettiin välikysymysäänestykset keskustan kuntavälikysymyksestä. Hallitus sai jälleen eduskunnan luottamuksen, nyt äänin 102 puolesta ja 70 vastaan.

Ulkoasiainvaliokunnassa käsiteltiin perjantaina valtioneuvoston selvitystä (UTP 2/2012 vp) luonnonvarojen kestävästä ja tehokkaasta käytöstä 20.-22.6.2012 Rio de Janeirossa pidettävää kestävän kehityksen konferenssia varten. Ministeri Hautala oli paikalla perjantaina kertomassa Suomen tavoitteista kokouksessa. Myös torstaina valiokunnassa vieraili asiantuntijoita kertomassa vihreästä taloudesta sekä veden puutteeseen ja saatavuuden jakautumiseen liittyvistä ongelmista Rion kokouksen teemoihin liittyen. Vettä olisi, mutta ”väärissä” paikoissa. Perjantaina ministeri Hautala tosin totesi, että joidenkin arvioiden mukaan jo 89 % maapallon väestöstä olisi puhdasta vettä käytössään, vaikka tuo arvio vaikuttaakin varsin korkealta. Lisäksi saimme paperiversiona luettavaksemme tuoreen Suomen kehityspoliittisen toimintaohjelman.

Keskustan eduskuntaryhmä jätti perjantaina hallitukselle välikysymyksen kotihoidontuen tulevaisuudesta hallituksen kaavailtua kehysriihessään kotihoidon tuen keston leikkaamista kahteen vuoteen. Pidämme myös perussuomalaisissa keskustelua tulevaisuuden perhepolitiikasta tärkeänä, mutta kyseenalaistamme keskustan uskottavuuden asiassa: Kotihoidontuen korottamisesta on jätetty edustajiemme toimesta useita aloitteita (linkki, linkki, linkki), viimeisin lakialoite syksyllä 2011. Keskustan hallituskaudella kotihoidontukeen ei kuitenkaan suuremmin puututtu vaan korotukset lapsiperheiden tulonsiirtoihin olivat hyvin pieniä. Osa eduskuntaryhmäämme jättikin jo 7.3. eduskunnalle keskustelualoitteen, jossa ehdotetaan ajankohtaiskeskustelua kotihoidon tuesta ja sen mahdollisen leikkaamisen vaikutuksista. Puhemiesneuvosto päättää lähitulevaisuudessa otetaanko aihe käsittelyyn istuntosalissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *