Takaisin pääsivulle

06 syyskuu
2009

Nivala – monikulttuurisuuden mahdollisuus osa 2

Nivala todellakin on monikulttuurisuuden mahdollisuus. Nivalan seurakunnan kirkkoneuvosto on alkanut pohtia turvapaikka-asioita: miten toimia, jos seurakunnalta tällaista apua pyydetään. Kirkkoneuvoston probleemasta on lyhyt juttu paikallisessa Nivala-lehdessä sekä hieman pidempi artikkeli, joka julkaistiin Kalajokilaakso-lehdessä 2.9.09:

kalajokilaakso_020909_1.jpgkalajokilaakso_020909_2.jpg

Jos Nivalan seurakunta päättää ottaa hoteisiinsa turvapaikanhakijoita, he siirtyvät Nivalan kaupungin järjestämien palveluiden käyttäjiksi esimerkiksi terveydenhuoltoon liittyvissä tilanteissa. Seurakuntaneuvoston nimissä suunnitelmaa haastattelussa esittelevä kirkkoherra Viljanen tietää, että turvapaikanhakijoiden asiaa hoidetaan yhteistyössä mm. poliisin kanssa. Nivalan poliisin, kuten monen muunkin ”syrjäseudun” poliisin palveluista on riisuttu monenlaista. Nivalan poliisilta saa esimerkiksi aseluvan, passin tai ajokortin kahtena päivänä kuukaudessa, ajanvarauksella. Muulloin palvelua pitää hakea naapuripitäjistä. Turvapaikanhakijoiden tullessa kysymykseen ei tule mieleen vastaavatko esimerkiksi edellä mainittujen palvelujen resurssit todellista tarvetta, vai tuleeko niitä jostain itsestään lisää. Maahanmuuttopolitiikkaan liittyvät tarpeet vaikuttavat usein olevan sellaisia, että niillä on loputon piikki auki. Nivalan kirkkoneuvoston itseohjautuvuus suunnitelman laatimisessa turvapaikanhakijoiden varalta korostaa vaikutelmaa siitä, miten pieni porukka saa päähänsä jonkin idean ja alkaa kehittelemään sitä eteenpäin kysymättä mielipidettä niiltä, joihin idean toteutuminen käytännössä vaikuttaisi.

Kirjoitin viime vuoden toukokuussa hupimielessä pienen toimintasuunnitelman, mihin toistaiseksi niin yksitoikkoisessa pohjalaisessa Nivalan kaupungissa tulisi varautua mikäli kaupunki päättäisi ryhtyä aidosti suvaitsevaiseksi ja monikulttuuriseksi. Laatimani lista toimenpiteistä lienee edelleen vähintäänkin pikkiriikkisen tositilannetta hahmottava ja turvapaikkabisnekselle ovensa avaava Nivalan kaupunki ehkä löytää seuraavasta listasta omaa tilannettaan vastaavia kohtia:

 1. Lanseerataan monikulttuurisuus valtaväestön keskuuteen. Esimerkiksi paikallis- tai jokin muu alueellinen lehti voisi käyttää etusivun ruokakaupan mainosten sijaan kertomalla, että ”Nivala on löytänyt menestyksen avaimen maahanmuutosta” tai ”Monikulttuurisuus on tulevaisuutemme”. Muualla lehdessä sekä muutamassa tulevassa numerossa avattaisiin näitä käsitteitä hieman toistamalla eri sanankääntein millainen rikastuttava vaikutus monikulttuurisuudella on ja miten Suomi eikä varsinkaan Nivala voi mitenkään selvitä ilman maahanmuuttajia. Lanseeraus ei kestä kauaa tai ole vaikeaa, koska tottakai kaikkia kiinnostavat rikkaudet ja voimavarat.
 2. Valtaväestölle jaetaan lisätietoa suvaitsevaisuudesta, toiseuden kohtaamisesta ja hyväksymisestä erilaisissa tapahtumissa, yleisöluennoilla ja lehtien artikkeleissa, mutta koska yhteiskunnan tietyt toimijat joutuvat olemaan enemmän tekemisissä kansalaisten, myös maahanmuuttajien kanssa, tietoa on tarjoiltava heille hieman tavallista tallaajaa enemmän.
 3. Näin ollen, järjestetään sosiaalityöntekijöille koulutusta kulttuurien ja erilaisuuden kohtaamisesta, omien ennakko-oletusten tutkimisesta ja erilaisuuden näkemisestä voimavarana.
 4. Järjestetään sairaanhoitajille koulutusta kulttuurien ja erilaisuuden kohtaamisesta, omien ennakko-oletusten tutkimisesta ja erilaisuuden näkemisestä voimavarana.
 5. Järjestetään lääkäreille koulutusta kulttuurien ja erilaisuuden kohtaamisesta, omien ennakko-oletusten tutkimisesta ja erilaisuuden näkemisestä voimavarana.
 6. Järjestetään poliiseille koulutusta kulttuurien ja erilaisuuden kohtaamisesta, omien ennakko-oletusten tutkimisesta ja erilaisuuden näkemisestä voimavarana.
 7. Järjestetään isännöitsijöille koulutusta kulttuurien ja erilaisuuden kohtaamisesta, omien ennakko-oletusten tutkimisesta ja erilaisuuden näkemisestä voimavarana.
 8. Järjestetään Kelan virkailijoille koulutusta kulttuurien ja erilaisuuden kohtaamisesta, omien ennakko-oletusten tutkimisesta ja erilaisuuden näkemisestä voimavarana.
 9. Järjestetään lastentarhanopettajille koulutusta kulttuurien ja erilaisuuden kohtaamisesta, omien ennakko-oletusten tutkimisesta ja erilaisuuden näkemisestä voimavarana.
 10. Järjestetään opettajille koulutusta kulttuurien ja erilaisuuden kohtaamisesta, omien ennakko-oletusten tutkimisesta ja erilaisuuden näkemisestä voimavarana.
 11. Järjestetään lapsille ja nuorille ikäryhmät huomioiden soveltuvaa koulutusta kulttuurien ja erilaisuuden kohtaamisesta, omien ennakko-oletusten tutkimisesta ja erilaisuuden näkemisestä voimavarana.
 12. Järjestetään tarpeen mukaan muillekin ryhmille koulutusta kulttuurien ja erilaisuuden kohtaamisesta, omien ennakko-oletusten tutkimisesta ja erilaisuuden näkemisestä voimavarana.
 13. Rakennetaan maahanmuuttajien tarpeisiin sopivia edullisia ja isoja perheasuntoja, joissa osassa on mahdollisesti kaksi keittiötä ja parvekkeet tiettyyn ilmansuuntaan.
 14. Järjestetään kouluihin ja päiväkoteihin maahanmuuttajalapsille Suomi toisena kielenä -opetusta.
 15. Huomioidaan, että maailma avautuu nimenomaan oman äidinkielen kautta, minkä takia luonnollisesti järjestetään maahanmuuttajalapsille pätevä oman äidinkielen opettaja tai opettajia mikäli puhuttaja kieliä on useita.
 16. Järjestetään maahanmuuttajalapsille oman uskonnon mukaista uskonnonopetusta pätevän opettajan johdolla.
 17. Järjestetään uskonnonopetuksen lisäksi esimerkiksi koraaninlukutunteja mikäli koulun opetusohjelmassa on lapselle joiltakin osin soveltumatonta opetusta kuten liikuntaa, kuvaamataitoa, musiikkia tai terveystietoa.
 18. Järjestetään maahanmuuttajille oman kielen, kulttuurin ja/tai sukupuolen mukaisia harrastusryhmiä, joissa he voivat vaalia omaa kulttuuriaan.
 19. Järjestetään kulttuurinvaalimistiloja, jotta maahanmuuttajat kokevat heilläkin olevan omia paikkoja.
 20. Järjestetään tiloja, joissa voidaan harjoittaa uskontoa. Pyritään kaavoittamaan keskustan välittömään läheisyyteen tontti, jolle voidaan rakentaa katedraali/kirkko/temppeli/moskeija tms.
 21. Huolehditaan siitä, että kunnallisista liikuntapaikoista, kuten uimahallista, varataan tietyt ajat jolloin vain tietyt maahanmuuttajaryhmät saavat käyttää liikuntapaikan palveluja. Huolehditaan, että tuolloin paikalla oleva henkilökunta vastaa ominaisuuksiltaan ko. ryhmän toiveita.
 22. Huolehditaan siitä, että kaikki viralliset dokumentit käännetään maahanmuuttajan omalle äidinkielelle.
 23. Huolehditaan siitä, että maahanmuuttajalla on aina käytettävissään tulkki hänen asioidessaan virkamiesten tai vaikkapa sairaalahenkilökunnan kanssa.
 24. Huolehditaan siitä, että maahanmuuttajalla on mahdollisuus asioida virkamiehen, sairaanhoitajan tmv kanssa, joka vastaa ominaisuuksiltaan maahanmuuttajan toiveita.
 25. Huolehditaan siitä, että maahanmuuttaja on tietoinen kaikista oikeuksistaan sekä yhteiskunnan eri tukimuodoista, joihin hänellä on yhtäläinen oikeus naapurin Erkin kanssa. Muistetaan, että tieto jaetaan maahanmuuttajan omalla äidinkielellä ja huolehditaan että tieto pysyy ajan tasalla.
 26. Huolehditaan siitä, että maahanmuuttajalapsilla on käytettävissään päiväkodista koko koulutaipaleen ajan omakielinen hoitaja tai kouluavustaja.
 27. Järjestetään maahanmuuttajille suomen ja ruotsin kielen opetusta sekä muuta soveltuvaa koulutusta.
 28. Tuetaan maahanmuuttajien oikeutta omaan kulttuuriin ja kieleen.
 29. Tuetaan maahanmuuttajien integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan.
 30. Tuetaan maahanmuuttajien työllistymistä.

Kalajokilaakson uutinen oli otsikoitu, ”Millä perusteella turvapaikaksi?” Miten olisi, jos tällä kertaa kysymys esitettäisiin ensin kuntalaisille ja toimittaisiin heidän vastauksensa mukaisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *