Takaisin pääsivulle

07 maaliskuu
2012

Eduskunnan tapahtumia 5.-7.3.12

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on päättänyt lähettää valtiovarainministeriölle kirjelmän, jossa pyydämme kopiota Suomen ja Kreikan tuoreesta vakuussopimuksesta vedoten viranomaistoiminnan julkisuudesta annettuun lakiin. Jos ministeriö kieltäytyy, valitamme asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Haluamme selkeät pelisäännöt siitä, kuinka paljon tietoa voidaan kansanedustajilta pimittää. Samoin äänestäjien on voitava tietää, millaisia päätöksiä heidän valitsemansa edustajat tekevät. Tämä kuuluu itsestään selvästi hyvään hallintotapaan ja avoimeen demokratiaan.

Alkuviikosta 5.–6.3. Ulkoasiainvaliokunta vieraili Berliinissä tavaten muun muassa Saksan liittopäivien ulkoasiainvaliokunnan jäseniä sekä ministeriöiden ja tutkimuslaitosten edustajia. Matkalle osallistuivat perussuomalaisista valiokunnan puheenjohtaja Timo Soini ja valiokunnan jäsen Tom Packalén. Muut matkaan osallistuneet valiokuntalaiset olivat Pertti Salolainen (kok.), Saara Karhu (sd.) ja Johannes Koskinen (sd.).

Tiistaina eduskuntaryhmämme tiedotti edustaja Teuvo Hakkaraisen hakeutumisesta hoitoon alkoholiongelman vuoksi. Ryhmä tukee edustaja Hakkaraista. Alkoholin käytöstä voi aiheutua monenlaisia ongelmia paitsi alkoholiongelmaiselle itselleen niin myös hänen lähipiirilleen tai työyhteisölleen. On meidän kaikkien yhteinen etu, että ongelmat pyritään tiedostamaan ja niihin tarttumaan. 

Tiistain 6.3. täysistunnossa käytiin lähetekeskustelut kokoomuksen lakialoitteista LA 58/2011 vp ja LA 59/2011 vp ns. ”pikavippien” kieltämiseksi tai rajoittamiseksi. Käsittelyssä oli lisäksi muun muassa Valtiontalouden tarkastusviraston kertomus eduskunnalle K 18/2011 vp vaalirahoituksen valvonnasta vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. En allekirjoittanut kumpaakaan aloitetta, sillä en usko yksiselitteisten kieltojen olevan jokaisessa vaikeassa tilanteessa ratkaisu yrityselämän ja kansalaisten oman toiminnan ja valintojen välisiin ristiriitoihin. Toivon selkeämpiä pelisääntöjä, mutta täyskieltoa en tässä vaiheessa näe perusteltuna.

Perussuomalaisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala jätti tiistaina kirjallisen kysymyksen poikien ympärileikkauksista. Saarakkalan mukaan juridinen tulkinta ympärileikkauksen laillisuudesta on ongelmallinen ja tilanteeseen täytyy vihdoin saada ratkaisu. Mielestäni myös poikien, eli alaikäisten lasten, ympärileikkaus muista kuin lääketieteellisistä tuli kieltää. Aikuinen voi hakeutua omalla kustannuksellaan toimenpiteeseen. Eräät kansalaisjärjestöt ovat hiljattain ottaneet kantaa poikien ympärileikkauksen kieltämisen puolesta. Kannanotossa todetaan mm., että ”ympärileikkauksella loukataan lapselle kuuluvaa suojaa fyysiseltä väkivallalta sekä riistetään häneltä oikeus päättää hänen kehoonsa kohdistuvasta peruuttamattomasta toimenpiteestä, joka uskonnollisin perustein tehtynä loukkaa lapsen uskonnonvapautta ja myös hänen päätösvaltaansa aikuisena. Jos ympärileikattu henkilö päättää aikuisena luopua uskonnostaan tai vaihtaa sitä, ei hän voi peruuttaa tehtyä leikkausta.” Åbo Akademin professori Antti Laato ennätti jo tuomita kansalaisjärjestöjen kannanoton vihan kääntämiseksi juutalaisia ja islaminuskoisia kohtaan. Nykyään on kovin kätevää tulkita vihaksi tai vihanlietsonnaksi mikä tahansa sellainen esitys tai kritiikki, joka kohdistuu asiaan, josta on itse eri mieltä. 

Keskiviikkona 7.3. hallitus vastasi keskustan ja vasenryhmän välikysymykseen kuntapolitiikasta. Kuntauudistus on lausuntokierroksella vielä reilun kuukauden ja ministeriön kierros eri alueiden kuulemistilaisuuksissa on vielä kesken. Lopullinen esitys, jota joudutaan tovi odottamaan, tulee tuomaan eteemme laajan kirjon erinäisiä lakimuutoksia, jotka tulee käsitellä huolellisesti. Uusi kuntakarttahahmotelma antoi huolestuttavaa osviittaa siitä mihin suuntaan kokoomusjohtoinen hallitus haluaa maatamme viedä. Vain suuri näyttää olevan kaunista.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän joulukuussa perustama oma kuntatyöryhmä tulee kevään mittaan kuulemaan asiantuntijoita ja valmistelemaan esityksen eduskuntaryhmämme kannaksi kuntauudistukseen. Ryhmän työn on tarkoitus valmistua rinnan hallituksen kuntauudistusprosessin kanssa. Emme vastusta järkeviä ja vapaaehtoisuuteen perustuvia kuntaliitoksia, mutta pakkoliitoksin uudistusta ei tule toteuttaa. Työryhmään kuuluvat edustajat Ari Jalonen, Jari Lindström, Lea Mäkipää, Pietari Jääskeläinen, Vesa-Matti Saarakkala, Ismo Soukola ja Kaj Turunen.

Lisäksi keskiviikkona eduskunnan Kansalaisinfossa pidettiin tilaisuus aiheesta Eläinsuojelulain uudistus ja eläinten hyvinvointiin vaikuttavat kulutusvalinnat. Alustajina tilaisuudessa olivat Maa- ja metsätalousministeriöstä Riitta Heinonen sekä Reilua.fi Oy:n toimitusjohtaja Antti Lauslahti, keskustelemassa muun muassa Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli sekä kansanedustajat Sari Sarkomaa (kok.), Arja Juvonen (ps.) ja Anne Kalmari (kesk.). Tilaisuuden järjesti Eduskunnan eläinsuojeluryhmä. HESY:n Hannele Luukkainen heitti puheenvuorossaan sekasyöjille ohjenuoraksi ”laatua, luomua, läheltä” mikä kuulostaa sopivana kombinaationa toimivalta perusperiaatteelta toimiessamme sen mukaisesti, että ruokamme on laadukasta ja että se on tuotettu eettisesti kestävällä tavalla edistäen suomalaista lähiruokaa, ruuantuotantoa ja maaseutuelinkeinoa. Hallitusohjelman kirjaus eläinsuojeluasiamiehen viran perustamisesta maa- ja metsätalousministeriöön on kannatettava ajatus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *