Takaisin pääsivulle

24 helmikuu
2011

Vastustamme energiayhtiön päätösvallan luovuttamista

Turussa ja muutamassa lähikunnassa valmisteltu suunnitelma seudullisesta energiaratkaisusta on hiipinyt kabineteista hieman avoimempaan keskusteluun. Odotettavissa on, että asia saadaan käsiteltäväksi myös Turun kaupunginvaltuustoon. Allekirjoittanut sekä muita Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaita laati alla olevan mielipidekirjoituksen, joka on julkaistu Turkulaisessa ja Kulmakunnassa eilen 23.2.11.

Vastustamme energiayhtiön päätösvallan luovuttamista

Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto käsittelee maaliskuussa päätösesitystä, jonka mukaan perustettavan Turun Seudun Maakaasu- ja Energiatuotanto Oy:n (TSME) osake-enemmistön, eli 50,5 % tulee omistamaan Fortum Oyj. Se tarkoittaa määräävää asemaa yhtiössä. Me allekirjoittaneet Perussuomalaiset vastustamme paikallisen energiayhtiön päätösvallan lahjoittamista Fortumille, joka kaupan seurauksena pääsee määräämään energian hinnan sekä alueelliset energiaratkaisut.

Olemme huolissamme Turun seudun energiaratkaisuun liittyvistä omituisista kuvioista. Asiaa on valmisteltu salassa niin, että kaupunkien luottamushenkilöt ja kuntalaiset ovat laajalti tietämättömiä suunnitelman kiemuroista. Omistusjärjestelyyn liittyvä tärkein kysymys on, miksi halutaan luopua Turun kaupungille rahaa tuottavasta yksiköstä eli Turku Energiasta näin marginaalisesti. Se kielii siitä, että taustalla on jonkinlaisia lehmänkauppoja. Hankkeen kannattavuus ei voi olla kiinni siitä, että omistusosuusprosentit olisivat toisinpäin.

Mielestämme asia on tuotava Turun kaupunginvaltuuston päätettäväksi ja avoimeen keskusteluun. Olisi tärkeää selvittää myös muita ratkaisuja, kuten Pansion voimalaitosta. Onko seudullinen energiaratkaisu niin vähäpätöinen asia, että se voidaan päättää suljetuissa kabineteissa?

Antti Hautamäki, Turku
Lauri Heikkilä, Marttila
Erkki Koskinen, Turku
Maria Lohela, Turku
Kari Salminen, Nousiainen
Kimmo Sjöholm, Turku

Turun poliittisten puolueiden suhtautumisesta energiapakettiin kerrottiin myös Turun Sanomissa 22.2.2011. Juttu löytyy tästä: TS_220211_sivu8.

—————-

Lisäys klo 12.42: Päivän Åbo Underrättelser tuo esiin jääviyskysymyksen, jota voidaan toki tulkita eri tavoilla. Pahoittelen skannauksen heikkoa laatua: ÅU_240211_sivu3

1 kommentti artikkeliin “Vastustamme energiayhtiön päätösvallan luovuttamista”

  1. Jouko Lilja kirjoitti:

    Hei!

    Pitäkää ihmeessä kiinni kaupungin päätäntävallasta energia-asioissa. Me täällä Salossa pyrimme eroon VAPO:n liekasta. Nämä ovat elintärkeitä asioita yhteiskunnassa kuten juomavesi, sairaanhoito, puhdas ilma ja ympäristö, puhdas ruoka j.n.e. Energian täytyy olla jossain määrin julkisessa valvonnassa. Tottakai Fortum hakee monopoliasemaa. Sitä ei pidä sille antaa. Lisäksi polttoaineen huoltovarmuus on taattava ja se tapahtuu parhaiten monipolttoisia vastapaine-energialaitoksia rakentamalla. T.s. kattiloita joissa voidaan polttaa mitä polttoainetta tahansa plus sähkön yhteistuotanto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *