Takaisin pääsivulle

23 maaliskuu
2011

Päivän paras uutinen

Yle kertoo, että pitkäaikaisasunnottomille rakennetaan 1 700 uutta yksiöasuntoa kevääseen 2012 mennessä. Tämä on päivän uutisista paras. Puolueemme toriteltalla piipahtaa usein myös asunnottomia, joita on Turussakin lukuisia. Olen jutellut muutaman herran kanssa useammankin kerran. He ovat kertoneet Sillankorvasta, joka on asunnottomien yömaja Turussa. Päivisin Sillankorvassa ei voi oleskella, vaan silloin aikaa täytyy viettää muualla, jossain. Tämän talven kovat pakkaset ottivat monelle lujille. Eräs mies totesi, että eivät he paljon haluaisi. Vain pienen kodin, jossa voisi olla omassa rauhassa. Toisina aamuina, kun kiiruhdan töihin, näen noita samoja miekkosia jo aamuvarhain istuskelemassa bussipysäkeillä.

Asunnottomat, alkoholin tuhoamat ihmiset ovat kenties tehneet vääriä valintoja ja huono onni on saattanut kohdata useampaankin otteeseen, kunnes elämä on mennyt pelkkää alamäkeä ja viina vienyt. Monelta on mennyt työ, perhe ja terveys. Onko ihmisyys silti tallella?

Mielestäni on. Moni saarnaa tässäkin maassa pää punaisena ihmisoikeuksista ja sorretuista kansoista, joita meidän tulee auttaa, mutta kuinka moni muistaa ne ihmiset tästäkin kaupungista, joilla ei oikeasti ole yhtään mitään?

En usko, että kukaan on lähtökohtaisesti paha. En usko, että alkoholisti on kelvoton ihminen, joka ansaitsee kohtalonsa. Viinaa ei kukaan ole varmasti yhdenkään juopon kurkusta ollut kaatamassa, kyllä siihen pulloon on ihan itse tartuttu, mutta niitä syitä miksi juominen on jäänyt päälle on yhtä monta kuin on ihmiskohtaloakin.

Tämä ei ole puolustuspuheenvuoro viinanjuonnin puolesta. Yhteiskuntamme tarvitsee napakampia otteita päihteiden väärinkäyttöön puuttumiseen. Ongelmiin on paitsi voitava niin myös haluttava puuttua ajoissa, ennen kuin on liian myöhäistä. Erilaisista päihteistä eroon haluavat tarvitsevat tukea ja hoitomahdollisuuksia. Kaikki tämä maksaa, se on päivänselvää. Päihteistä aiheutuvien seuraamusten hintalappu erityisesti sosiaali- ja terveyssektorilla lienee kuitenkin huomattavasti korkeampi ja on muistettava, ettei inhimilliselle kärsimykselle voi edes määritellä hintaa. Riippuvuuksista kärsii paitsi käyttäjä itse niin myös hänen perheensä ja muu lähipiirinsä.

Vastustan itse kannabiksen laillistamista tai edes kotikasvatuksen sallimista. Meillä on saatavilla ihan riittävä määrä riippuvuutta aiheuttavia aineita, jotka voivat saattaa tielle, jolta ei ole enää paluuta.

5 kommenttia artikkeliin “Päivän paras uutinen”

 1. Eki kirjoitti:

  Hieno kirjoitus! Haluan kuitenkin lisätä tähän hieman näkökulmaa jota ei monesti tiedetä tai tulla edes ajatelleeksi. Alkoholisteilla on kuitenkin asiat melko hyvällä tavalla hoidettu tässä kaupungissa ja jokaiselle löytyy lämmin yöpymis mahdollisuus, joka sinänsä on jo iso asia. Loistohotellista ei tietenkään ole kyse, mutta ulkotiloihin ei tarvitse kylmään kuolla.

  Karmasivin tilanne on niillä ihmisillä jotka ovat hoitaneet asiansa, tehneet työtä, elänneet raittiisti ym.. ja sitten kohtalo puuttuu peliin. Lähtee asunto alta ja samalla työ, ei oikeutta toimeentulotukeen, koska edellisen vuoden tulot olleet liian suuret(tavalliset) työttömyyskorvauskaan ei tule hetkessä ja jos saa vielä karenssin päälle, niin helvetti on edessä, eikä apua saa mistään. Osalla näistä ihmisistä on asunnottoomuuden yht`äkkisyys on saanut shokin päälle ja ovat päätyneet itsemurhaan. Itse en usko, että tämä on edes mikään kovin marginaalinen ilmiö tässä kaupungissa. sosiaaliturvaverkkoa ei ole väliinputojille suomessa edes olemassa esim. pienyrittäjä voi menettää kaiken yhdessä päivässä ja joutua kokonaan yhteiskunnan ulkopuolelle, siis ilman asuntoa, ilman toimentulotukea ym… No mitä käytännössä tässä tapahtuu? ko kohtalon uhri menee sosiaalihuoltoon ja hänet ohjataan asunnottomien osastoon, josta tarjotaan yösijaa sillankorvesta tai jostain muusta alkoholistilasta. jokainen voi ymmärtää, että kyllä siinä veronsa säntillisesti aina maksanut kansalainen, joka on ikänsä ollut raitis kokee kummia!!

  Se mitä haluan kertoa tässä on se, että yhteiskuntamme kohtelee mallikkaasti alkoholisteja ja alkoholiongelmaisia. Heillä on todella kattava turvaverkosto(jossa olen työskennellyt myös itse pitkään 90-luvulla) on asuntoloita, on tukiasuntoja, on katkaisuhoitoloita, on A-klinikkaa, on vapaaehtoista tuki toimintaa eri järjestöiltä ym.. Sen sijaan on olemassa oikeasti hädässä olevia ihmisiä joita ei mikään tukiverkosto AUTA! ja heistä minä olen oikeasti huolissani, enkä yhdestäkään alkoholistista.

 2. Maria Lohela kirjoitti:

  Eki, erittäin hyvä huomio. Köyhyyttä ja osattomuutta on monenlaista. Toivon, että vaalituloksen myötä katseet kääntyisivät nimenomaan kotimaan asioihin ja niihin yksilöihin ja perheisiin, joilla on puutetta. Puutetta voi olla rahasta, mutta sen lisäksi myös työstä, turvaverkostoista ja osallisuudesta. Monen tulevaisuus näyttää yhtä synkältä kuin tämäkin päivä. Kannattaa katsoa uusin Silminnäkijä, ”Elämää köyhänä”. Löytyy Yle Areenasta täältä: http://areena.yle.fi/video/1300741226154.

 3. Eki kirjoitti:

  Lisäystä vielä! Kansalaisilla on väärä kuva yhteiskuntamme turvaverkoista ja hyvinvointivaltiostamme.

  Ihmiset eivät tule ajatelleeksi mitä heille oikeesti tapahtuu ja miten heitä kohdellaan jos elämän kriisi yllättää esim. yht äkkisen asunnottomuuden kohdatessa tai rikoksen uhrina ym..

  Ajatus siitä, että minä teen työtä ja maksan veroja turvaten samalla itselleni turvallisuuden yhteiskunnnalta, jos jotain odottamatonta sattuu Ei ole lähelläkään arkipäivää tai totuutta.

 4. Tuomas Tähti kirjoitti:

  Hieno uutinen! Kannattaa muuten korjata tuo blogikirjoituksesi ensimmäiseen virkkeeseen sisältyvä vuosiluku.

 5. Maria Lohela kirjoitti:

  Kiitos, kun huomautit, korjattu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *