Takaisin pääsivulle

01 kesäkuu
2011

Hallitusta odottavan aika on pitkä

Aika on rientänyt vaalien jälkeen – ja hallitusneuvottelujen käynnistämisen jälkeen. Vaalit olivat niin poikkeukselliset ja mieleenpainuvat, ettei jälkimaininkien seurauksena ajan kulumista ole juurikaan huomannut. Minulta on ihan viime päiviin saakka kyselty, joko olen toipunut vaaleihin liittyvästä ”järkytyksestä”. Ilmeisesti moni ei ole. Kenties joillekin on jäänyt päälle kestojärkytys ja -pelko, jotka kaihertavat mieltä ainakin seuraaviin poliittista päätöksentekoa hämmentäviin vaaleihin saakka. Minua vaalitulos ei millään tavalla järkyttänyt, mutta ihan näin hienoa tulosta en kuitenkaan odottanut. Olin suunnattoman iloinen ja tyytyväinen tultuani itse valituksi eduskuntaan, mutta sitäkin tyytyväisempi olin Perussuomalaisten kokonaiskannatuksesta, sillä siitä riippui paitsi omani myös kaikkien muiden valituksi tulleiden perussuomalaisedustajien menestys. Hyvin harva tulee valituksi omalla äänisaldollaan, ja jos tuleekin, eduskuntaryhmä on pieni. Vaalimenestys vaatii koko ehdokaslistan onnistumisen ja siihen me näissä vaaleissa ylsimme. Sen ansiosta Perussuomalaisilla on 39 motivoitunutta ja positiivisella asenteella eteenpäin menevää kansanedustajaa aiemman kuuden edustajan sijaan.

Eduskuntatyö on ollut alun organisoitumiskiireiden ja koulutuspäivien jälkeen enemmänkin perusasioihin perehtymiseen keskittymistä – ja odottelua. Hallitusneuvottelujen viipymisen vuoksi arki ei rullaa sellaisella intensiteetillä kuin normaalitilanteessa. Ennen istuntosalin istumapaikkojen päättämistä kaikki edustajat sijoittuivat saliin aakkosjärjestyksessä ja minun toisena vieruskaverinani täysistunnoissa oli Päivi Lipponen (sd.). Hän kertoi ystävällisesti omia kokemuksiaan edustajan työn aloittamisesta ja lupaili tulevan syksyn olevan jo aivan jotain muuta. Uskon, että monen sormet jo syyhyävät päästä kunnolla hommiin käsiksi!

Edustajan työstä merkittävä osa kuluu valiokuntatyöskentelyssä. Itse olen ulkoasiainvaliokunnan jäsen sekä sivistysvaliokunnan varajäsen. Ulkoasiainvaliokunta on näköalapaikka Suomen kansainväliseen toimintaan. Valiokuntaa johtaa perussuomalaisten Timo Soini ja toinen perussuomalaisten varsinainen jäsen on Tom Packalen. Kansanedustajat osallistuvat myös erilaisiin toimielimiin, työryhmiin ja neuvottelukuntiin, joiden jäsenyyksiä jaetaan poliittisten voimasuhteiden mukaan. Näin ollen eduskunnan kolmanneksi suurin ryhmä Perussuomalaiset pääsee osallistumaan tätäkin kautta huomattavasti aiempaa laajempaan toimintaan.

Oma työhuoneeni löytyy Pikkuparlamentin puolelta, ja ikkunastani saan ihailla Mannerheimintien vilinää sekä Kiasmaa. Jokaisella kansanedustajalla on mahdollisuus saada työtään tukemaan henkilökohtainen avustaja, joka voi työskennellä joko Helsingissä tai maakunnassa. On myös mahdollista, että sama henkilö avustaa kahta kansanedustajaa, mikä onkin se ratkaisu, johon olen itse päätynyt. Sanni Kulkki, joka oli alun perin Jussi Halla-ahon avustaja, avustaa nyt meitä molempia. Järjestely on toiminut tähän saakka hyvin, mutta tilanne arvioidaan toki uudelleen syksyllä arjen palattua raiteilleen.

Puolentoista kuukauden edes takaisin junailemisen ja tuttavien nurkissa majoittumisen jälkeen olen päätynyt vuokraamaan asunnon Helsingistä nyt kesäkuun alusta alkaen. Neljä tuntia junassa per päivä ei ole oikein minun juttuni, sillä vaikka moni kehuu käyttävänsä matkustusajat hyödyksi niin minua junakyyti alkaa lähinnä nukuttamaan. Eduskunnassa tapahtuu pääsääntöisesti edustajien osalta neljänä päivänä viikossa, eli tiistaista perjantaihin, joten jatkossa vietän tuon ajan Helsingissä ja muun ajan Turussa. Varissuon kotimme seinät ovat edelleen pystyssä, vaikka lämpölaitoksen rakennustyömaalla rakennetaan niin että koko talo välillä tärisee.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin, ja vaikka hallituksen ulkopuolelle jääminen kirpaisikin hetkellisesti, yksituumaisen päätöksen perusteet ovat jokaiselle ryhmän jäsenelle selvät. Seuraan mielenkiinnolla millaisen porukan ja hallitusohjelman nykyiset neuvottelijat saavat arvomaailmoineen ja kynnyskysymyksineen aikaiseksi. Perussuomalaisten päätös pysyä periaatteellisen linjansa takana Euroopan kriisimaiden tukemisessa kirvoitti ankaraa ja joskus halpamaistakin kritiikkiä, mutta sitä samaa sorttia olisi tullut, jos olisimme hallitukseen menneet. Silloin ”vastuunpakoilijan” tilalle olisi vain tullut ”takinkääntäjä” tai jotain muuta yhtä omaperäistä. Elämässä ja politiikassa ei voi koskaan miellyttää kaikkia, mutta tärkeintä on olla rehellinen. Tässä suhteessa Perussuomalaisten eduskuntaryhmän ja hallitusneuvotteluihin osallistuneen ryhmän päätös oli oikea. Oppositiossa puolueen on mahdollista kasvaa ja kehittyä paitsi oppositiotyössä niin myös politiikassaan, sillä seuraavat vaalit ovat jo nurkan takana. Valtakunnan tasolla tehdyt päätökset ja linjaukset, niin hallituksen kuin opposition osalta, heijastelee myös kuntavaalien tuloksiin.

Kiitän tässä vielä kaikkia minua äänestäneitä luottamuksen osoituksesta. Tulen tekemään parhaani edustamieni arvojen ja näkemysten pohjalta eduskuntatyössä osana Perussuomalaisten eduskuntaryhmää. Kannustan kaikkia seuraamaan ainakin silloin tällöin mitä se oma edustaja tai edustajat ylipäätään touhuavat. Se onnistuu kätevästi eduskunnan sivuilta hakemalla edustajaa nimellä, jonka kautta  pääsee selaamaan kyseisen edustajan valtiopäivätoimia. Kirjoittelen itse tämän blogin lisäksi myös pikakuulumisia Facebook-sivuilleni, jonne on muutamalla lauseella kätevä ja nopea tiedottaa erilaisista tapahtumista tai kommentoida uutisia. Käy kurkkaamassa!

Eduskuntavaaleissa 2011 äänestäjät ottivat kantaa siihen, mitä mieltä he ovat paitsi yksittäisistä poliittisista kysymyksistä niin myös siitä, mihin suuntaan Suomea on viime vuosina viety. Uskon ja toivon, että näin tullaan tekemään jatkossakin. Kaikesta huolimatta äänestämällä voi vaikuttaa.

5 kommenttia artikkeliin “Hallitusta odottavan aika on pitkä”

 1. kuiskaus kirjoitti:

  ”Tulen tekemään parhaani edustamieni arvojen ja näkemysten pohjalta eduskuntatyössä osana Perussuomalaisten eduskuntaryhmää.”

  Tuota odotan, ja tuon vuoksi ääneni annoin. Uskon myös että pääsette oppositiostakin hieman vaikuttamaan isompiinkin asioihin. Ei ainakaan runnota lakeja läpi samanlaisella lähes yksimielisyydellä kuin aiemmin.

  Ihan mielenkiinnosta miten kunnalliset asiat? Onko jatkossa varajäsen hoitamassa täysipäiväisesti asioita vai miten?

 2. Maria Lohela kirjoitti:

  Aion osallistua valtuustotyöhön parhaani mukaan, mutta varajäsenethän ovat olemassa juuri sitä varten, jos varsinainen jäsen on estynyt syystä tai toisesta. Tämän viikon maanantaina kaupunginvaltuustosta oli poissa pitkä lista henkilöitä, mutta jokaisen tilalle tuli toki varajäsen. Vaikka valtakunnan tasolla nousimme kolmanneksi suurimmaksi olemme monessa kunnassa, kuten Turussa, vielä pieni tekijä. Mielestäni tällöin on tärkeää jakaa vastuuta eri ihmisten kesken, jolloin tiedot ja taidot lisääntyvät useammalla. Rakennuslautakunnan kokoukseen ennätin eilen keskiviikkona ensimmäistä kertaa vaalien jälkeen. Lautakunta kokoontuu tyypillisesti torstaisin, joskus keskiviikkoisin, heti neljän jälkeen, jolloin eduskunta on vielä Helsingissä työn touhussa. Nyt hallitusneuvottelujen pitkittymisen takia minullakin oli mahdollisuus käydä lautakunnassa, jossa olen viihtynyt erittäin hyvin. Tarkoitukseni on myös siellä käydä aina kun vain voin. Nyt kesän aikana se onnistuu varmasti useammin. Lautakunta kokoontuu säännöllisesti joka toinen viikko läpi vuoden, kun taas eduskunnassa on lähes parin kuukauden istuntotauko kesällä.

  Eilisillan uutiset muuttivat monia hallitusasetelmia, joten vielä voi tapahtua mitä tahansa. Perussuomalaiset ovat kuitenkin onnistuneet heilauttamaan konsensuspolitiikkaa mitä itse pidän demokratian vahvistumisen kannalta erittäin tärkeänä asiana. Sen sijaan että muut puolueet näin kärjistetysti olisivat kuta kuinkin samaa mieltä keskenään ja vastustaisivat ainoastaan perussuomalaisia, ne ovat joutuneet tuomaan esille omia näkökulmiaan ja erojaan – joita niitäkin näköjään on jostain piilosta löytynyt.

 3. Paavo Manninen kirjoitti:

  Olen kyllä pettynyt perussuomalaisten oppositioon jäämisestä. Mielestäni tärkein asia uudelle hallitukselle EIVÄT olleet EU:n ongelmat vaan kotimaan ongelmat. Näitä jälkimmäisiä odotin Perussuomalaisten rupeavan ratkomaan. Hallituksesta käsin perussuomalaisilla olisi ollut mahdollisuus vaikuttaa myös EU:n asioihin kehittävästi. Oppositiosta ei voi muuta kuin räksyttää…

 4. Jorma Lehtonen kirjoitti:

  Heippa sinne eduskuntaan katselin tänään netistä eduskunnan täysistuntoa ja sinun puheesi jissa kerroit varisuosta ja maahnmuttajista, oli kyllä hyvinkerrottu seurasin kun käteinen ja urpilainen katrsoi sinua pitkään kun niin selvästi toit asiajat julki. Itse olen asunut siellä 2006 kyllä tiedän millaista niiden ulkomaalaisten touhut on ei käy töissä vaan hakee rahansa sosiaalitoimistosta, ja sitten kauppaan kärry täyteen kun ei tartte itse maksaa voisit kerto eduskunnassa että tulisi katsomaan varisuolle niin näkisivät totuuden. Minun yksi hyvä ystävä asuu edelleen siellä varisuolla on kertounut ettei oikein uskalla illalla yksin kävellä lähellä liikekeskusta, kävin siellä toukokuussa on se meno mennyt aika pahaksi ulkolaiset nuoret huutelee mitä lystää ja tekee myös se on kohta täysin ulkolaisten ketto. Tev. Jorma Porista

 5. Maria Lohela kirjoitti:

  Kiitos, Jorma, kommentistasi. Sain samansuuntaista palautetta puheestani joiltakin toisilta kansanedustajilta, myös hallituspuolueiden edustajilta. Varissuohon täytyy minun itseni sen asukkaana kiinnittää enemmän huomiota, mutta valtakunnan tasolla pidän välttämättömänä, että eriytyvillä asuinalueilla kyteviin ”pommeihin” suhtaudutaan asian vaativalla vakavuudella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *