Takaisin pääsivulle

30 kesäkuu
2011

Puheenvuoroni täysistunnossa 24.5.11 / Portugali-tiedonanto

Arvoisa puhemies! Mielessäni on käynyt ajatusleikki siitä, pitäisikö uudistettavana olevaan vaalilainsäädäntöön tulla jonkinlainen äänestäjää suojaava, kuluttajansuojalain kaltainen takuu siitä, että tavara on sitä, mitä sen pitäisi olla. Viittaan tällä ajatuksella siihen, että reilu kuukausi sitten, ennen vaaleja, mielipiteet Portugalin tukemisesta olivat hyvin monelle jotain toista kuin ne ovat nyt. Mietin, kokeeko joku äänestäjä kenties tulleensa jekutetuksi.

Kuten edustaja Halla-aho tuossa äsken mainitsi, tukipaketeista puhuttaessa on toistuvasti puhuttu vastuun kantamisesta ja solidaarisuudesta. Minun mielestäni suomalaiset ovat varsin vastuullista ja solidaarista kansaa. Täällä uskotaan yhteisvastuuseen, toisten auttamiseen ja yhteisiin pelisääntöihin, joita kaikki kunnioittavat. Portugalin tukipaketissa nämä tärkeät ominaisuudet ovat ristiriidassa, eivät siksi, etteikö varmasti pohjimmiltaan itse tavoite, jos se nimenomaan on kaikkien kansalaisten tulevaisuuden turvaaminen, ole hyvä ja oikea, vaan siksi, että keinot tavoitteeseen pääsemiseksi ovat kyseenalaiset.

Euroopan unioni on luonut valtavan pykäläviidakon, joka ohjaa ja säätelee tavallisen ihmisen arkea lukemattomilla tavoilla. Joskus pykälien noudattaminen erityisesti Suomessa tuntuu menevän kaiken ymmärryksen yläpuolelle. Tässä tapauksessa näyttää siltä, että unionin tasolla yhteisön omien sääntöjen noudattaminen ei olekaan välttämätöntä, kun vain itse päätetään niin. Tukipakettiratkaisulla käydään periaatteisella tasolla itse luotuja sääntöjä vastaan.

Velkavetoinen talous ei ole kestävällä pohjalla. Tätä suitsimaan on luotu kasvu- ja vakaussopimuksia sekä säännöt, että EU-valtiot eivät saa rahoittaa toisia jäsenmaita. EU:ta ja euroa on myyty suomalaisille näillä ehdoilla, ja näihin olemme sitoutuneet. Miksi näitä sääntöjä ei nyt noudateta? Velaksi voi toki elää, mutta voidaan myös kysyä, miten järkevää se on, sillä velat on joskus maksettava. Kyse on siitä, kuka maksaa, kenen velkoja ja millä ehdoilla.

Suomen hallituksen kanta Portugali-pakettiin on myönteinen reunaehtojen puitteissa. Yksi näistä ehdoista on se, että Portugali käynnistää neuvottelut yksityisten lainanantajiensa kanssa näiden pysymiseksi maassa vastineeksi ohjelmasta ja lainoituksesta. Keskustelujen käynnistäminen kuulostaa aika heppoiselta ollakseen ehto. Kun on kyse miljardista eurosta tai 78 miljardista eurosta, niin uskon, että kyllä siinä aika moni varmaan keskustelee vaikka mitä ja vaikka millä kielellä, mutta tuloksista ei ole mitään takuita.

1 kommentti artikkeliin “Puheenvuoroni täysistunnossa 24.5.11 / Portugali-tiedonanto”

  1. Tapio Keskitalo kirjoitti:

    Hyvä Maria. Taidankin siirtyä KD:n äänestäjistä äänestämään sinua;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *