Takaisin pääsivulle

16 kesäkuu
2009

Jiri Kerosen puhe Turun kaupunginvaltuustossa 15.6.09

Olen ollut muutaman päivän sairaana, joten varavaltuutettu Jiri Keronen oli läsnä eilisessä kaupunginvaltuuston kokouksessa puolestani. Olin valmistellut istuntoa varten puheenvuoron, jota Jiri täydensi omilla osuvilla ilmaisuillaan. Tässä tuo puhe:

 Arvoisa puheenjohtaja

En yhtään epäile, etteikö säästöjen löytäminen ja kohdentaminen olisi ollut hankalaa ja aikaa vievää. Moni luottamustoimea tai virkaansa hoitava henkilö on varmasti tuntenut pettymystä vallitsevasta tilanteesta, ja siitä, millaista harmia ja mielipahaa säästötoimenpiteet aiheuttavat sekä kaupunkilaisille että kaupungin työntekijöille. Ne henkilöt, jotka ovat tehneet työtä saadakseen aikaan lisätalousarvion säästötavoitteet eivät ole olleet helpon asian edessä. Henkilöt, jotka lauta- ja johtokunnissa ovat olleet päättämässä mistä vähennetään, ja miten, ovat epäilemättä joutuneet tekemään raskaita päätöksiä ja kyseenalaistamaan omia arvojaan. Kaikki kunnia heille tekemästään hommasta.

Tästä aiheesta on hyvin vaikea sanoa mitään sellaista, jota ei ole jo aiemmin sanottu.

On hupsua, että säästöjä tahkotaan monesti ennemmin oikeasti tuottavasta henkilöstöstä kuin esimerkiksi kuntabyrokratiasta ja hallinnosta, vaikka oikeasti tuottavasta työstä on hyötyä ihmisille ja kuntabyrokratiasta ja hallinnosta ei ole. Täällä on puhuttu paljon menoista ja tuloista. Menoilla ja tuloilla ei kuitenkaan ole väliä, vaan sillä, mitä nämä menot ja tulot oikeasti ovat. Rahakysymyksiä mietittäessä on tärkeää muistaa, että rahalla itsellään ei ole minkäänlaista todellista arvoa, vaan se on ainoastaan symboli, joka kuvaa teoreettista arvoa. Kaikki aito hyvinvointi ja varallisuus voidaan saavuttaa ainoastaan tuottavalla työllä, minkä vuoksi leikkauksia olisi hyvä painottaa vielä enemmän hallintobyrokratiaan. Esimerkiksi kunnanvaltuuston kokouspalkkioita voisi tiputtaa, sillä vaikka kokouspalkkioiden tiputtaminen ei aiheuttaisikaan suurta säästöä, olisi sillä suuri symbolinen merkitys turkulaisille.

Positiivista on, että kulttuuripääkaupunkihankkeeseen liittyviä menoja on saksittu, vaikka voisin näin takapuolituntumalta heittää, että sieltä suunnasta löytyisi paljon lisää leikattavaa. Loppujen lopuksi koko kulttuuripääkaupunkihankkeessa on kyse lähinnä näennäisestä piristeestä ja teennäisestä tavasta kohottaa turkulaista itsetuntoa. Kulttuuripääkaupungin hyvät puolet, kuten Turun tunnettavuuden ja houkuttelevuuden lisääminen, eivät oikeasti tapahdu missään muualla kuin muutaman turkulaisen omassa päässä ja mielikuvituksessa. Jos ranskalainen turisti X saa valita, lähteekö hän ennemmin Helsinkiin, jossa on Lintsi ja Korkeasaari, vaiko Turkuun, joka on EU:n kulttuuripääkaupunki, ei kulttuuripääkaupunki paljoa paina. Kulttuuripääkaupunkihässäkkä on höpsö ja koko hankkeen järkiperäisyyttä pitäisi miettiä kahdesta kolmeen kertaan uudestaan.

Joskus on tehty päätöksiä, joiden takia on päädytty tähän tilanteeseen. On tehty ratkaisuja ja valintoja, jotka ovat edesauttaneet tilanteen kehittymistä. Asia ei varmasti ole yksinkertainen, eikä siihen ole yhtä ainoaa syytä. Osallisia on varmasti useita. Syillä ei kuitenkaan ole mitään merkitystä nykyhetkessä, vaan nyt on aika miettiä, mikä oikeasti kuuluu kaupungin tehtäviin ja mikä ei. Taloustilanteesta riippumatta turvallisemman ja alueellisesti tasapainoisemman kaupungin saavuttaminen on pohjimmiltaan pelkästään valintakysymys.

Yleisesti ottaen perussuomalaiset toivovat, että kaupungin talousohjelma sekä tulevat strategiat ja muut saavat aikaiseksi sen, että hätäjarrutuksista ja veronkorotuspuheista päästään tulokselliseen elinkeinoelämän kehittämiseen ja kaupungin toimintojen järkeistämiseen. Turussa on merkittävä määrä rikkautta ja voimavaraa patoutuneena muutamiin lähiöihin, joten eikö jo tässä taloustilanteessa olisi aika ottaa nämä resurssit käyttöön?

2 kommenttia artikkeliin “Jiri Kerosen puhe Turun kaupunginvaltuustossa 15.6.09”

  1. Ant- kirjoitti:

    Asiaa! Lopun pointti kyllä jäi vähän irralliseksi eikä asiaan perehtymättömälle välttämättä selviä, mitä sillä tarkoitetaan.

  2. H T kirjoitti:

    ”Turussa on merkittävä määrä rikkautta ja voimavaraa patoutuneena muutamiin lähiöihin, joten eikö jo tässä taloustilanteessa olisi aika ottaa nämä resurssit käyttöön?”

    Heh 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *