Takaisin pääsivulle

08 helmikuu
2010

Jussi Halla-aho: Puheenvuoro aseoikeuksien puolesta

Arvoisa aseistettu kansalainen! Koska seuraaviin eduskuntavaaleihin on aikaa enää hieman yli vuosi, on syytä muistuttaa eräistä tosiasioista.

Kuten kaikki tiedämme, suomalainen aseharrastaja on elänyt lainsuojattomassa tilassa vuoden 2007 Jokelan joukkomurhasta lähtien. Tilannetta pahensivat entisestään Kauhajoen tragedia vuonna 2008 ja kauppakeskus Sellon verilöyly 2009. Suorastaan hämmästyttävällä tavalla 600 000 mihinkään syyllistymätöntä ammunnan ja metsästyksen harrastajaa sekä asekeräilijää ovat päätyneet poliitikkojen, median ja virkamiesten sylkykupeiksi ja kiusanteon kohteiksi.

Poliittiselle eliitille laillisten aseiden ja aseharrastajien demonisointi on helppo ja tehokas keino kääntää yleisön katse pois sellaisista asioista, jotka oikeasti vaikuttivat Jokelassa, Kauhajoella ja Sellossa, esim. nuorison mielenterveyspalvelujen häikäilemättömästä alasajosta sekä lepsusta ja ”humaanista” kriminaali- ja ulkomaalaispolitiikasta.

Tiedotusvälineiden toimintaa leimaa ideologinen hysteria yhdistyneenä tietämättömyyteen ja journalistiseen laiskuuteen. Kun valtakunnan suurin sanomalehti kertoo, että Kauhajoen ampujan Walther P22 Target –pienoispistooli on ”viranomaiskäyttöön suunniteltu sarjatuliase”; kun jokainen humalaisen kädessä vilahtanut starttirevolveri, ilmapistooli tai akkuporakone uutisoidaan ”järeänä käsiaseena”; kun laillisten aseiden lukumäärästä tai niillä tehdyistä rikoksista valehdellaan sumeilematta, on selvää, että tämä on omiaan lietsomaan tavallisen kansan keskuudessa paniikkia ja ”kielletään kaikki!”-ilmapiiriä.

Median ja poliitikkojen toimintaa ikävämpää on kuitenkin viranomaismielivalta, viranomaisen kun pitäisi perustuslain mukaan noudattaa kaikessa toiminnassaan lakia. Jokelan jälkeen paniikissa julkaistu Aselupakäytäntöjen Yhtenäistämisohje (AYO) oli kokoelma älyttömyyksiä ja suoranaisia laittomuuksia. Esimerkkejä ensin mainituista olivat luvanhakijalta vaadittu lääkärintodistus, jollaista suurin osa lääkäreistä ei suostunut kirjoittamaan ja joka ei kirjoitettunakaan todistanut hakijasta yhtään mitään, sekä kaikkien käsiaselupaa hakevien haastatteleminen kahden poliisihenkilön voimin riippumatta siitä, montako käsiaselupaa hakijalla oli ennestään hallussaan.

AYO:n lainvastaisuuksista eniten ovat puhuttaneet käsiaselupien automaattiset määräaikaisuudet ilman laissa edellytettyjä ”erityisiä syitä”.

Paljon suitsutettuun yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen AYO:lla ei tietenkään ollut mitään vaikutusta, mutta lupahakemusten käsittelyajat sillä saatiin venytettyä useisiin kuukausiin ja käsittelymaksu nostettua yli kaksinkertaiseksi. Sillä myös ajettiin asealan elinkeinonharjoittajat ahdinkoon ja lisättiin entisestään aselupakäytäntöjen epäyhtenäisyyttä paikkakunnittain. Siinä missä yksi poliisilaitos yrittää AYO:nkin oloissa pitää toiminnassaan yllä jonkinlaista tolkkua, toisessa sovelletaan haastattelu-, lääkärintodistus- ja määräaikaisuuspelleilyä jopa metsästyshaulikoihin.

Tapa, jolla uutta ampuma-aselakia on valmisteltu, on kaikilta osiltaan irvikuva hyvästä hallintotavasta. Tämä käy ilmi kahdeksan asealan järjestön oikeuskanslerille 28.10.2009 jättämästä laajasta ja yksityiskohtaisesta kantelusta, jonka tiedotusvälineet valitettavasti ja odotetusti vaikenivat kuoliaaksi.

Tässä tilannekatsauksessa ei liene kenellekään mitään uutta. Sen sijaan on syytä tarkastella, miten aseharrastajat itse ovat tilanteessa toimineet ja miten heidän pitäisi toimia. Tavallisin vastarinnan muoto lienee harrastajien omilla keskustelufoorumeilla ja omissa painojulkaisuissa urputtaminen. Astetta aktiivisemmat lähettävät päättäjille palautetta, kuka enemmän kuka vähemmän rakentavaan sävyyn.

On selvä asia, että omassa porukassa jupiseminen ei edistä tavoitteita, mutta kansalaispalautteenkaan tehoon ei kannata liikaa luottaa. Se nimittäin perustuu sellaiseen virheelliseen oletukseen, että asehysteerikoiden väärien mielipiteiden taustalla olisivat väärät tiedot, ja että kun nämä väärät tiedot korjataan, myös väärät mielipiteet korvautuvat oikeilla.

Melko pian Kauhajoen jälkeen lähetin sähköpostia valikoiduille kansanedustajille. Pyrin lyhyesti, ytimekkäästi ja ystävällisesti selittämään, miksi käsiaseiden kieltäminen ja muut ehdotetut paniikkiratkaisut eivät lisäisi turvallisuutta tai muutakaan hyvää. Eräs Vasemmistoliiton naispuolinen edustaja, joka on Heckler&Koch MP5:n toimintatapaa koskevilla asiantuntijalausunnoillaan saavuttanut aseharrastajien jakamattoman suosion, vastasi lyhyesti ja ytimekkäästi, että pitkällä tähtäyksellä turvallisuutta voidaan tietysti lisätä vain lisäämällä ihmisten välistä rakkautta, mutta lyhyellä tähtäyksellä on hyvä kieltää käsiaseet.

Huomaatte ehkä, mitä tarkoitan. Näiden ihmisten kanssa ei voi eikä pidä keskustella. Eivät he vaadi aseiden kieltämistä siksi, että he itsekään uskoisivat turvallisuuden sillä tavalla lisääntyvän. ”Turvallisuus” on heille vain tapa rationalisoida oma hurmahenkinen ristiretkensä. Sinun aseesi ovat heille pakkomielle. Ne on saatava sinulta pois, hinnalla millä hyvänsä. He eivät nuku öitään rauhassa niin kauan kuin maassamme on yksikin yksityisessä omistuksessa oleva ampuma-ase.

Fanaattisia asevastustajia on tietenkin päätöksentekijöistä vain pieni osa. Suurempi ongelma on se enemmistö, jolle asia on täysin yhdentekevä tai ei ainakaan niin tärkeä, että sen vuoksi kannattaisi tehdä olonsa epämukavaksi tappelemalla ”ajan henkeä” vastaan. Valtaosa esimerkiksi eduskunnan porvarillisista broilereista ei suhtaudu aseisiin kielteisesti tai muutenkaan intohimoisesti. Jos harrastaja lähestyy heitä, he vakuuttavat pitävänsä metsästystä ja ampumaurheilua hienoina asioina, joiden tulevaisuus on taattava. Tällä ei kuitenkaan ole mitään merkitystä, koska sosiaalisen paineen ja viimeistään ryhmäkurin vuoksi he äänestävät kiltisti ”kyllä” aivan mille tahansa lakiesitykselle, jonka Anne, Ritva, Jouni ja Mika sisäministeriöstä heidän eteensä kantavat.

Varoittavana esimerkkinä toimikoon helmikuussa 2009 hyväksytty, RKP:n ja Vihreiden masinoima katastrofaalinen ulkomaalaislaki, jonka hedelmiä tällä hetkellä poimitaan. Yksityiskeskusteluissa oli vaikea löytää kokoomuslaista tai keskustalaista poliitikkoa, joka olisi kannattanut kyseistä lakia. Silti joka ainoa kokoomus- ja keskustaedustaja äänesti laille ”kyllä”. Koska Jyrki ja Matti komensivat. Juuri samoin tulee tapahtumaan uuden ampuma-aselain kanssa.

Tämän lisäksi on muistettava, että aseharrastajien ja metsästäjien sekä heidän perheenjäsentensä äänet kelpaavat kyllä aivan kaikille. Tästä seuraa, että vaalien lähestyessä kansanedustajaehdokkaat vastaavat kysymyksiisi juuri sitä, mitä he olettavat sinun haluavan kuulla. Kenenkään sanaan ei voi eikä pidä luottaa. Jos ehdokkaasi on ollut tähän asti passiivinen uuden ampuma-aselain suhteen, hän tulee olemaan sitä myös jatkossa. Meidän etujamme ei turvata ja edistetä lämpimillä ajatuksilla vaan teoilla. Vain ehdokkaasi tosiasiallisella toiminnalla on merkitystä.

Aseharrastajat kyselevät, mitä tässä tilanteessa pitäisi tehdä. Ensimmäinen neuvo on tietenkin se, että jokaisen pitää juuri nyt ostaa mahdollisimman paljon mahdollisimman laadukkaita aseita, jotta niiden pakkolunastaminen tulisi valtiolle mahdollisimman kalliiksi. Vakavasti puhuen voidaan listata ainakin kolme ongelmaa harrastajien asenteessa:

1) Vaikka meitä on yli puoli miljoonaa, meillä ei ole minkäänlaista painoarvoa edes itseämme koskevissa kysymyksissä. Tämä johtuu siitä, että me emme koe muodostavamme yhtä intressiryhmää. Reserviläisampujat, kilpa-ampujat ja metsästäjät istuvat kukin omassa poterossaan ja toivovat, että jospa juuri heidän pyssyjään ei vietäisi, viekää ne kaikki muut.

Vihulainen ei kuitenkaan ole kiinnostunut vain ”järeistä”, ”erityisen tulivoimaisista”, ”pelottavan näköisistä”, ”helposti kätkettävistä” tai ”lähes sarjatulta ampuvista” aseista. Kuten ylempänä sanoin, heidän tavoitteenaan ei ole luoda turvallisempaa Suomea vaan lopettaa yksityinen aseenomistus. Tämä tavoite on toteutunut vasta, kun viimeinenkin loukkupistooli ja ampumahiihtopienoiskivääri on sulatossa. Epämääräisillä vakuutteluilla ”vakavamielisen ampumaharrastuksen” edellytysten turvaamisesta sisäministeriön joukot panevat ammunnanharrastajat puukottamaan toisiaan selkään eli toteuttavat perinteistä ”hajoita ja hallitse” –tekniikkaa.

2) Harrastajat ovat kyvyttömiä tai haluttomia näkemään tilanteen vakavuutta. Kansliapäälliköiksi, tarkastajiksi ja viranomaistoiminnan laillisuuden vartijoiksi ei ole nimitetty asenteellisia ja epäpäteviä ihmisiä sattumalta. Heidät on harkiten sijoitettu asemiinsa toteuttamaan ylimmän valtiojohdon missioita, joista yksi on siviiliväestön riisuminen aseista.

Koska tilanteen vakavuutta ei nähdä, ollaan haluttomia arvioimaan perusteellisesti uudelleen omaa äänestyskäyttäytymistä. Ehdokkaallasi ei ole mitään syytä nähdä vaivaa ja terästäytyä etujesi valvonnassa, jos hän saa äänesi joka tapauksessa. Aseenomistajia on mahdollista kyykyttää samasta syystä kuin vammaisia: heidän kyykyttämisestään poliitikon ei tarvitse maksaa poliittista laskua. Tämän on muututtava. Tämä on onneksi se kohta, johon harrastajat – ja vain harrastajat – voivat itse vaikuttaa.

3) Harrastajat tyytyvät ottamaan iskuja vastaan, puolustamaan saavutettuja asemia ja esittämään minimaalisia toiveita, mikä fanaattista vastustajaa vastaan taisteltaessa johtaa askel askeleelta perääntymiseen, kunnes kaikki on menetetty. Aloite on otettava omiin käsiin. On härskisti lyötävä neuvottelupöytään oma agenda. Tällä tavoin saadaan tinkimisvaraa ja osoitetaan lisäksi, että me emme todellakaan häpeä omaa hienoa harrastustamme.

Mikä tällainen oma agenda voisi olla? Esimerkiksi se, että asekohtaisesta lupajärjestelmästä luovuttaisiin kokonaan ja siirryttäisiin henkilön soveltuvuutta arvioivaan ”aseajokorttijärjestelmään”. Samalla luovuttaisiin subjektiivisesta ja viranomaismielivaltaan johtaneesta asekohtaisesta ”tarveharkinnasta” sekä tiettyjen asekategorioiden (kuten tasku- ja ”muiden” aseiden) kontrollista. Onhan itsestään selvä asia, että mikään ase ei tee vaarattomasta ihmisestä sen vaarallisempaa, kun taas vaarallisen ihmisen käsissä mikä hyvänsä ase on äärimmäisen vaarallinen.

Tulevaisuus ei näytä kovin valoisalta. Aseiden kieltäjät surffaavat yleisen hysterian aallonharjalla, ja edes nykyisten oikeuksien säilyttäminen, aselain liberalisoimisesta puhumattakaan, voi vaikuttaa kovin utopistiselta. Suomen itsenäisyyden säilyttäminen vaikutti joulukuussa 1939 varsin utopistiselta tavoitteelta. Esimerkki muistuttakoon meitä siitä, että ihmeitäkin tapahtuu. Ne eivät kuitenkaan tapahdu itsestään vaan tarvitsevat pientä työntöapua. On täysin mahdollista, että vuoden 2015 eduskuntavaaleihin tultaessa sinä olet jo entinen aseistettu kansalainen täysin riippumatta siitä, miten toimit. Sellainenkin kohtalo on kuitenkin helpompi sietää, ellei siitä tarvitse syyttää omaa tyhmyyttään.

Mieti hyvin tarkkaan, mitä teet äänestyskopissa keväällä 2011. Älä äänestä sellaisia ehdokkaita, jotka eivät tähän astikaan ole puolustaneet asiaasi. Älä äänestä niitä, jotka eivät sitoudu vähintään vastustamaan kaikkia heikennyksiä nykytilanteeseen nähden. Äänestä kaikkein mieluiten sellaisia ehdokkaita, jotka sitoutuvat edistämään ja ajamaan parannuksia nykytilanteeseen nähden.

Jussi Halla-aho, kaupunginvaltuutettu, Helsinki

 

Kannanottoon yhtyvät allekirjoituksellaan:

Juho Eerola, kaupunginvaltuutettu, Kotka

James Hirvisaari, kaupunginvaltuutettu, Asikkala

Olli Immonen, kaupunginvaltuutettu, Oulu

Teemu Lahtinen, kaupunginvaltuutettu, Espoo

Maria Lohela, kaupunginvaltuutettu, Turku

Heikki Luoto, kaupunginvaltuutettu, Tampere

Johannes Nieminen, kaupunginvaltuutettu, Vantaa

Pasi Salonen, kunnanvaltuutettu, Vihti

Riikka Slunga-Poutsalo, kaupunginvaltuutettu, Lohja

8 kommenttia artikkeliin “Jussi Halla-aho: Puheenvuoro aseoikeuksien puolesta”

 1. Jari Sjögren kirjoitti:

  Hei Maria.

  Mahtavaa, että Perussuomalaiset ovat lähteneet ottmaan julkisesti kantaa Hallituksen ”laittomaan” aselakiesitykseen, sen epäkohtiin ja kansalaisten oikeuksia polkevaan sisältöön.

  Toivon Maria sinun asettuvan ehdolle Turusta 2011 Eduskuntavaaleihin. Tulet saamaan luultavasti valtaosan SRA ja IPSC harrastajien äänistä ja toivottavasti myös metsästäjiltä vaalipiirinalueelta. Sen lisäksi näiden harrastajien omaiset ja lähisukulaiset toivonmukaan tulevat sinua äänestämään eduskuntaan muuttamaan Suomen läpimätää järjestelmää.

  Kannatus on varmaa…eli TSEMPPIÄ Maria.

 2. Jouni Tahvanainen kirjoitti:

  Täyttä asiaa ja muutenkin nykyset kansanedustajat ovat suurelta osin luovutaneet vallan puolueiden johdolle. Nykyään ei tarvitaisi kuin puoluejohtajat ja kansanedustajien äänet ei kansanedustajia, koska he äänestävät johdon haluamalla tavalla.

  Suomessa säädetään nykyisin älyttömästi kieltolakeja tai ainakin valmistelaan, miettimättä todellisia seurauksia.

  Jos nykyset luvalliset aseet kieletää, paljonkohan niistä häviää jä päätyy luvattomiksi. Onko tätä lainlaatiat mietineet olenkaan. Niin ja onko valtio valmis lunastamaan ampiujien aseen lisäksi muut harrastuksen oheis laiteet. Kuten latauspuristimet asekaapit ym välineet jotka maksavat sadoista tuhansiin euroihin. Koska jos ase viedään mitä teet näilä muilla tarvikkeilla?

 3. Sami Mäkelä kirjoitti:

  PS on todellinen vapaustaistelijoiden puolue. Kunnioitan asennetta, joka poikkeaa täydellisesti nykyisestä ”kieltolakikiimasta”. Kameravalvonta, GPS-paikannus, poliisin ja muiden viranomaisten rekisterit, terminaalien turvatarkastukset… 1984 on täällä. Vain PS laittaa hanttiin ja siitä teidät tullaan palkitsemaan.

 4. R-P kirjoitti:

  Muuten, voisiko joku kertoa minkä takia kaupunki tuntuu säästävän omasta tulevaisuudestaan? Olen kuullut ja oikeastaan lähestulkoon tiedän,että Turun taloustilanne rämpii mudassa,nimittäin Aurajoen pohjassa, mutten olisi koskaan arvannut, että se menisi näin pitkälle.Kuvittelenko vain, vai onkohan kaupunki alkanut rokottaa mahdollisesti kuolutuksesta,oman tulevaisuutensa kantavasta voimasta. On monasti tultu huomattua,että esimerkiksi koulussa opettajat käskevät pitää kirjat hyvinä, kysyttäessä miksi, vastaus on aina: ! EI OLE RAHAA,JA SIITÄKIN VÄHÄSTÄ VIEDÄÄN KOKOAJAN POIES!

  Joten voisiko joku ystävällisesti kertoa,kuinka huono tilanne rakkaassa Turussamme oikein on. (tilastotkin toivottavia) Ja miksi.

  Muistaakseni ennen lamaakin oli puhetta heikosta tilanteesta.

  Ja mihin menevät ne kaikki resurssinkappaleet jotka on leikattu esim. koulutuksesta,vanhustenhoidosta,terveydenhuollosta?

  Muuten,juolun edustalla koulussa oli ruokalassa kehnonlaista kinkkua (leivän päälle).
  Niinpä eräs sälli sai älynväläyksen ja huusi lujalla äänellä ilmeisesti koko salille, että ”hei katsokaa,nyt tiedämme miksi lähikirjastot lopetettiin,että saisimme tätä äklötystä”
  Naurumetakasta huolimatta opettajat näyttivät myrkkyä nielleiltä.(apua,ne osaavat ajatella itse)

  Taitaa alkaa pian uinuva nuorisokin huomata miten asiat on.

  Kuten Juicen laulussa ” Olemme tässä nyt oivaltamassa,että on valtio huonossa jamassa ”

  Tai tässä tapauksessa ainakin Turku.

 5. Jarppa kirjoitti:

  Aselakien tulkinnoista

  Jokela, Kauhajoki ja Espoon Sello. Tragedioita kyllä, joita ei tarvittaisi enempää tähän maahan.
  Tästä syystä painettiin sisäministeriössä panikkinappulaa. Niinkö luulette?

  Jokelan jälkeen tuli paljon lupauksia, jotka aikaamyöden olisivat voineet realisoitua ihan oikeiksi järkeviksi täsmennyksiksi aselakiin. Valitettavasti eräs Matti, eteläpohjanmaalta esti tämän.

  Silloin tuli ihan oikea hätä ministeriössä; Jotain on tehtävä pian, ettei Ministeriön uskottavuus mene. Asiallahan ei varsinaisesti ollut mitään tekemistä ko. tapauksien kanssa, ne vain toimivat kantavana voimana poliittiselle paniikille.

  Lopputulemana oli hyvin epäonnistunut, epärealistinen ja hampaaton aselakiesitys, jolla ei ole MITÄÄN järkevää käyttöä.

  Pari Faktaa.

  Ensinnäkin uutisoinnin erheellisyydestä yksi esimerkki.
  Walther P22 Target –pienoispistooli EI OLE missään tapauksessa sen enempää sarjatuliase, kuin myöskään viranomaiskäyttöön tarkoitettu. Se on PUOLIAUTOMAATTINEN Harjoitusase, joka luodin iskuvoima on merkittävästi heikompi verrattuna esim. viranomaiskäytössä olevaan Glock- pistooliin (9mm). Luodit on pehmeää lyijyä, vain hieman ilmakiväärin ”kuulaa” isompia halkaisijaltaan. Toki, kuten todistettu, saa silläkin hengen otettua niin halutessaan.

  Suomessa merkittävin työväline hengenriistoissa on ollut kautta aikojen puukko. Erona on se, ettei puukolla ole (vielä) tehty tämänkaltaisia massamurhia. Kielletäänkö myös puukot? Tuskin.

  Toiseen alueeseen suhteutettuna: Lento-onnettomuudet on aina kamalia, kun niissä kuolee monta ihmistä kerralla. Liikenne sen sijaan vie vain ”vähän” kerrallaan. Kuitenkin Lento-onnettomuuksissa kuoli viime vuonna n. kolme kertaa vähemmän ihmisiä maailmassa kuin liikenteessä SUOMESSA. You get the point?

  Aseet eivät tapa. Ihminen aseen päässä tappaa. Ja usein se ase on laiton, johon ei tietenkään MIKÄÄN aselaki siis tepsi. (VRT. Sellon tapahtumat)

  Komiteamietintö, Pekka Saurin (vihr.) (ihme) johdolla luovutettiin viimeviikolla. Tässä esitettiin kaikkien ”aseiden joilla on mahdollista ampua monta laukausta nopeasti” keräämistä pois. HAH!
  Komiteamietintö kuvastaa selkeää viherpiiperrystä, mutta myös täydellistä asiantuntemattomuutta ase-alalta ja ihmisen käyttäytymisestä. Lisäksi omaksi hämmästykskseni, Pekka Sauri, Psykologis-mies(?), Välttelee täysin psykologisen pahoinvoinnin hoitoa nuorison keskuudessa. Onhan selkeästi halvempaa kerätä 200.000 asetta pois, vaikka maksullisesti, kuin laittaa sama raha nelinkertaisena nuorisotyöhön ja pahoinvoinnin tutkimiseen.

  Mitähän seuraavaksi?

  Paniikkinappula on politiikan käytössä, äänimäärän takaamiseksi mutta ei kansalaisten suojelemiseksi. Paitsi näennäisesti.

 6. mika kirjoitti:

  on todella kauhistuttavaa katsella maahanmuuttajien prosenttia Varissuolla nyt 36%. Ja sehän ei todellakaan ole todellisuus vaan se kuvastaa vain kirjoilla olevia asukkaita ja jopa meidän taloyhtiössä selvisi juuri jokunen aika sitten 10 ylimääräistä asukasta jotka eivät olleet millään tavoin talossa kirjoilla eivätkä varmaankaan näissä prosenteissa mukana. Veikkaan että ennen vuotta 2015 varissuon maahanmuuttajien prosenttimäärä nousee 50% siis se virallinen lukema Todellisuus on että heitä on jo nyt aika lähelle 50%. En voinut muuta kuin nauraa yhtenä iltana kun Astrid Maahanmuutoministeri Thors. Ilmoitti televisiossa ettei suomessa ole mitään ongelma lähiöitä ja samalla näytetään varissuota taustalla. Olisiko aika herätä keskustelemaan asioista niiden oikeilla nimillä eikä vedota aina rasismiin jos ottaa asian puheeksi. Ongelmat kärjistyvät lähiaikoina täällä lähiössä se on enemän kuin varmaa. Toivonkin perussuomalaisilta vahvaa kannanottoa Vai pitäisikö IKL ,SUOJELUSKUNNAT herättää taas henkiin Niinkuin 30 luvulla kun selvisi että vihollinen on lähellä ja aikoo valloittaa esiisiemme maan.

 7. mika kirjoitti:

  Onko oikeasti niin että Turku yrittää korvata poismuutavia asukkaita maahanmuuttajilla,no sillä tavallahan niitä veronmaksajia saadaan tänne lisää….

 8. mika kirjoitti:

  Suomessa keskitytään puimaan niin pienistä ja mitättömistä asioista että suuremmat asiat jäävät tyystin huomiotta. Otetaan nyt esimerkiksi vaikka tämä pakkoruotsi-asia.En ymmärrä minkä takia yli 5miljoonaa ihmistä pakotetaan opettelemaan ruotsinkieltä koulussa muutamansadantuhannen suomenruotsalaisen takia,koska suomen lisäksi tuota kieltä puhutaan vain Ruotsissa,eikä missään muualla.Pelätäänkö me siis minäkin olen suomenruotsalainen että täällä ei lue kadun-nimet ja kaupungit ruotsiksi.Tämä muka kaksikielisyys tulee suomen valtiolle todella kalliiksi kun kaikki palvelut ja virastot ovat kahdellakielellä ja niitä palveluja käyttää todella vähän suomen kansalaisia.Joten pois vaan moinen rahareikä,kyllä ne ihmiset jotka tuntevat tarvitsevansa ruotsia niin opiskelevat sitä kieltä ihan vapaaehtoisesti…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *