Takaisin pääsivulle

29 helmikuu
2012

Eduskunnan tapahtumia 23.-28.2.12

Eduskunnan toiminnan ja kansanedustajan arjen kuvaamiseksi julkaisen jatkossa blogissani kerran tai kaksi viikossa koosteen täysistunnoissa, valiokunnissa tai muussa edustajantyöhön liittyvässä toiminnassa tapahtuneista tai käsitellyistä asioista. Pääpaino on omassa ja Perussuomalaisten eduskuntaryhmän toiminnassa. Valiokunnista keskityn Ulkoasiainvaliokuntaan, jonka jäsen olen. Seuraan myös sivistysvaliokuntaa varajäsenyyteni puitteissa. Muiden valiokuntien osalta otan esille asioita tarpeen mukaan. Tässä siis ensimmäinen katsaus linkkeineen, joiden kautta kuhunkin aiheeseen voi tutustua laajemmin. Otan mielelläni palautetta vastaan katsauksien sisällön osalta kuin myös sen suhteen, tulisiko niistä jättää jotain pois tai kertoa jostain osa-alueesta enemmänkin. Mutta itse asiaan:

Torstaina 23.2. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä toimitti tiedotusvälineille kannanoton koskien liike-elämän johdon moraalin tilaa. Kuten esimerkiksi Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen ja Finnairin johdon viimeaikainen toiminta osoittaa, oikeudentaju on päässyt talouselämässä paikoin hämärtymään. Perussuomalaiset tuomitsee moraalittomuuden niin politiikan kuin yrityselämänkin alueella.

Perussuomalaisten Osmo Kokko kritisoi torstain kyselytunnilla dieselveron kaavailtua korotusta yrittäjävastaisena. Valtiovarainministeri Urpilainen ei luvannut hallituksen tulevan asiassa vastaan verohelpotuksin. Hallitus korotti jo vuoden alusta dieselveroa edellisen hallituksen päättämän runsaamman korotuksen lisäksi. EU:n kaavailema energiaverodirektiivi nostaisi dieselin litrahinnan jopa 1,8 euroon.

Tiistain 28.2. täysistunnossa käytiin valtioneuvoston Kreikka-tiedonantoa koskeva salikeskustelu. Kreikan velkajärjestelyä ja Kreikalle myönnettävää lainoitusta varten ERVV:lle myönnettävää valtiontakausta arvosteltiin oppositiopuolueiden riveissä. Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa Soini esitti epäluottamuslauseen hallitukselle EU:n tuhoisan tukipolitiikan johdosta sekä esitti, että Kreikka-tukipakettia ei hyväksytä. Soini arvosteli EU:n tapaa hoitaa Kreikan talouskriisi elitistiseksi ja epädemokraattiseksi. Pelastuspaketit ovat tehottomia, sijoittajavastuu ei toteudu mutta ennen kaikkea Kreikan kansa tulee kärsimään näistä ratkaisuista. Minun puheenvuoroni voit lukea täältä.

Tiistaina iltapäivästä eduskuntatalon edustalla pidettiin mielenosoitus Pohjois-Karjalan Prikaatin säilyttämisen puolesta. Hallituksen laatiman puolustusvoimien uudistamissuunnitelman mukaan Pohjois-Karjalan Prikaati lakkautetaan yhdessä Kotkan rannikkopataljoonan ja Ilmavoimien teknillisen koulun kanssa vuoden 2013 aikana. Mielenosoituksen järjesti prikaatin lakkauttamista vastustava kansanliike.

Lisäksi eduskunnan Kansalaisinfossa pidettiin tiistaina yleisötilaisuus, jossa esiteltiin 1.3. käyttöön otettavaa valtiollista kansalaisaloitetta. Perustuslakimuutoksen yhteydessä voimaan tuleva kansalaisaloite on kansalaisten uusi vaikuttamiskeino, jolla 50 000 äänioikeutetun Suomen kansalaisen on oikeus tehdä eduskunnalle aloite lain säätämiseksi. Vastaava malli on jo käytössä useissa Euroopan maissa kuten Alankomaissa, Itävallassa, Espanjassa ja Puolassa. Esittelijänä tilaisuudessa toimi perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.). Tilaisuuden järjesti Eduskuntatiedotus yhdessä Uudenmaan Eurooppatiedotuksen kanssa.

Sivistysvaliokunnan tiistain kokouksessa valmistui lausunto hallituksen esityksestä biopankkilaiksi sekä laeiksi ihmisen elimien, kudoksien ja solujen lääketieteellisestä käytöstä annetun lain ja potilaan asemasta ja oikeuksista annetun lain muuttamiseksi (HE 86/2011 vp).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *